Jaargang 5 Aflevering 5 ZONDAG 2 JUNI 2002
Deze column is afkomstig uit het archief van REFLEXXIONZZ!
Klik hier voor de meest recente aflevering.

Column

Euro, Teuro, zeuro

Hebben de rekenmeesters van het CBS werkelijk gelijk, en kunnen 16 miljoen kritische consumenten in ons land zich collectief vergissen? Statistieken wijzen uit dat er in Nederland geen sprake is van monsterinflatie sedert invoering van de euro, maar de man of vrouw in de straat weet wel beter.

Ik, bijvoorbeeld. Ik verkeer in de gelukkige omstandigheid dat ik niet elk half dubbeltje hoef om te draaien om aan het eind van de maand quitte te spelen. Toch is mij opgevallen dat ik minder lang met mijn geld doe dan vóór de invoering van de Europese eenheidsworst-munt. Heel verwonderlijk, want voorheen trok ik altijd 100 gulden uit de muur, en nu een biljet van 50 euro, dat op papier ongeveer 10% meer waard is dan die trouwe ouwe snip. Maar zo’n nieuw, blauw euro-vodje is sneller uitgegeven dan indertijd die honderd keiharde guldens van de Nederlandsche Bank. Ik heb het weliswaar niet bijgehouden in een kasboek, maar als ik voor de flappentap sta, denk ik laatste maanden steevast: nu al weer? Het lijkt nog zo kort geleden.

Mijn uitgavepatroon is niet drastisch veranderd, dus zal het wel zo zijn dat alles toch écht duurder is geworden. Neem mijn lunch, in een eetcafeetje nabij mijn werk. In december betaalde ik nog acht-zoveel voor hetgeen ik nu voor vijf-zoveel mag opeten. Vijf-zoveel in euronen komt overeen met elf- of twaalf-zoveel in florijnen, toch een stijging van enkele tientallen procenten. Of ik in december precies hetzelfde bestelde als nu, zou ik niet onder ede durven verklaren, als Spong me de duimschroeven zou aandraaien, maar het blijft in ieder geval een aanzienlijk verschil.

Het komt overeen met de ervaringen van al mijn kennissen, collega’s en familieleden; arm, modaal of rijk: iedereen weet, dat de prijzen flink verhoogd zijn, hoewel ons uitdrukkelijk was beloofd, dat dat achterwege zou blijven. Vooral de horeca maakt het bont, maar ook de kleine winkelier lijkt stevig geprofiteerd te hebben van ons zwakke geheugen en geringe rekenvermogen.

Vlak ook de charitatieve instellingen niet uit. Die gaan knijp zitten, nu Hollanders per maand steeds minder geld overhouden, en zich zo langzamerhand so wie so al solidair voelen met de bewoners van arme landen, zonder er nog voor te hoeven gireren. Eén zo’n instelling schreef me onlangs een bedelbrief om 75 euro, met het argument dat ik vorig jaar toch 150 gulden geofferd had. Ja, wel zeker! Ze moeten eens leren rekenen! Die acceptgiro heb ik subiet verscheurd; ik had bovendien net iets in de krant zien staan over ene meneer Pagano van Foster Parents, en voelde er weinig voor, met mijn zuurverdiende centen de interimmanagers van de liefdadigheidsmaffia te spekken. Dat soort volgevreten salon-idealisten mogen ze van mijn part meteen naar donker Afrika sturen, als voedselhulp.

Aan de andere kant: is het denkbaar, dat alle CBS-ambtenaren in Voorburg en Heerlen corrupt zijn, en de statistieken doodleuk vervalsen, in opdracht van de regering, die niet wil toegeven, dat het een slecht idee was, op de euro over te gaan? Hoe ver kun je gaan met paranoia? Maar, aan weer een andere kant: stel dat het CBS toch gelijk heeft, en alles inderdaad nog even duur is als het in december goedkoop was; hoe verklaar je dan dat iedereen denkt dat het niet zo is?

Ook in ons omringende landen klaagt men over de dure nieuwe munt. In Duitsland noemen ze hem zelfs al Teuro (onze werkster spreekt altijd over “uro”, en zou dus kunnen rijmen met “duro”)

Misschien ligt het aan het omrekenen. Rekenen jullie ook nog om? Na vijf maanden voelen de meeste Nederlanders zich, met al dat uitheemse monopoly-geld in hun portemonnee, nog steeds als tijdens een buitenlands verblijf, al is de aanvankelijke vakantiestemming opvallend snel weggeëbd.

Stel, je ziet iets dat 9,75 kost. Hé, lekker goedkoop!, denk je dan nog steeds. Dan komt de domper: het bedrag van 9,75 is in euro’s; niet in guldens. Nu doe je maal twee plus tien procent, en je komt om en nabij op bijna 21,5 gulden. Van dat bedrag schrik je dan zo ontzettend, vergeleken met die 9,75 waarop je je een kort moment had ingesteld, dat je van de weeromstuit gaat geloven, dat alles toch wel opvallend snel duurder wordt.

Mocht het Verenigd Konikrijk ooit nog overgaan op de joeroo, dan zouden de Britten daarna alles juist goedkoop vinden; na omrekening in Britse ponden komt een geruststellend laag bedrag uit bus.

Zo zit dat, het is eerder een kwestie van psychologie dan economie. Maar maak dat maar eens wijs aan een arme bijstandsgerechtigde, die op de 16e al door zijn uitkering heen is. Zolang een maand niet bestaat uit 13,87 eurodagen, heeft hij niets aan dit soort overwegingen.

Hebben de statistici dan toch ongelijk? Het kan best, want ook met de verkiezingen zaten de rekenmeesters er flink naast; de einduitslag verschilde weer hemelsbreed van de laatste peilingen en zelfs van de exit polls op de dag zelf.

Bij verkiezingen geldt dat de burger uiteindelijk altijd gelijk heeft. Zo gaat het ook bij deze centenkwestie. Het leven is goedkoop, volgens CBS, maar het voelt duur aan; dat is bepalend. Er zijn in dit land meer consumenten dan statistici. Als slot van al dit enerzijds-anderzijds gezeuro, concludeer ik dat zij bij het CBS hun schoolgeld eens moeten terughalen, en wij allen grotelijks belazerd zijn met die dure uro.

Frans Mensonides


Aflevering gemist? Kijk in het overzicht van recente REFLEXXIONZZ! In de rechterkolom.

Daar is ook te zien: Fris Spr!ts en een mededeling van de directie

Pasfoto Frans Mensonides

foto: Wim Scherpenisse


Colofon

Deze rubriek verschijnt onregelmatig, maar gemiddeld twee keer per week, en maakt deel uit van de sluimerende site De digitale reiziger.
Teksten: Frans Mensonides en/of Fris Spr!ts, tenzij anders vermeld.

Wie op de hoogte gehouden wil worden van alle updates, kan zich aanmelden voor de nieuwsbrief Reiziger.

Op- of aanmerkingen, opbouwende of afbrekende kritiek, benevens suggesties zijn welkom in mijn brievenbus. Vrijwel alle brieven worden door mij beantwoord, zij het meestal niet per kerende post.


Overzicht meest recente REFLEXXIONZZ!

Heel erg enge professor Het wetenschappelijk bewijs van charisma - Do. 30.05.2002
- - - -
Te denken geven Filosofieën rond de Intertraffic beurs - Za. 25.05.2002
- - - -
Je weet dat je 'uit' bent, als... ...je favoriete winkels altijd gesloten worden - Di. 21.05.2002
- - - -
REFLEXXIONZZ! terug! Waarin opgenomen de column: De 100 dagen van Pim Fortuyn - Vr. 17.05.2002
- - - -

Overzicht van ALLE verschenen afleveringen; 1998 - heden


Mededeling van de directie

Terwijl je deze rubriek leest, gebeurt het soms, dat er plotseling een grote advertentie in beeld verschijnt. Soms gebeurt dat ook niet. In beide gevallen: gebeuren of niet-gebeuren, kunnen wij daar niets aan doen. Het heeft te maken met het feit, dat Lycos een gratis provijder is. Die grote lappen van advertenties zijn de opvolgers van de beschaafde, maar minstens even hinderlijke smalle reclame-windowtjes, die je had toen Lycos nog Tripod heette. Maar laten we wel wezen: ook aan betaalde provijders kleven bezwaren, zoals we met Planet wel gezien hebben.

De directie


De uitsmijter, door Fris Spr!ts

Fris Spr!ts is ziek

Zeker een FLAUWte gekregen!

Ha, ha, hi, hi, ho, ho: allemaal even lachen om alweer zo'n flauwe, smakeloze woord-bak ten koste van Hollands kortste en kleinste columnist, ingehuurd van de goedkoopste krant van ons land: uw aller Fris Spr!ts.


© 2000, Frans Mensonides, Leiden