Huygens' Zedeprinten (1623) - De professor, Inleiding

Zedeprinten Startpagina <<<

De professor

Een nog steeds actueel thema: de aansluiting van de universiteit op de maatschappij. In De professor blikt Constantijn Huygens terug op zijn studietijd. Hij vindt zijn leermeesters stoffige lieden die sterk verouderde kennis doorgeven aan hun studenten. In de praktijk heb je daarom niet veel aan een universitaire opleiding. Hoogleraren zijn omgevallen boekenkasten, die hun neus maar beter niet kunnen steken in staatszaken en andere dingen die gebeuren buiten de veilige muren van hun universiteit.

Niets menselijks is de hooggeleerde heren verder vreemd: ze zijn tuk op geld, lekker eten en lekker veel drinken. Van een overdreven grote werklust kun je ze ook niet beschuldigen.

De dronken hoogleraar uit De professor vertoonde overeenkomsten met de Leidse classicus Daniël Heinsius. Daar Huygens zijn dichtbundel Otia wilde opdragen aan dezelfde Heinsius, leek het hem verstandig, De professor niet in die bundel op te nemen. Pas in 1891, meer dan twee eeuwen na zijn dood, zou het gedicht in druk verschijnen.


© Frans Mensonides, Leiden, 2007.