3 bijzondere stadsdiensten

Niet veel mensen zullen voor hun plezier met de stadsbus reizen. "Traag, nooit op tijd, chagrijnig personeel", zo oordeelt de reiziger meestal over het stadsvervoer. Het kan gelukkig anders. "De digitale reiziger" bezocht drie bijzondere stadsdiensten: Almere, Arnhem en Apeldoorn. Drie zgn. "BOS"-steden, waar het stadsvervoer gereden wordt door een VSN-dochter, in opdracht van de gemeente. Drie steden ook, waar net een tikje meer aandacht is besteed aan de kwaliteit van het openbaar vervoer. Drie steden die, met hun inwonertal van rond de 125.000 zielen, te klein zijn voor light-rail avonturen. Verder hebben ze niet erg veel met elkaar gemeen. Ontdek het eigene van Almere, Arnhem en Apeldoorn.

In Almere vind je de snelste stadsdienst van Nederland. De populariteit van de Almeerder stadsbus is enorm. Op de vrije baan langs toekomstige monumenten.

Arnhem is de enige stad in Nederland waar nog een trolleybus rijdt. "Voor hoelang nog" vroeg ik me af, op een dag dat de kolder dreigde toe te slaan onder de treinreiziger.

Apeldoorn zoekt het in perfecte aansluitingen. De Apeldoornse stadsdienstregeling is zelfs voor automobilisten te begrijpen, maar de passagiers komen niet in groten getale toestromen.


15 december 1996.

Terug naar Homepage van De digitale reiziger