Stagiaire: ‘Eh, u had te
weinig kaas gekocht. Want ik had wel brood gemaakt, met kaas. Maar dat
is nu op, en ik heb er maar zes.’ |
---|
'Het
Uitje'. Van: Jiskefet, Sint Hubertusberg. 2005.
Jiskefet BV. (DVD)
In de hedendaagse literatuur spelen typetjes geen rol van betekenis meer. Dat neemt niet weg, dat het genre nog steeds springlevend is. Televisiekomieken hebben zich er meester van gemaakt.
Evenals de figuren in Huygens’ Zedeprinten vormen de televisietypetjes een spiegel van de maatschappij. Het tweetal hierboven dankt zijn bestaan aan de problematiek in de zorg: de (on)betaalbaarheid ervan en de bureaucratie in de zorginstellingen.
In bejaardentehuis Sint Hubertusberg zwaait een pinnige, cynische hoofdzuster (Beppie Melissen) met harde hand de scepter over een groepje bewoners, die door haar werkelijk op hondse wijze behandeld worden. Feitelijk heeft zij ook nauwelijks tijd om zich met ‘haar’ bejaarden te bemoeien, druk als zij in de weer is met formulieren, met reglementen en met telefoontjes naar instanties met onuitspreekbare namen.
Op een voor haar kwade dag wordt zij geconfronteerd met een tegenspeelster, de naïeve blondine Rita (Anniek Pheifer) die als stagiaire aan het personeelsbestand is toegevoegd. De stagiaire heeft de opleiding Bejaardenverzorgster louter gekozen uit medelijden met die zielige, oude mensjes. Door de hoofdzuster wordt zij hardhandig ingewijd in de minder leuke kanten van het vak. Deze twee tegenpolen, die elkaar nooit zullen begrijpen, blijven gedurende acht afleveringen op hilarische wijze met elkaar botsen.
De tragikomedie Sint Hubertusberg werd uitgezonden in 2005 en vormde na vijftien seizoenen de zwanenzang van het absurdistisch-satirische trio Jiskefet (Kees Prins, Herman Koch en Michiel Romeyn).
Jiskefet gunde in deze laatste serie de hoofdrollen aan twee vrouwelijke beroepsbeoefenaren. In Huygens’ Zedeprinten zijn die schaars; we zien in Een boer alleen boerin Trijntje aan het werk als gelijkwaardige partner naast haar echtgenoot. De enige vrouw die een titelrol vertolkt in een zedeprint, De rijke vrijster, heeft geen beroep.
Voor een vrouw was in de Gouden Eeuw doorgaans geen beroepsleven weggelegd. Haar taak bestond uit het opvoeden van de kinderen en het leiden van het huishouden. Aanzienlijke dames vervulden wel bestuurlijke functies, bijvoorbeeld als regentes van een oudenmannenhuis.
Jiskefet (officiële website).
Jiskefet, Sint Hubertusberg. 2005. Jiskefet BV. (DVD).