Groeten uit Hoorn en Zaanstad


Op maandag 3 mei 1999 maakten Wim Scherpenisse & ik een wandeling door het centrum van Hoorn en langs de Zaan. Het weer leende zich uitstekend voor fotografie en ik kwam dan ook thuis met een vol "rolletje", waaruit op deze pagina een selectie gemaakt is. Klik op de thumbnails om de foto's tebekijken. Wie al dit moois zelf wil bewonderen, kan ik de wandeling door Hoorn en die langs de Zaan aanbevelen.

Frans Mensonides
8 mei 1999De Hoofdtoren van Hoorn staat sedert 1532 aan de haven en is het restant van een verdedigingswerk


Hoorn was één van de thuisbases van de roemruchte VOC (Verenigde Oostindische Compagnie). In de tijd dat dit VOC-kantoor gebouwd werd, de vroege 17e eeuw, was de VOC met 20.000 werknemers het grootste bedrijf van de wereld.


Sommige huizen in het centrum van Hoorn staan knap scheef en worden door hun buren voor omvallen behoed.


Sluiswachtershuisje bij de dam in de Zaan, waaraan Zaandam zijn naam ontleent


Huis in Zaanse stijl


Het nadeel van al dat hout is dat je er van tijd tot tijd met de Ceta-beverkwast overheen moet. Vele Zaanse huizen verkeren in deplorabele staat. De eigennaar van dit pand is heel lang geleden in een verfbeurt blijven steken.


De domineestuin in Zaandijk werd sedert de 18e eeuw bestuurd door een commissie en was tot in deze eeuw een enclave binnen de gemeente Zaandijk. Sommige huizen in de domineestuin zijn authentiek 18e eeuws; anderen zijn knappe replica's. Wat is dit huis? Ik zou het niet weten.


De doopsgezinde vermaning in Koog a/d Zaan staat ingeklemd tussen de gebouwen van een stijfselfabriek.
FOTORAPPORTAGE: Monumentendag in Wormerveer en Zaandijk (oktober 1998).