Aflevering: 14
Datum: Zondag 7 mei 2006
Onderwerp: ROVER-NS-rel


naar thuispagina

In mijn actieve jaren in de reizigersvereniging ROVER heb ik wel eens deel uitgemaakt van een sollicitatiecommissie. ROVER, ooit een loepzuivere vrijwilligersclub, had aan het eind van de vorige eeuw ineens talloze betaalde werkplekken in de aanbieding. Op elke baan solliciteerden wel een paar NS-medewerkers. Die brieven legde ik altijd zonder meer terzijde, daar ik het vooroordeel had dat OV-personeel so wie so niets snapt van reizigers.

Eén keer is een NS-beleidsmedewerker, die op zoek was naar de beruchte ‘nieuwe uitdaging’, uitgenodigd voor een gesprek, beslist niet op míjn aandringen. Het was verspilde tijd voor iedereen; het werd ruzie, hij vertrok na 25 minuten met slaande deuren en had voor niks zijn duurste pak met NS-das aangetrokken – alleen daardoor al sterk contrasterend met de uiterst casual geklede sollicitatiecommissie.

Zeer opmerkelijk is daarom de open sollicitatie die Joost Ravoo, directeur Communicatie bij NS, onlangs gedaan heeft naar een bestuursfunctie bij de reizigersclub. Maar och, met communicatie heb je het niet al te druk als je bij NS werkt. Je kunt er gemakkelijk in je ledige uren iets bijdoen, moet Ravoo gedacht hebben.

Lees hier zijn sollicitatiebrief, inclusief de reactie van ROVER’s Rikus Spithorst, die nu voor zijn stoel moet vrezen.

Zelfs de meest fanatieke ROVER moet het toegeven: Ravoo heeft een punt, een paar punten zelfs. Er is veel af te dingen op de manier waarop ROVER om zich heenslaat in de pers. Het is inderdaad niet aardig, meteen de Utrechtboog al af te serveren als er op de eerste dag van exploitatie wat storingen zijn. En dan dat blaadje, De papieren reiziger. Wat er nog van te zeggen? Mijn eigen incidentele bijdragen eraan heb ik gestaakt toen het me begon te vervelen dat de redactie mijn artikelen zonder enig overleg van een andere conclusie placht te voorzien dan ik zelf getrokken had. En wat ROVER nu eigenlijk precies wil van de treinconducteurs, is me ook al maanden een groot vraagteken. Ze mogen niet op hun luie reet in de eerste klas zitten, maar ze mogen ook geen zwartrijders bekeuren. Tot in het oneindige moeten ze uitgaan van de goede bedoelingen van zulke reizigers. Als NS-man moet je er schier wanhopig van worden; je doet het nooit goed.

Terecht valt Ravoo verder over de columns van ROVER-voorzitter Van der Vlis in Sp!ts. Maar ze zijn niet altijd even puntloos. In het meest recente exemplaar pleit de preses voor het recht van moslimconductrices om een hoofddoekje te dragen. Die dinsdag kon voor mij niet meer stuk; eindelijk iemand die het allerbelangrijkste probleem durft aan te kaarten, waarmee het openbaar vervoer in ons land worstelt! Het probleem is jarenlang doodgezwegen; ik heb er althans nooit iemand over gehoord, reizigers noch conductrices. Gelukkig staat het nu volop in de schijnwerpers. En weten we ook weer dat onze morsige voorzitter opgewonden raakt van oosterse conductrices met een Limburgs accent; informatie die ik niet gaarne gemist had.

Rikus heeft ook een paar punten, in zijn antwoord, maar ik stel vast dat zijn repliek toch ook weer vol stokpaardjes zit, vol herhaling van zetten, en een stuk minder geestig en spits is dan de sollicitatie van Ravoo. Ik besloot de laatste te complimenteren met zijn poging, die verstofte reizigersclub eens een beetje op te schudden. Helaas is me dat niet gelukt: NS is het enige bedrijf in Nederland waarvan de website niet beschikt over een reactiemogelijkheid (over communicatie gesproken!), en een postzegel ga ik er niet aan spenderen. Wil iemand het even aan Ravoo doorgeven?

Hopelijk blijft de ruzie tussen reiziger en railman beperkt tot deze korte briefwisseling, die toch wel een hoog ‘de pot verwijt de ketel’-gehalte bezit. Aan het werk nu maar weer, mannen; aan het werk voor de REIZIGER!


© Frans Mensonides, Leiden, 2006


Iets gemist? De vijf meest recente afleveringen van Webloog:

30 maart 2006: Wel geregeld? Slachtoffer van pensioen-kongsi
17 maart 2006: Ingedekt; de anti-terreurfolder
11 maart 2006: 'Op de porriehoop'; tulpengekte in 1637 en 2003
7 maart 2006: Vunzig en vuil; mijmeringen op verkiezingsdag
1 maart 2006: Enneagrammen, een nieuwe oude leer
25 feb. 2006: Tandheelkundig malheur (2)

WEBLOOG-ARCHIEF


naar thuispagina