COLUMN WEEK 9 *** 23 FEBRUARI 1998
Frans Mensonides

De charme van gemeenteraadsverkiezingen ligt voor mij opgesloten in het feit dat je kunt stemmen op de dorpsgek. Bij de vorige gelegenheid, in 1994, heb ik mijn stem gegeven aan de plaatselijke groepering "Leiden weer Gezellig", een door afgunst op hoogwaardigheidsbekleders gedreven clubje met veel milieuerigs in de statuten.

De meerderheid van de partijleden was lichtelijk geschift en volkomen gefrustreerd. Ik kende ze, want ik heb ze een keer toegesproken. In een rumoerige kroeg verdedigde ik met verve een door mij opgesteld openbaar vervoersplan. Er kwam enorm veel kritiek, op hoge toon naar voren gebracht door woedende partijgangers. Desondanks werd mijn plan vrijwel integraal overgenomen in het verkiezingsprogramma.

De partij presenteerde haar program aan de pers in een lawaaierige feesttent. Deze bijeenkomst werd opgeluisterd door een zangtrio, zich noemende "De drie tieten".

Geheel tegen mijn verwachting en bedoeling in verwierf Leiden Weer Gezellig een raadszetel, zodat ik vier jaar lang met geknepen billen in de krant heb moeten lezen wat de fractievoorzitster nu weer voor onzin had uitgekraamd in de raadszaal. Haar uitlatingen waren mede mijn schuld; ik had haar tenslotte via het stemhok in het zadel geholpen.

Dat het altijd nog erger kan, bewijst het geval van het raadslid - zijn naam is me ontschoten - die de Centrumpartij vertegenwoordigde. Regelmatig trok deze man in negatieve zin de aandacht. Niet met racistische uitspraken; wel door in het openbaar zijn broek te laten zakken. Hoewel hij nooit een raadsvergadering bijwoonde, vertoefde hij in het hart van de Leidse politiek. Hij bezat geen vaste woon- of verblijfplaats en sliep in het gemeentehuis; in de fractiekamer. Tot aan de dag van zijn verhuizing naar een Haags daklozenpension. Daarmee ging hij verloren voor de Leidse politiek.

Nee, dit jaar stem ik toch maar op een respectabel lid van een respectabele partij. Dick, ik hoop dat jij mijn vertrouwen niet zult beschamen

Frans Mensonides

De digitale reiziger

Een slecht idee

(NS is van plan, in de avondspits de reductie af te schaffen).

Restaurant La Ruche, Bijenkorf Amsterdam, donderdagmiddag kwart over twee

-"Oh Jesus Henk, schiet nou op; eet door! Je zit nou al een half uur met dat amandelbroodje voor je kokkerd. Ik word nog eens hoorndol van dat eeuwige getreuzel van je. Het is goddikkie al bijna half drie. Je weet best, dat we voor half vier in Leiden moeten zijn."
-"We hebben nog plenty tijd, hoor Ria. De laatste trein naar Leiden gaat om tien over half. Dan zijn we om even door kwart over al in Leiden".
-"Schiet toch maar op. Je zal zoals gewoonlijk wel weer naar de WC moeten, op het laatste nippertje, terwijl je in de trein ook kan. Ik heb niks geen zin in een boete. We hebben het al niet zo breed nu jij burn-out in de ziektewet loopt en Kevin straks naar de middelbare school moet. En vergeet je overjas nou niet weer! Jij zou je kop nog vergeten als hij niet vastzat".


Station Ermelo, donderdagavond, tien voor zeven

-"Nou, daar komt hij aankakken, hoor. Met een beetje geluk zijn we tegen sluitingstijd in Hoog Catharijne".
-"Och, och, waar zijn de tijden gebleven dat wij op koopavond al om half vijf konden vertrekken naar het winkelhart van Nederland..."
-"... In een lege trein..."
-"... Ja, want die forenzen gaan 's-avonds de andere kant op..."
"...naar die mooie Veluwe, waar om maar eens wat te noemen, binnen een straal van 50 kilometer geen enkele fatsoenlijke boekhandel te vinden is..."
"...Tenzij je verzot bent op bijbels, streekromans en fietsroutekaarten."
"...Zouden we in Utrecht Broese-Kemink nog halen? Het is altijd nog een aardig eind lopen van het station."
-"Wat een last eigenlijk. Het is niet dat we geen voltarief kunnen betalen...."

-"....maar je gunt het de NS gewoon niet".

Conducteur in trein ergens in Nederland; tegen half vier.

Nou, maak je borst maar nat. Daar krijgen we het gezanik weer. Discussies met reizigers die na half vier nog in de trein zitten met een reductiekaart. Terwijl de regels zo duidelijk zijn. Tussen 15.30 en 18.30 geen reductietarief meer. De reizigers begrijpen het niet. En je kan meteen een grote sla-bek krijgen. Net of ik het verzonnen heb. Gisteren nog. Een zogenaamd beschaafd bejaard echtpaar. Heel verhaal dat ze de aansluiting in Sittard gemist hadden. En daarom konden ze niet op tijd in Haarlem zijn. Meteen de oorlog erbij slepen, natuurlijk. Sperrzeit! En dat hij gevochten had voor mijn vrijheid. Met veel gemor kon ik ze een kaartje voltarief Amsterdam - Haarlem verkopen. En geef maar geen boete; je krijgt de hele coupe tegen je. Maar lang zal het niet meer duren. Want al die kortingkaarthouders laten volgend jaar hun kaart niet meer verlengen. Dan is mijn baas er weer in geslaagd een groep klanten tegen zich in het harnas en de auto in te jagen. Ik vind het niet erg. Kan ik rond half vier eindelijk weer een rustig door een lege trein lopen".

De digitale reiziger

TERUG naar Homepage Frans Mensonides

HOMEPAGE de digitale reiziger