De file voorbij..ofwelhet ongemak van de spitsreiziger

Door Chris Turksma


Bus 134, gefotografeerd op busstation Huizen (foto: DDR associated press)


Wellicht een merkwaardig onderwerp op deze pagina, maar deze ervaring moet me toch van het hart.

Ik mag me gelukkig prijzen om des morgens, nog half in slaap, te kunnen plaatsnemen in de Connexxion bus, opweg van huis in Blaricum naar mijn werk in Hilversum. Ach ja.soms mag ik staan, soms kan ik zitten, het is maar precies even uitkienen welke lijn ik neem, maar dit terzijde.

Mijn dagelijkse reisje naar het werk duurt volgens dienstregeling slechts 13 minuten. In dit kleine kwartiertje legt de bus een afstand af van ruim 15 kilometer. Daarna moet ik nog enkele minuten lopen om op mijn werk te komen. Afhankelijk van mijn stemming (en mijn partner, die enkele haltes verder moet dan ik, en we zodoende dus vaak samen reizen) kan ik kiezen uit het ruime aanbod van drie buslijnen, welke allen één minuut na elkaar vertrekken vanaf de halte Blaricum Carpoolplaats. Ook op materieelgebied is er de mogelijkheid om te kiezen. Op lijn 132 rijdt een standaard bus, op lijn 134K een ouwe touringcar van Eemland Reizen (de bus is oud, maar de chauffeuse is jong en altijd opgewekt) of een gelede bus op lijn 156, vol met krijsende scholieren uit Almere.

Meestal valt mijn keuze op lijn 132, die het vroegst vertrekt en dus ook als eerste moet aankomen bij mijn uitstaphalte. Toch is dit niet altijd het geval, want de genoemde bussen spelen kat en muis op de snelweg..ja, daarom kan de bus in 13 minuten wel 15 kilometer afleggen. Let wel.ik zei het al, de dienstregeling zegt 13 minuten.

Aan het eind van de week (donderdag en vrijdag) wil die 13 minuten nog wel eens gehaald worden, maar het begin van de week, trek ik momenteel toch wel 25 minuten tot een halfuurtje uit voor dit busritje. Ja.u raad het al ! De overbekende file strooit roet in de dienstregeling.

Vorige week had ik een raar voorvalletje. Het is een druilerige (en nog donkere) dinsdagochtend, kwart voor acht. In de verte zie ik twee bussen aankomen. Lijn 156 komt van links (uit de richting Almere en lijn 132 komt van rechts uit de richting Huizen. De laatst genoemde lijn rijdt als eerste voor bij de halte, en.wonderwel, er zijn nog zitplaatsen, dussnel ingestapt. Maar.we zijn de Carpoolplaats nog niet af, of we raken verstrikt in de file, enwe zijn nu nog niet eens op de snelweg. Okeealles went, dus ook de file.

Na enkele kilometers met een slakkegangetje in de file op de A27 te hebben gesukkeld komt de chauffeur op het lumineuze idee om een andere route te nemen. Met andere woorden, de chauffeur is de file zat en neemt met behoorlijke snelheid de afslag Eemnes / Laren.

Hierna rijden we met gemiddelde snelheid naar het centrum van Laren. Even dacht ik nog, bij het oude politiebureau rechts af, en dan bij de stoplichten weer links, en hop.straight richting Hilversum. Maar nee.de chauffeur denkt er anders over, en slaat bij het oude politiebureau links af en volgt de route van lijn 137. Na honderd meter hebben we de eerste tegenslag. Albert Heijn is in verbouwing en een vrachtauto met laadbak blokkeerd de rijbaan. Oponthoud twee minuten, nadat de laadbak een plaatsje heeft gekregen op het trottoir kunnen we eindelijk verder. De snelheid komt er weer in (da's te merken aan de verkeersdrempels die we over wippen), en na vijf minuten rijden we de Hilversumseweg op. Hier staan we meteen weer vast. Ik kijk op mijn horlogehet is inmiddels zes minuten over acht, dus we zijn al ruim 20 minuten onderweg. Onder 'normale omstandigheden' had ik nu mijn uitstaphalte bereikt (via de normale route dus !)

Er verstrijken inmiddels weer zo'n vijf minuten voordat we het bordje 'Hilversum' in zicht krijgen en als we eindelijk de rotonde op het Dr.J.den Uylplein (in de volksmond beter bekend als het Erfgooiersplein) genomen hebben rijdt de bus recht door. Oepshallo meneer de chauffeurhad u niet beter links af kunnen gaan en dan via de Kamerlingh Onnesweg en de Oosterengweg naar het Sportpark kunnen rijden ? En vanaf daar weer op de officiële route kunnen uitkomen ??? Vele mensen kijken verschrikt naar buiten.waar gaan we nu weer heen ? Velen denken, net als ik, dat we via deze toeristische route ook wel op onze plaats van bestemming komen, maar.niets in minder waar. Alsof er niets aan de hand is kachelt de chauffeur de bus rechtstreeks naar het station van Hilversum. Als we daar aankomen zien we de gelede bus (van lijn 156, weet u nog wel) alweer op de terugweg als leeg materieel naar de garage vertrekken. De meeste passagiers stappen enigszins verdwaast uit. Net als ik, heeft een groot aantal passagiers en scholieren hier niets te zoeken. Wij willen naar Hilversum Sportpark, daar moeten wij uitstappen om naar school of werk te gaan. De k***te buschauffeur heeft zomaar vier haltes overgeslagen en laat ons hier in de steek.

Terwijl de laatste passagiers de bus verlaten loop ik naar voren en vraag de chauffeur of hij wellicht nog naar Hilversum Sportpark rijdt, wantdaar had hij moeten stoppen.

De chauffeur kijkt zeer verontwaardigd.en met een lacherig gezicht zegt hij.nee hoor, dit is het einde van deze rit.neem maar een andere bus naar het Sportpark !

Ik heb de chauffeur wel medegedeeld dat dit hem een klacht zou opleveren, lekker puh !

Noudaar sta je dan, het is inmiddels 8.25 uur. Als we lekker achteraan in de file waren aangesloten dat had ik nu al lang en breed achter mijn burootje gezeten met een kop dampende koffieen gewoon op 8.15 uur aan mijn werk kunnen gaan. Nu sta ik op het station in Hilversum, en dat allemaal doordat de chauffeur de toeristische route nam.

Met een diepe zucht stap ik maar in stadslijn 3 en laat me naar Hilversum Sportpark vervoeren. Daarna is het nog een dikke zeven minuten lopen naar mijn werk. Ik kijk op mijn horloge als ik binnenkom.het is inmiddels kwart voor negen ! Ruim een half uur te laat !!!

Mijn collega's waren al in rep-en-roer.had ik soms een ongelukje gehad ? Was ik ziek ? Ofkwam het toch door de file ? Ze zijn wel gewend dat ik af en toe door de file iets later ben, maar zo bont als nu hadden ze het nog niet meegemaakt.

's-Avonds toch maar eens kontakt opgenomen met de klantenservice van Connexxion, met de vraag of dit allemaal zomaar kan.? De telefoneuze zei : "Nee meneer.dat had de chauffeur niet mogen doen.als hij een andere route kiest, dan moet hij dat van te voren aan de reizigers meedelen, zodat deze dan een andere route of andere bus kunnen nemen".

Okeemidden op de snelweg is het wat moeilijk overstappen, dus dat is geen alternatief. Maar zomaar een aantal haltes overslaan en je passagiers het vervolgens maar laat uitzoeken, da's toch geen service ???

En nu maar wachten op het antwoord van Connexxion op mijn klacht.ik ben benieuwd !

Chris Turksma