Alvast wat foto's uit Parijs

Vanaf volgende week verschijnen in De digitale reiziger enkele uitgebreide reisverslagen over onze trip naar de Internationale conferentie in Parijs. Hieronder alvast wat foto's uit het vakantieplakboek.

Klik op de thumbnailtjes om de foto's binnen te halen.

r>

De Seine, met de Pont Neuf

Het Franse voetbalelftal won in 1998 de wereldbeker, en zegevierde onlangs ook in Euro 2000. Ook in vroeger eeuwen waren de Fransen al dol op bekers. De tuin rond paleis Versailles staat er vol mee, maar ook in Parijs zelf kun je ze aantreffen. Ze dienen nergens voor; net als voetbaltrofee-en. Dit exemplaar zagen we in de "Tuileries"

De ruim 50 meter hoge "Arc de Triomphe" werd gebouwd op last van Napoleon, ter herinnering aan zijn eigen overwinningen. Zelf heeft hij er nooit onderdoor kunnen lopen; toen het bouwwerk voltooid werd, was hij allang verbannen. Zo gaat dat soms in de geschiedenis.

La Défense, de hypermoderne kantorenwijk ten noordwesten van de stad, telt 60 "gratte-ciels" (wolkenkrabbers) op een opppervlakte van 1 km2, en er wordt nog steeds bijgebouwd.
Opvallend veel dingen bestaan dit jaar 100 jaar. Ook dit is alweer een eeuweling: Gare d'Orsay, in 1900 gebouwd voor de aan- en afvoer van de miljoenen bezoekers van de wereldtentoonstelling. In 1939 werd het gedegradeerd tot station voor de voorstadlijnen. Nog later, in 1986, kreeg het een nieuwe functie als museum voor moderne kunst. Daartoe werden vijf verdiepingen aangebracht in de immense stationshal.

Musée d'Orsay is nog steeds herkenbaar als ex-station; de metershoge klok is geheel intact en geeft nog altijd de juiste tijd aan.

Begraafplaats Père Lachaise, waar enkele honderden beroemde wereldburgers begraven liggen tussen een klein miljoen onbekende Parijzenaars.
Aan de voet (of liever: aan een van de vier voeten) van de Eiffeltoren probeert een verkoper van ansichtkaarten zijn waar aan de man te brengen. Er wordt hier verder nog gehandeld in opwindbare vogels, namaak-koperen Eiffeltorentjes, karikatuurtekeningen en Polaroidfoto's van de toerist, en - op de regenachtige dag dat wij hier langsliepen - in opvouwbare regenschermen.
In de achtertuin van het Musée Rodin kun je op de foto met zijn meestvermaarde creatie: Le Penseur (de denker).


Frans Mensonides
22 oktober 2000