Nr. 141 - zondag 19 mei 2013
Douze points! Songfestival meegetikt
Het mocht niet zo zijn voor Anouk

foto overgenomen van Wikipedia


LAATSTE ZES AFLEVERINGEN

140. SCHOKKEND: DERRICK WAS FOUT (12/05/2013)


139. STILSTAAN BIJ EEN GEMAAL: DE CRUQUIUS (05/05/2013)

138. ORANJE BOVEN? LEVE DE REPUBLIEK? (28/04/2013)
137. DRIE HOERA'TJES VOOR HET BLAUWE BEEST: THATCHER (21/04/2013)
136. 50 JAAR LEIDENAAR(DRIELUIK) (07, 10 en 14/04/2013)
135. CLAUDIUS EN NYBORG: MACHT, MACHT EN NOG EENS MACHT (31/03/2013)

 

Het is al een jaar of 60 hetzelfde liedje met het Eurovisie Songfestival. Iedereen vindt het verschrikkelijk, maar het trekt ieder jaar opnieuw een half miljard kijkers. Allemaal vinden we dat de muziek te veel op de tweede plaats komt; dat de kleding, het decor, de glitter, de flitslichten en de danspasjes steeds belangrijker worden. En toch grijpen we elk jaar weer massaal de telefoon om onze stem uit te brengen. Het winnende liedje bevalt ons meestal ook niet, terwijl wij het toch zelf gekozen hebben.

Natuurlijk is het Songfestival het Songfestival niet meer. Het klinkt in mijn seniore oren allemaal als één pot nat, een brei van overspannen gekrijs. Vergelijk dat eens met de rustige liedjes in de eigen moerstaal, die vroeger uit het tv-toestel kwamen, toen ik nog voor het Songfestival mocht opblijven. Maar ook toen had je al mensen die zeiden dat het Songfestival het Songfestival niet meer was.

Ik kijk er lang niet elk jaar naar, maar zit nu voor de buis om geen seconde van het schouwspel in Malmö te missen. Ik tik dit live mee, tijdens het Songfestival zelf, met een laptop op schoot. Deze column moet meteen pinksterzondag online. 26 songs uitzitten; ik ben gek op uitdagingen, maar heb ook veel van een masochist.

Er staat dit keer ook eindelijk weer iets op het spel voor ons, Nederlanders. Of we met Anouks Birds voor het eerst in 38 jaar het zoet van een zege zullen smaken, dat staat nog te bezien. Maar de eerste finaleplek sinds 9 jaar is in ieder geval binnen. Het heeft meteen een uiterst voorbarige overwinningsroes veroorzaakt. Typisch Nederlands: er wordt nu al gedelibereerd over de vraag, hoe we volgend jaar de organisatie van het festival moeten betalen. Maar die beer is nog lang niet geschoten!

Door al dat getyp op die laptop heb ik de eerste vier deelnemers al gemist; dat schiet lekker op, zo. Er is nu een Spaanse aan de gang, omgeven door een knalgele jurk en door lichtflitsen. Ze schreeuwt zo vals als een kraai. Al snel staat zij het podium af aan een nietszeggende Waal met een dito liedje. Francofonen kunnen geen Engels zingen. Het gaat over een bittere pil (‘bietèèrrrr pielll’) die hij recentelijk te slikken kreeg. Bittere pil? Wacht maar tot de puntentelling! Ook die kunnen we wel schrappen als concurrent.

Het complete Songfestival is ondertiteld voor slechthorenden zoals mijn moeder. Maar van dat Ests maak je niet veel, zelfs al zie je het geschreven staan. Belarus probeert het dit jaar met schaars geklede juffrouwen, roffelende trommels en flambouwen, en met een liedje dat je meteen vergeten bent als het uit is. Malthesen kunnen tenminste fatsoenlijk Engels zingen: ‘Like tomorrow, she’s always one day away’. Hun liedje is best aardig en vlot. Het lijkt ergens op, op een ander, beroemder liedje, maar wist ik maar welk…

Dat geldt voor meer nummers. Na nog een paar van die halve plagiaatgevallen en een plaspauze komt Anouk, als nummer 13 van de 26.

Haar Birds springt er echt uit, vergeleken met wat ik tot nu toe gehoord heb. Een rustige song, ingetogen gebracht. Het bezit veel van het onzichtbare, maar zo belangrijke goedje, genaamd ‘kwaliteit’ – dat niet gerant staat voor een hoge score straks bij de televoting. Al had het, volgens een voorbeschouwer daarnet, ook wel wat weg van Dag, Sinterklaasje. En de tekst is ook echt nummer 13: 13 in een dozijn. Toch maakt ze kans; het liedje valt in elk geval op, al was het maar door onopvallendheid.

Dat kan bepaald niet gezegd worden van de inzending van Roemenië: een met hoge kopstem gierende zanger uit Transsylvanië, in een zwarte Dracula-mantel, met ballettende meiden eromheen. Bizar, bizarder, bizarst.

Bonnie Tyler (Joekee) kennen we nog van A Total Eclipse of the Heart. Ze heeft sedertdien flink ingeboet aan uitstraling. Vermoedelijk had haar componist bovendien ook zo’n complete hartverduistering toen hij haar Songfestivallied van 2013 schiep; wat een geblèr! Nee, en ook Zweden gaat het dit jaar niet maken. En voor Hongaars geldt hetzelfde als Ests.

Denemarken wordt alom gedoodverfd als winnaar. Maar ik ben niet kaduuk van hun liedje, gezongen door het blondste blondje dat ze in dat land konden vinden. Wel aardig, meer kun je er niet van zeggen. Toch die naam even onthouden, Emmelie de Forest met Only Teardrops.

Ik ben even afgeleid, want moeder komt binnen met de thee. Als ik weer kijk, staan er een paar bijna bejaarde Grieken frenetiek te hossen en te springen op accordeonmuziek. Het nummer krijgt voor mij een extra dimensie doordat de lead-springer enigszins lijkt op een oud-collega van mij die onlangs afscheid heeft genomen van de zaak, en nu zo te zien in vreemde krijgsdienst is getreden.

Dat liedje van IJsland vind ik wel aardig, een stemmige ballade, een rustpuntje te midden van hels kabaal. IJslands, immers een Germaanse taal, is veel toegankelijker dan Ests en Hongaars. ‘Eg a lif’ betekent vast en zeker : ikke leef, en ‘fjölling ha ev klif’: van een rots storten.

Daarna kabbelt het festival naar het einde, terwijl ik een heftige geeuwaanval krijg. ‘ Ik vind het wel erg lang duren’, zegt mijn moeder. Ja, vroeger had je maar 16 landen.

Alle liedjes komen nog een keer kort langs. Dan kunnen we sms’en. ‘Ga je nou nog iemand bellen, zo laat?’, vraagt moeder als ik mijn telefoon tevoorschijn haal.
- ‘Nee, nee, ik ga stemmen. Je kunt stemmen met je telefoon!’
- ‘Oh. Wat ze niet uitvinden, tegenwoordig!’
Ik sms op die IJslander, Eythor Ingi, heet hij, maar weinigen met mij: hij zal in het rechterrijtje eindigen.

Vervolgens moeten 39 landen hun punten verdelen, huit points, dix points, douze points. Het duurt maar en het duurt maar, terwijl je na een land of 10 al ziet wie er gaat winnen, en dat Anouk dat niet is.

Het wordt die blonde Deense. Anouk is 9e; ruim in het linkerrijtje. Volgend jaar dus aan de andere kant van de Sont. Of ik dan weer kijk, laat ik in het midden. En nee, dit stukje verdient geen douze points, maar ik knal het morgen toch op het web.

FHM
19 mei 2013

 

VOLGENDE AFLEVERING:
RAVOTTEN IN AUSTERLITZ (26/05/2013)

© Frans Mensonides, Leiden, 2013


<< naar thuispagina Frans Mensonides