De Foto’s van het jaar 2005; categorie ‘openbaar vervoer’

Na het jaaroverzicht van de ‘overige’ foto’s, afgelopen week, volgens hieronder de foto’s in de categorie ‘OV’.

De winter 2005-2006 heeft nu, nog niet eens halfweg, al voor een hoop spooroverlast gezorgd, maar dit is een nog een foto uit de vorige, die van 2004-2005. Die viel op een vrijdagmiddag, en nogal laat, en onverwacht: in de eerste week van maart. Ik werkte indertijd in Amsterdam, voor het louche bedrijfje dat ik gelukkig per 1 januari 2006 heb kunnen verlaten, en schoot op weg naar huis deze foto van door de sneeuw baggerende forenzen op Amsterdam Zuid WTC.

De volgende foto werd een paar weken later gemaakt, onder weersomstandigheden die eerder nat waren dan winters. Almere-Haven was de plaats van handeling. Stadsbus Maxx materialiseert zich daar tussen het beton; sfeerplaatje uit een omgeving met niet al te veel sfeer.

Loopbruggen zijn geduchte obstakels voor reizigers, maar bieden vaak een mooie spotplek voor spoorfotografen. Hier, in Hillegom, zie je deze verbouwde sprinter al van verre aan komen rijden over de geestgronden, waar de tulpen spoedig in bloei zullen staan.

2005 was het eerste jaar van mijn masterstudie Nederlandse Literatuur aan de Universiteit Utrecht. Deze bus, met het opschrift 'volg je eigen masterplan', was me dan ook op het lijf geschreven. De langste bus van Europa werd gefotografeerd aan het eindpunt in de Uithof, bij het kinderziekenhuis. Ik ben blij, dat ik in deze stad mag studeren – en dat ik zelden op de Uithof hoef te wezen, en dus ook maar zelden met die lange, volle, hotsebotsende rotbussen hoef te reizen!

De Zuid-tangent richting Bijlmer, en die richting Haarlem, gefotografeerd nabij de halte Vijfhuizen. Een knoerthete junidag rond 18:30 uur. De schaduwen lengen, maar de zon striemt nog onbarmhartig neer op het asfalt.

De Leidse wijk Roomburg, die tot voor kort plaats bood aan wat boerderijen, een kattenasiel en talloze bodemschatten uit de Romeinse tijd, wordt omgevormd tot VINEX-wijk. Dat gaat niet zonder strubbelingen; de eigenaar van het afgebeelde pluimvee heeft zijn metamorfose van keuterboer tot exploitant van een kinderboerderij tot bij de hoogste instanties aangevochten. De kippen leggen zich nog steeds niet neer bij de gang van zaken, en houden de vooruitgang nog even tegen.

Ook alweer zo raar tweeluik, dat een heel bijzondere blik biedt op een RET-metrostel; dat alles op het nieuwe eindstation Nesselande van de Calandlijn.

Nesselande was sedert begin september 2005 bereikbaar per RET-rail. Helemaal aan de andere kant van het RET-net werd twee maanden later de verlenging geopend van de TramPlus naar Vlaardingen Holy. Hier wordt, op de tweede dag van exploitatie, de tram betrapt ter hoogte van het billboard dat het tramvervoer nog aankondigt als iets dat in de toekomst gerealiseerd zal worden.

Zo maar een sfeerbeeld op een herfstavond met vroeg ingevallen duisternis. Het busstation bij Leiden Centraal verwerkt de avondspits. Daarmee zijn we de vier seizoenen al weer rond.

Op een mistige zaterdagmorgen mikte ik op de trein van 8:48. Ik kwam te vroeg op het perron, op het moment dat de treinen van 8:34 net aan de einder verdwenen waren, en schoot dit zeldzame tweeluik van een Leids station zonder passagiers.

En nu op naar nog 2 maal 50 foto’s van de week in 2006!

Frans Mensonides
7 januari 2006


© Frans Mensonides, Leiden, 2006


<< naar thuispagina Frans Mensonides