SJEF KOEKENBAKKER AWARD NOVEMBER 'NUL-NUL-NUL:

MINISTERIE VAN VERKEER en NETELENBOS / RAILNEP

MOEILIJK DOEN OVER NIEUWE STATIONS


De Sjef Koekenbakker Award is een maandelijkse prijs, die door De digitale reiziger wordt uitgereikt aan een persoon, instantie of groepering die de Nederlandse OV-reiziger het leven zuur heeft gemaakt.

Tot voor kort besliste een geheimzinnige eenmansjury over de toekenning van deze prijs. Een nogal dictatoriaal gebeuren, waarbij de lezer van De digitale reiziger geen enkele inspraak had; laat staan invloed. Het was de lezer zelfs niet toegestaan, nominaties in te dienen voor de Sjef.

Aangezien een dergelijke werkwijze niet meer past in het quasi-open karakter van de huidige modieuze samenleving, is enkele maanden geleden de procedure voor de Sjef-verkiezingen zwaar op de helling gezet. Sinds augustus 2000 kunnen lezers van DDR zélf kandidaten voor de Sjef-verkiezing naar voren schuiven. Er vindt vervolgens een on-line verkiezingsronde plaats.

In deze aflevering: de bekendmaking van de winnaar van de Sjef Koekenbakker Award van de maand van november tweeduizend-'nul.


Lijst van previous winners
Nominaties voor november 'nul (eerst dit lezen, anders begrijp je de rest niet)

De inleiding overslaan, en meteen naar de uitslag

Telle in Tellehessie

- Sensationeel nieuws, werkelijk sen-sa-tio-neel nieuws over de presidentverziekingen in Amerika! Terwijl in Nederland, zonder dat enig medium er aandacht aan besteed heeft, zojuist de virtuele stembureau's gesloten zijn voor de eerste echte on-line verkiezing van de Sjef Koekenbakker Award, vond in Amerika weer een nieuwe verbijstering plaats in de lange reeks eh, eh, eh,...

Een ogenblikje. Ik krijg zojuist door in mijn oorschelpje van boven, van de regiekamer, dat we satellietverbinding hebben met Tal-la-has-see. Taej-lej-heaj-seej, dat kun je zo lekker Amerikaans knauwen. [ik heb nog geen beeld. En geen geluid, ook. Hoe moet ik de tijd nu weer vol-lullen? Daar houden ze geen rekening mee, daarboven]. Tallahassee. Iedereen weet tegenwoordig, wat de hoofdstad is van Florida, maar hoeveel Amerikanen zullen weten wat de hoofdstad is van Noord-Holland? "Copenhagen", zullen ze zeggen, of "Brussels". Wat wel bewijst hoezeer er in Nederland meegeleefd wordt met de verziekingsklucht in Amerika.

Ah, ik heb beeld. In de straten van Tallahassee, om precies te zijn op de Willem de Zwijgerlaan in district Nassau, staat onze Amerikaanse correspondent Bart-Klaas Vanonderholland. Kun je me horen, Bart-Klaas? [godverdomme, geen reactie]. KUN JE ME HOREN, BART-KLAAS?

- Ja, ik hoor je luid en klier, Hilversum!

- Bart-Klaas, ik zou zeggen, neem eerst een slok water, want je ziet er weer knap oververhit uit.

-[Gloe, gloe, gloe, uit handige heupflacon]

- En wat is er nu precies gebeurd, daar in Amerika, Bart-Klaas, want de verwarring hier in Hilversum begint bepaald onmatige vormen aan te nemen. Zou je ons kunnen bijpraten?

- [Kijkt met borende blik de camera in. Spreekt met nadruk, en een beetje staccato, om de televisiekijker van de ernst van de zaak te doordringen; dat hij niets voor niets naar de US gestuurd is]. Ja, er hebben zich hier ontwikkelingen voorgedaan, die werkelijk sensationeel zijn. [Shot op opgewonden citizens] Het doemscenario is in werking getreden, dat de beste scenarioschrijver niet had kunnen bedenken. Daar ging vanmorgen, hier in de lanen en op de pleinen van Tal-la-has-see iedereen er nog vanuit, dat El Goor de handdoek in de ring zou werpen; zijn zwanenzang zou zingen; de strijd zou moeten opgeven. Maar met de uitspraak van rechter Paulus Saulus zijn... eh, eh, alle bordjes weer verhangen, want...

[zoefff! Bart-Klaas wordt bijna geschept door een auto].

-Pfoeii, dat was op het nippertje, Bart-Klaas. Misschien is het beter, om even op de stoep te gaan staan van Tallahassee, in plaats van in de straten van Tallahassee.

- OK, Hilversum. Ik sta nu op de stoep. Wat zei ik? Oh ja, de uitspraak van het hooggerechtshof van Florida, hier in Tal-la-has-see. Rechter Saulus heeft met vier tegen drie stemmen bepaald, dat alle stemmen die uitgebracht zijn op die verziekingsdag, die nu inmiddels al weer vijf weken achter ons ligt, écht geteld moeten worden. Alle stemmen, ook de stemmen, die ze tot dusverre voor het gemak in de bus hebben laten zitten.

- Maar deden ze dat dan niet altijd al, alle stemmen tellen, als er een verzieking was geweest?

-Nee, het blijkt - naar onlangs uit onderzoek van twee journalisten van de Washington Post gebleken is - dat ze zich er tot dusverre sedert 1777 altijd met een Jantje van Leiden afgemaakt hebben, hier in Florida. Of moet ik zeggen: met een Yankee van Tal-la-has-see? [dom lachje]. Ze hebben gewoon altijd een steekproef getrokken van duizend exemplaren uit een paar willekeurig gekozen kiesdistricten, en de rest van de stembussen verzegeld, en in zee gegooid.

- Maar dit werkelijk sen-sa-tio-neel, Bart-Klaas. De verwarring lijkt wel steeds groter te worden. En hoe zijn de reacties op deze uitspraak; ik bedoel: in politieke kringen in Washington, en daar in Tallahassee, bij de gewone man of vrouw in de straat?

[Achter Bart-Klaas verzamelen zich Tallahassee'se straatschoffies, die gekke bekken trekken].

- Nou, dat is het merkwaardige... Er reageerde eerst geen hond. Dat is waarschijnlijk veroorzaakt door het feit, dat iedereen, journalisten, politieke waarnemers, zowel als de man in de straat, in slaap was gevallen tijdens het ruim zeveneneenhalf uur durende requisitoir van rechter Paulus Saulus, die - onder ons gezegd en gezwegen [vertrouwelijke blik da camera in, naar Hilversum en de kijkers] een niet al te boeiende dictie heeft. Bepaalde kringen in roddelbladen beweren nu al, dat hij vroeger anchor-man is geweest bij een inmiddels failliete nieuwszender.

- En nu? Bart-Klaas? Wat nu?

- Ja, dat is de grote vraag, die iedereen in politieke kringen bezighoudt, nu men wakker is geworden, en het nieuws langzaam begint door te dringen. Wat nu? Als ik dat wist, Hilversum, dan wist ik meer dan de beste, de allerbeste politieke waarnemer, hier in Tal-la-has-see. En dan zou ik zeker niet voor een armoedeloontje blijven werken voor de Nederlandse TV, maar mijn fortuin in de States gaan zoeken als waarzegger. [Lachje. Schrikt. Is te ver gegaan. Hier krijgt hij het nodige over te horen. Gaat snel verder:] Tja, wat nu, zei Pichegru. In ieder geval zullen alle stemmen nu geteld moeten worden, en dat gaat zeker nog duren tot en met carnaval, al wordt dat hier nooit gevierd, hier in de straten van Tal-la-has-see. Een paar beroepszaken verwacht ik ook nog wel, vanuit het kamp van Sjors Dabbeljoe Boes, die nu zijn kansen op de troon ziet slinken, en dat levert natuurlijk weer extra vertraging op.

- Gompie-nikkel! En de politieke opinie? Kun je nog iets vertellen over de publieke opinie?

- Ja, dat is nu juist het merkwaardige. Steeds meer mensen begonnen schoon genoeg te krijgen van de juridische strijd van El Goor en zijn roedel advocaten, die de afgelopen weken wel naar zeventien naasthogere en nog hogere rechtscolleges gestapt zijn. Gisterenavond bleek nog tijdens een telefonische enquête, dat 82% van het Amerikaanse volk - althans voor zover in het bezit van een telefoon, en thuis, toen de enquêteurs belden - vond, dat Goor de strijd moest opgeven. Goor wankelde, aldus kringen rond de voormalige presidentskandidaat, en misschien nu toch nog de toekomstige president van de USA.

- Maar zou dat niet heel erg merkwaardig geweest zijn, Bart-Klaas? Dat de verkiezingsuitslag uiteindelijk bepaald werd door het resultaat van een enquête, en niet door daartoe bevoegde rechtscolleges?

- Ja, maar dat is nu eenmaal het systeem in Amerika, Hilversum! De domme massa beslist hier; is het niet via verkiezingen, dan wel via opiniepeilingen. Het stemvee; het achterlijke klootjesvolk, die soms amper kunnen lezen. En niet de magistraten, die er voor doorgeleerd hebben. Dat is democratie!

- [Zwijgt even. Lijkt verbaasd. Herpakt zich:] Eh, eh, dit begrijp ik even niet, die laatste uitlating van jou. Dat zeggen bepaalde politieke kringen in Washington, Bart-Klaas?

- Nee, dat zegt Bart-Klaas Vanonderholland in Tal-la-has-see, Hilversum! Mag ik zelf, als politiek commentator, goddomme misschien ook nog een keertje een eigen mening hebben?

- Nou, vooruit dan maar [Die stomme klootzak snapt er niets van. Wíj maken hier de meningen, hier in Hilversum. Daar zal ik hem op aanspreken tijdens het volgende werkoverleg]. Maar is de publieke opinie nu inmiddels omgeslagen; misschien kun je ons dat vertellen, Bart-Klaas?

- Nou, dat is nog niet helemaal zeker, Hilversum. Er is meteen na de uitspraak van rechter Paulus Saulus een nieuwe telefonische enquête gehouden, maar de resultaten zijn nog niet bekend. Ze schijnen problemen te hebben met het tellen van de stemmen. En nu ik het er over heb: ook de uitspraak van Saulus wordt nu alweer aangevochten door de advocaten uit het kamp van Sjors Boes. De uitslag luidde: vier tegen drie, maar er blijken aanwijzingen te schijnen te zijn, dat het eigenlijk drie tegen vier had geweest moeten zijn geworden, dus...

[achter Bart-Klaas gaan twee groepen demonstranten elkaar te lijf. Er wordt flink op los gehakt met houten tekstborden. Politiesirenes gillen. Bart-Klaas merkt het niet. Ook uit de studio komt geen reactie].

- Zeg Bart-Klaas, tussen twee haakjes, neem me niet kwalijk dat ik het vraag, maar we hebben er talloze brieven en telefoontjes van kijkers over binnengekregen. Kan het soms zijn, dat je te veel hamburgers eet, sinds we je naar Amerika hebben uitgezonden? Iedere keer als je in beeld verschijnt, heb je weer een dikkere kop gekregen. Je neemt het er zeker goed van hè, daar, op onze kosten..[lacht vriendelijk, dan lijkt het net een leuk collegiaal insidersgrapje om de spanning te breken].

- [lacht als Boes met kies-pijn:] Ja, dat wordt inderdaad beweerd in kringen rond de president, die er niet is: Bart-Klaas Vanonderholland is verslaafd aan hamburgers. Waarom niet meteen: T-bone steaks? Maar je begrijpt, dat ik deze berichten zelf momenteel kan bevestigen, noch ontkennen. Wij hopen daar gedurende de komende dagen meer duidelijkheid over te verkrijgen.

- Een laatste vraag, Bart-Klaas, voordat we over gaan op het aitem van de Sjef-Koekenbakker verkiezingen. Deze hele strijd rond de Amerikaanse presidentsverziekingen, deze hele nasleep met rechters, en chads, en dat soort gedoe. Zal dat nu invloed hebben op de wijze waarop presidentskandidaten nu voortaan in het vervolg campagne gaan voeren?

- Ja, Hilversum, ongetwijfeld. Politicologen in Washington verwachten, dat de campagne zich steeds meer zal gaan verplaatsen van het jaar vóór de verziekingen naar de periode na de verziekingen. Maar daarover hoop ik volgende week meer uitsluitsel te kunnen geven.

- Dank je, Bart-Klaas. [Bart-Klaas mompelt nog iets. Het geluid is al weg, maar van zijn lippen lezen we "graag gedaan, Hilversum". Bart-Klaas af naar de MacDonald].


Dan nu binnenlands nieuws: de Sjef-verkiezingen. Daarover worden we bijgepraat door de voorzitter van het college van Kiespijnmannen van de Sjef Koekenbakker Award, die is teruggekeerd van zijn studiereis naar de States (in alle staten), en nu weer terug is op zijn post in Leiden. OVer naar Leiden!
Ja, Hilversum, waar in Amerika de afgelopen twee weken de chaos alleen maar groter is geworden, lijken de Sjef-verkiezingen eerlijk en ordentelijk verlopen te zijn. Wij hebben de stand, via Ballot-Box, van dag tot dat bijgehouden.

Al heel snel bleek, dat Testa tot de verliezers zou behoren. Dat verwondert ons ten zeerste, want wij hebben grondig de pest aan deze ordinaire patjepeeër, en hadden deze verkiezing speciaal georganiseerd om hem op een eerlijke manier aan een Sjef te helpen; een nieuwe ervaring voor Testa: ergens op eerlijke wijze aankomen. Helaas, het mocht niet zo wezen. Blijkbaar vindt het Nederlandse volk mensen als Testa, die miljoenen in hun zak steken, normaal; we zitten wel op een glijdende schaal, op die manier.

De verkiezing ontaardde al snel in een nek-aan-nek race tussen de provincie Noord-Holland met haar running-mate Connixxion. Tot op het moment dat men op het provinciehuis in Haarlem en buitengemeen stomme zet uithaalde. Er werd bekend gemaakt, dat de soep heter was opgediend dan hij gegeten zou worden. In allerijl werden de maatregelen tegen het OV in de kop van Noord-Holland teruggedraaid. Tegen opheffing van lijnen zou nog eens worden aangekeken. Scholierenbussen zouden voortaan ook rijden in het weekend, gedurende de vakantieperiode, en 's-avonds laat, op tijdstippen dat die kinderen al lang op bed behoren te liggen. Bovendien is voor de doorgaande lange lijn 150 (Alkmaar - Den Helder via Stolpervlotbrug) het doek nog niet gevallen; deze lijn blijft misschien intact.

Zo win je natuurlijk nooit een Sjef! De stemmen voor Noord-Holland staakten. Kort en goed, de Sjef gaat, met een absolute meerderheid, naar het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, plus Railned, voor het moeilijk blijven doen over het openen van nieuwe spoorwegstations ter hoogte van nieuwbouwwijken.


Klik hier voor de officiële uitslag. Klik vervolgens "Back" of "Vorig" op je bruiser, om terug te keren.


Het college van Kiespijnmannen heeft bekend gemaakt, dat er geen al te opvallende onregelmatigheden geconstateerd zijn bij de eerste on-line verkiezingen voor de Sjef Koekenbakker Award. Mocht er al gefraudeerd zijn, dat is dat zeker niet op grote schaal gebeurd. De Kiespijnmannen zijn zelf ook zeer grondig te werk gegaan, zoals wij hebben kunnen constateren. Regelmatig moesten wij onze werkzaamheden in de burelen van De digitale reiziger onderbreken omdat een Kiespijnman met een vergrootglas de werkvloer wilde afzoeken, of er wellicht nog niet medegetelde "chads" in een hoekje gevallen waren.

Eén protest van een lezer heeft het college van Kiespijnmannen inmiddels afgewezen. Er zouden 30.000 stemmen voor het Ministerie van Netelenbos verdonkeremaand zijn, die hij overal in den lande langs spoorwegen verzameld zou hebben. Maar dat leek ons een raar verhaal, en bovendien: het ministerie heeft toch al gewonnen, dus wat doet het er verder toe?

Oh, en laten we niet vergeten, de kiezers te bedanken! Er hebben 25 lezers gestemd, waarmee de opkomst met ca. 250% is gestegen ten opzichte van de vorige maand.


In december wordt er traditioneel geen Sjef uitgereikt. Wel is er - niet minder traditioneel - een verkiezing van de Sjef van het jaar. Daarover meer mededelingen in onze aflevering van 24 december 2000, tevens de laatste van dit jaar. Het laat zich aanzien, dat ook dan de strijd om het Amerikaanse presidentschap nog niet beslist zal zijn, zodat we ook daar nog even over kunnen doorzieken. Maar nu eerst terug naar Hilversum, want er schijnt werkelijk spec-ta-cu-lair nieuws te zijn uit Tellehessie...