WEEK 19 / 9 MEI 1999
Frans Mensonides

Flipsens vakantie (1)

- Mogge, Buytenwegh!
# Mogge, de Leyens! Hoe gaat 'ie?
- Nou, Bert, prima hoor, zonder Flipsen.
# Wat een rust! Eindelijk eens werken zonder dat die lange je de hele dag in je nek staat te hijgen.
- Een paar weekjes zonder: "denken jullie wel aan de journaalposten?", met die zeikerige stem van hem, als je net met het grootboek bezig bent.
# Waar is 'ie eigenlijk heen?
- Kosovo, Macedonië, Albanië, rondreisje.
# Ha, ha, ha! Flippo, onze partizaan! Weekendsoldaat.
- Romantische nachten onder de sterrenhemel, stond in de reisgids.
# Ja, ja. Tentenkamp. In een lekke tent, zonder eten. Eist-'ie zijn geld terug, als 'ie levend terugkomt. Nee, even serieus.
- Weet niet. Noord-Italië, geloof ik. Zo'n cultuurreis; in zo'n bus. Heeft zijn vrouw interesse in, dacht ik.
# 't Schijnt trouwens, dat de Belgische piloten een vergissing gemaakt hebben in Kosovo. Ze hebben per ongeluk Griekenland gebombardeerd. Ha, ha, ha.
- 't Zal best!
# Ze hadden verstaan: "bombardeer Kos, of zo".
- Ha, ha, ha. Eigenlijk mag je daar geen grapjes over maken, Bert.
# Maar je doet er toch geen mallemoer aan, aan die oorlog.
- Ha, ha, ha: "Kos, of zo".
# Maar nu even iets veel belangrijkers. Hoe is jouw stand van zaken op het terrein van de koffie, vanmorgen?
- Eens kijken. Inleidend bakkie met José, vanmorgen vroeg. Tweede ronde met Herman, bij het werkoverleg. Nog eentje in mijn eentje, voor mezelf alleen. Drie, Buytenwegh.
# Drie al? Dan loop ik er een op je achter, Luuk!
- Nou, dan woerdt het de hoogste tijd dat we samen een lekker bakkie gaan doen, Bert.
# Dat lijkt me een prima idee. Dan loop ik even naar de automaat en tap ik twee van die heerlijke, geurige, warme, dampende bakken koffie.
- En dan loop ik intussen naar mijn kamer; snij ik een lekker plakje kruidkoek af voor ons met zijn tweeën.


# Hmmmm, prima koek, de Leyens. Vrouwtje gebakken?
- Nee, dat is Kosovo-koek.
# Hoe?
- Kosovo-koek. Weet je wel, van bakker Smullema op het Kerkplein. 25% van de opbrengst van de kruidkoek gaat naar de vluchtelingen uit Kosovo.
# Ja, ja. En jij gelooft dat zeker.
- Natuurlijk. Smullema zit daar al 80 jaar. Zijn over-opa zat al op het Kerkplein. Die zal de boel toch niet besodemieteren.
#Ach, ach, de Leyens. Luuk toch. Je moest wijzer zijn, man! Die acties, dat blijft toch allemaal aan de strijkstok hangen.
- Nou, Bert...
# Iedereen kan wel alles beweren. Heb je hem wel om een accountantsverklaring gevraagd? Nee, zeker. Ben jij nou een boekhouder? Kruidkoek voor Kosovo. Dat is nou echt weer ons durp. Echt Oost-Groningen. In de Randstad heb je zulke flauwekul niet. Daar zijn ze veel meer businesslike. Gut, gut! Het gerucht gaat als een lopend vuurtje door het tentenkamp. Nu zijn al onze problemen over, want bakker Smullema uit Ter Apel heeft van die overheerlijke kruidenkoek in de aanbieding. Dat noem ik nou een druppel op de gloeiende plaat.
- Ja, maar je kunt toch ook niet helemaal niets doen? Zo'n Smullema, die doét tenminste iets.
# Je moet dat soort dingen in een wijder verband zien, De Leyens, dat heb ik je al vaker gezegd. Als zo'n Smullema nu ook maar een klein beetje intelligent was, dan stuurde hij die koeken rechtstreks naar Kosovo.
- Jij bedoelt zoiets als het Zweedse witbrood? Mijn opa heeft het me wel 1000 keer verteld. Zo gooiden op bevrijdingsdag witbrood uit vliegtuigen. Mijn opa heeft nog een witbrood op zijn hoofd gekregen. Het smaakte als cake, zei hij.
# Ja, maar tegenwoordig gaat dat met zo'n konvooi. Maar dat helpt toch allemaal geen bal. En jij hebt zeker ook braaf gegireerd aan 555?
- Ja, natuurlijk. Dat is wel het minste wat je kunt doen voor die arme drommels.
# Dom, dom, dom, de Leyens. Heb je dat stuk zaterdag niet gelezen? In het Nieuwsblad van het Noorden. Al drieduizend jaar hebben die wilden daar oorlog, op de Balkan. En dat moet ík zeker betalen!
- Nou, daar kunnen die arme burgers toch niets aan doen?
#Die journalist had er een hele studie van gemaakt. Eerst had je de tweede wereldoorlog. Heel ingewikkeld. Toen kreeg je Tito. Dat was een communist, maar die hield de boel tenminste rustig.
- Net als hier, toen Berkel nog directeur was van STROMIJ.
# Precies. Je had geen bal in te brengen, maar er was wel duidelijkheid.
- Die tijden komen nooit terug, Buytenwegh!
# Nee. Maar die Tito, die gaat dood. En dan staat Milosevic op...
- Met die grijze rotkop van hem...
# Nou, het resultaat is bekend. Milosevic geeft een paar miljard uit om die Kosovaren uit hun huis te pesten. En dan komt de NAVO zich ertegenaan bemoeien; die geven ook nog een paar miljard uit van onze belastingcenten en dat heeft als enige resultaat dat er nu een miljoen Kosovaren in tentenkampen zitten, in plaats van een half miljoen. En dan moet de arme belastingbetaler maar weer met zijn tientje komen opdraaien om het allemaal recht te breien.
- Ja, als je het zo bekijkt...
# Zo moét je het bekijken, De Leyens. Nee, ik geef mijn geld liever aan die kankerjongens, of aan de hartbestrijding...
- De Hartstichting, bedoel je.
# ... daar heb ik zelf misschien ooit nog profijt van.
- Ja, als je zo door blijft gaan met 8 koppen koffie per dag!
# Och, Luuk. Alles is slecht en je moet ergens aan kapot. Zeg jij nou maar niks. Ik lig er nu nog steeds eentje achter, vanmorgen.
- Nou, dan moesten we vanmiddag samen nog maar weer een gezellig bakkie doen. Heb jij dat nou ook, dat de koffie lekkerder smaakt als Flipsen weg is?
# Ja, dacht ik wél! Ik denk dat het komt doordat het algehele stress-niveau in je lichaam zodanig verlaagd is, dat het koffiearoma beter kan doordringen tot je smaakpapillen, of zo.
- Ha, ha, dokter Zeldenrust spreekt!
# Kijk, kijk. Alweer twaalf uur geweest. Ik denk dat ik me maar eens rustig en kalm op de lunch ga voorbereiden. Even lekker poepen, krant op mijn knieën, of er nog nieuws is over de oorlog.

(Buytenwegh en de Leyens af).

- wordt mogelijk vervolgd -


column-archief

De digitale reiziger

Naamgeving


Een nieuwe rubriek op mijn persoonlijke website én op De digitale reiziger: "REFLEXXIONZZ!". Onder deze intrigerende titel zullen wekelijks twee columns gepubliceerd worden. De ene gaat over openbaar vervoer en staat aan de rechterzijde van de pagina; de andere gaat over iets anders en staat links.

Nu hoor ik de lezer nadenken en tegenwerpen. Er waren toch altijd al twee columns te lezen op deze website?
-Inderdaad.
-Maar wat is er dan veranderd?
-Nou niets. Behalve de naam. Alles in deze wereld moet een naam hebben en deze columns hadden nog geen naam. Hooguit "columns", maar dat is natuurlijk een nietszeggende kreet. Een schilderij kan simpelweg "oude man met hond" heten, of "liggend naakt" (over dat laatste straks meer), maar iets van tekstuele aard mag toch wel een serieuze titel dragen.

Een naam, namelijk, is meer dan een naam. Een naam dient niet alleen om iets te onderscheiden van andere dingen die een andere naam hebben. Nee, een naam is de verpakking, die minstens even belangrijk is als de inhoud; een naam is als de omslag, waarop het boek meestal wordt beoordeeld.

Vandaar dat een mens goed moet nadenken over de naamgeving van alles wat belangrijk voor hem is. Over de naam "REFLEXXIONZZ!" is nagedacht. De gekozen naam weerspiegelt dat denkproces. "REFLEXXIONZZ" is Engels voor "overpeinzingen".

Waarom nu een Engelse naam voor een Nederlandstalige kolom? En dan nog verkeerd gespeld ook? "Dat is natuurlijk een keuze", zeg ik met een pedant- wijsgerig kraakje in mijn stem, en daarmee maak ik een eind aan iedere discussie.

Die nieuwe naam had vandaag, zondag 9 mei 1999, moederdag, pas bekend mogen worden. Maar blijkbaar is het uitgelekt. Busgigant VSN-1, bestaande uit NZH, ZWN en nog zo wat, is me vóór geweest met een naam die er sprekend op lijkt. "Connexxion" heet het nieuwe openbaar vervoerbedrijf. Dubbele X; foutieve Engelse spelling: het riekt naar plagiaat.

Ook zonder "REFLEXXIONZZ!" zou de nieuwe naam van VSN-1 naar plagiaat geriekt hebben. "Connexxion", waar heb ik die naam eerder gehoord? Het is een bestaande merknaam; ik ben er bijna zeker van. Volgens mij heeft het iets te maken met merkkleding of met het leed, dat IT heet. Waarom kan ik er nou niet opkomen? Of was het misschien gespeld met één x?

Dan Altavista maar geraadpleegd. Zoeken op "connex(x)ion" leverde maar liefst 66.000 hits op; je zou er ongeveer een jaar voor moeten uittrekken om ze allemaal na te lopen. Blijkbaar is "connex(x)ion" in de Angelsaksische wereld een algemeen aanvaardbare misspelling voor "connection", net als "4u" een geaccepteerd alternatief is geworden voor "for you".

66.000 sites. Geen wonder, dat het woord connex(x)ion me zo bekend voorkwam. Hoe zou dat zitten met "REFLEXXIONZZ!" dacht ik geschrokken. Snel typte ik het door mij verzonnen woord in. "AltaVista found no document matching your query" meldde Altavista. Gelukkig, de naam "REFLEXXIONZZ!" is uniek, zoals het een goede naam betaamt.


VSN is nooit erg enthousiast geweest voor internet, maar het moet gezegd worden: hun nieuwe site is heel boeiend. Hij heet "http://www.connexxion.com" en is nog onder constructie. Voorlopig bestaat de site grotendeels uit plaatjes. Geen plaatjes van bussen, zoals je zou verwachten. Nee, integendeel. De foto's tonen de directeuren en beleidsmedewerksters, betrapt bij het dagelijkse partijtje ritmische gymnastiek waarmee ze hun werkdag beginnen. Niets verhullende foto's; het wordt na het bestuderen van deze site steeds duidelijker, waarom er jaar-in jaar-uit toch zo weinig verstandigs komt uit de breinen van mensen die zich met busbeleid bezighouden.
Het nieuwe logo van Connexxion, gedownload van hun website