31 graden en heter; foto-overzicht van een raar klimaatjaar

Vorige week publiceerde ik het jaaroverzicht van de aardigste OV-foto´s uit 2006. Hier volgt net zo´n overzicht, maar dan van de categorie Overige foto´s.

Op de winterdag zijn badplaatsen beter te verdragen dan tijdens een hittegolf. Noordwijk, bijvoorbeeld. Leeg de hotels, verlaten de straten en het strand weer domein van onze gevederde vrienden.

Nog een winterfoto, met winterbomen. De kerk van Brielle, alias Den Briel, dat aan het einde van de 13e eeuw een beroemde inwoner had in dichter Jacob van Maerlant en dat in 1572 door de geuzen werd bevrijd van het Spaanse juk. Daarvóór, daarna en daartussenin moeten er ook dingen gebeurd zijn, maar daarvan ben ik niet op de hoogte en daarover ga ik niet uitweiden.

Geen jaaroverzicht zonder tulpen. Ze waren laat, in 2006, en zo kwam het dat ze op de laatste dag van april nog in volle bloei stonden, daar in Noordwijkerhout, terwijl ze in normale jaren in week 17 al kennismaken met de man met de zeis.

De rode draad op mijn site werd dit jaar gevormd door de serie ‘Brikkiaanse’ wandelingen, waarmee bedoeld wil wezen: wandelingen, beschreven in een wandelboek, gepubliceerd door Ellie Brik. Ze voeren je naar plaatsen die je beter had kunnen overslaan, en slaan zelf de mooiste plaatsen over. Zoals het in de zomerzon zinderende Bunschoten, door mij toevallig ontdekt op een wandeling door Spakenburg. De wandelingen a la Brik worden in 2007 gewoon voortgezet – en zijn op te roepen, zoals alle artikelen uit 2006, via dit overzicht.

Hoe krijgen die weergoden van het KNMI het toch voor elkaar, iedere maand weer temperaturen te meten die hoger zijn dan die in alle overeenkomende maanden van de afgelopen 100 miljoen jaar? En bij iedere wat zacht uitgevallen dag te roepen dat het allemaal komt door de opwarming van de aarde, die de mensheid door sommigen wordt voorgehouden als een moderne erfzonde en door anderen als een uitdaging van Hercules-formaat? Ik ben gek op complottheorieën, dus ik denk al enige tijd dat de weerkundigen die thermometers eerst even in hun kont houden, alvorens ze af te lezen, om zodoende meer subsidie los te kunnen peuteren voor onderzoek naar dat nieuwe klimaat (alsof ze ooit iets begrepen hebben van het oude).

Hoe het ook zij: de winter was mild, de tulpen laat en de julimaand opvallend warm. Ook de 25 ste van die maand. Rond 16:00 uur wees deze XXL- thermometer, aan de gevel van een bedrijfspand in Maassluis, 31 graden Celsius. Hij was bedoeld als foto van de week, maar moet tijdens de natte moesson van augustus weggespoeld zijn. Ik heb hem onlangs hervonden en hij wordt vandaag voor het eerst gepubliceerd.

Standbeeld van een – ja, wat is het eigenlijk? – van wijlen Karel Appel, voor de poort van het Cobra-museum in Amstelveen. Ik vind het niks, zoiets, niet mooi, niet eens lelijk, gewoon niks. Daarom fotografeerde ik het met de tekst ‘moderne kunst’ op de achtergrond. Dan wordt het een statement: kijk, dat moet zeker moderne kunst verbeelden. Wat ik niet in de gaten had: de letters ‘n’ en ‘s’ werden bedekt door een uitsteeksel van dit ku**twerk, zodat er iets heel anders kwam te staan. Twee lezers wezen me op dit objet trouvé.

Veel in dit museum is van dat kaliber. Ik herinner me er een half jaar later vrijwel niets meer van. Dat is veelzeggend – in tegenstelling tot die kunst zelf, die weinigzeggend is.

Ik reisde naar het Vlaamse Doel om er de foto te maken die iedereen er maakt: die molen in dat bedreigde dorpje, met die kerncentrale op de achtergrond. Een weinig originele foto, dus, maar ik maakte hem toch maar, omdat we hem over een paar jaar vermoedelijk niet meer kunnen maken. Die molen was er als eerste, maar de kerncentrales blijven staan.

Ook in deze serie een stukje Utrecht: de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal naar de nieuwe bedrijvenwijk Papendorp. Mooie brug, op zich, maar die vogels, die máken deze foto.

 

VINEX-bewoner in zijn habitat, genomen niet ver van die vermaledijde Randstadrail in Zoetermeer Oosterheem. Je ziet niet hoe hoog hij loopt en waar de loopbrug begint. Je kunt je dus verbeelden dat hij over een kilometersdiep ravijn loopt.

Als dat nog geen hoogtevrees genoeg gaf, dan deze: een onwijze toren in Emmeloord. Ik beleefde er een angstig halfuurtje. Nog steeds heb ik me niet opgegeven voor die hoogtevreestherapie.

Feitelijk had deze foto ook gepast in de andere categorie, de OV-foto’s. Er staat inderdaad een streekbus op afgebeeld, maar alleen om aan te geven hoe groot en hoog die rare lul van een Poldertoren is.

Met dit gevaarte is het jaar 2006 op deze site definitief uitgeluid. Op naar 2007!

Frans Mensonides
30 december 2006

 

© Frans Mensonides, Leiden, 2006