Nr. 188 - zondag 5 januari 2015
Aftellen van 40 naar 1: Veronica Top 40 50 jaar




LAATSTE ZES AFLEVERINGEN

187. REPRISE: KERSTDINER (28/12/2014)
186. (THE MAKING OF) MIDWINTERFOTO 2014 (21/12/2014)
185. CARTHAGO MOEST VERWOEST, OFWEL: DE MICTIE VAN EEN GODHEID (14/12/2014)
184. LOUTER WINNAARS; HOOGBEGAAFDENQUIZ 'SLIMMERIQEN' (07/12/2014)
183. PIERRE CUYPERS; ARCHITECT MET EEN KRUIWAGEN (30/11/2014)
182. JUFFROUW KIKKERBIL; SINT-MAARTEN (23/11/2014)





Het gedrukte exemplaar ligt voor u klaar. Vraag ernaar bij uw platenhandelaar!
Overgenomen van Media Markt Top 40
 

Eergisteren was het precies een halve eeuw geleden dat op de piratenzender Radio Veronica de eerste top 40 werd uitgezonden. Zaterdag 2 januari 1965 om 14:00 uur ging hij de lucht in en 7 kwartier later werd de allereerste Veronica-tophit-nummer-1 gedraaid, ‘I Feel Fine’ van (hoe kan het ook anders in ’65!) The Beatles.

Het fenomeen: top 40 was door Veronica-DJ Joost Den Draaijer meegenomen van een studiereis door de Verenigde Staten. Elke zichzelf respecterende popzender had daar zijn eigen top 40, die integraal werd uitgezonden op een vast wekelijks tijdstip, aftellend van 40 naar 1, the ‘countdown’.

Radio Veronica beleefde zijn Waterloo in 1974 (‘Waterloo’ was ook nog een grote top 40-hit uit dat jaar). De Veronica top 40 bestaat echter nog steeds, al heeft hij een stuk of tien naamsveranderingen ondergaan, en heet hij nu de Media Markt top 40.

1965 was ook het jaar dat ik zelf, 8 jaar oud toen, naar ‘beatmuziek’ begon te luisteren. Maar in deze column geen nostalgisch gezwijmel over het hitwezen van 1965. Daar schreef ik al eens over in 2000 en 2008. Ik heb de popmuziek en daarmee de top 40 bijgehouden tot pakweg 1986, 1987, met in de loop der jaren toch wel sterk afnemend enthousiasme.

Nee, deze week ga ik eens doen wat ik al ruim een kwart eeuw niet meer gedaan heb, luisteren naar de hits van heden. Ik pakte er de laatste top 40 bij uit een halve eeuw hitmuziek, die van 20 december 2014 (in de week tussen kerst en nieuwjaar is er geen nieuwe lijst verschenen).

Er staat bijna geen naam meer in de hitlijst die me iets zegt. Maar wat had ik dan verwacht? The Kinks, The Motions, Willeke Alberti en het Trio Hellenique ertussen te zien staan?

Statistisch bezien, als ik let op de cijfers en niet op de namen, biedt de top 40 anno 2014 wel een vertrouwde aanblik. In 1965 veranderde de hitparade niet veel, van week tot week. Ook nu zie ik heel weinig verschuivingen en nieuwe binnenkomers.

Een halve eeuw geleden bleven de ware tophits, zoals ‘This Strange Effect’, ‘La Danse de Zorba’, ‘Il Silenzio’, ‘Hello Josephine’ en ‘Help’ allemaal toch wel een half jaar of langer in de top 40 staan. Daarna ging het allemaal sneller, sneller en sneller, totdat zelfs een nummer-1-hit het niet langer meer uitzong dan 10 weken in de hitparade.

Maar daar moet ooit een kentering in gekomen zijn. De langst genoteerde plaat is nu ‘Stay with me’ van San Smith, niet minder dan 29 weken. Andere platen staan 25, 22, 20, 20, 19 en 18 weken genoteerd.

‘Platen’, zeg ik? Platen worden er al lang niet meer verkocht. De huidige hitlijsten zijn gebaseerd op een optelsom van streaming via muzieksites, airplay op populaire radiostations en muzikale voorkeuren van een panel jongeren die wekelijks geïnterviewd worden door een marketingbureau.

Een plaat kocht je maar één keer. Als iedereen hem had, verdween hij onvermijdelijk uit de top 40. Maar je kunt een nummer natuurlijk onbeperkt vaak streamen en liken. En het meetellen van airplay werkt ook in de hand dat nummers eeuwig in de hitparade blijven hangen. Een plaat in de top 40 krijgt airplay en door airplay blijft hij in de top 40; kruisbestuiving.

Laten we maar eens gaan luisteren. Niet naar de hele top 40, zelfkwelling moet niet te ver doorgedreven worden. Ik doe alleen de top 5, in de juiste volgorde, van 5 naar 1. Je hoeft daar niet meer voor naar een platenzaak. Op de site van de Media Markt Top 40 draai je de clips gratis. Waar verdienen die muzikanten tegenwoordig hun brood mee? En voor de informatie over de artiesten hoef je ook niet meer te wachten op de volgende Muziek Express. Het staat allemaal vermeld op de site.


5(6) ‘Geronimo’ / Shepard; 9 weken genoteerd; stond al eens een week op 4

Een Australische band. Bemoedigende start. Vlot nummertje, goed ritme. Weinig melodie. Ik vrees dat hij niet lang blijft boeien, maar hij is toch bestand tegen minstens één keer herhaling. De tekst, daar let ik maar niet op; dat deed ik in 1965 ook niet.

 

4(4) ‘Take me to church’ / Hozier; 9 niet-aaneengesloten weken in de lijst; hij stond van de zomer al genoteerd in de onderste regionen en keerde terug in november.

Andrew Hozier-Byrne komt uit Ierland en werd daar geboren in 1990. ‘Take me to church’ is een ballad over de geliefde van de ik-persoon, die meer in hem gelooft dan in Hem. De teksten staan er trouwens ook gewoon bij, zie ik. Hozier zingt met hoge uithalen zoals Elton John, en klinkt me dus erg vertrouwd in de oren. Bevalt me wel, dit nummer.

 

3(2)  ‘Nothing Really Matters’ / Mr Probz; 11 weken genoteerd, stond 7 weken op 1; ex-alarmschijf, ook die bestaan dus nog steeds.

Mr Probz is een Nederlander van Antilliaanse afkomst die in 1984 het levenslicht zag. Hij deed dat in Zoetermeer. Zou ook tegenwoordig nog 60% van de Nederpop uit Den Haag en omstreken komen?

Probz staat te boek als rapper, maar dit is een langzaam en soft nummer, met het jammerende stemgeluid dat me zo snel verveelt bij muzak in restaurants en in de supermarkt.

 

2 (3) ‘Dangerous’ / David Guetta featuring Sam Martin; is ex-alarmschijf en moest 9 weken klimmen om op 2 te belanden. Daar staat hij met stip-pip-pip, om Joost den Draaijer te citeren.

Guetta is een Franse DJ, geboren in het onovertroffen popjaar 1967, maar heeft daar niet veel van meegekregen in zijn muzikale bagage. Hij heet beter te zijn dan Armin van Buuren. ‘Dangerous’ is een rommelige geluidscollage met onder andere raceauto´s, een juichende menigte en gesproken woord, opgeluisterd met een irritant doorzagend synthesizerloopje. Na vier, vijf minuten komt er toch nog een soort melodie in en gaat het nog lijken op een song. Het gaat allemaal over een autocoureur.

1 (1) Thinking out loud / Ed Sheeran; 10 weken genoteerd, waarvan 3 op 1.

Sheeran, geboren in 1991 in de UK, zingt een weinig boeiende liefdesballade, met een dito stem; wat huilerig, vlak, pieperig; geen power-ballad, nee, zeker niet. Vergelijk zo’n man nu eens met balladezangers van weleer als Gilbert O’Sullivan en Leo Sayer, hij verliest het op alle fronten. Toch op nummer één…


Ik merk het al, ik blijf vergelijken met vroeger. Toch valt deze eerste kennismaking met de muziek van 2015 me niet eens 100% tegen. De meeste nummers vind ik vijfjes en zesjes, in plaats van de tweeën en drieën die ik verwacht had. Hozier steekt voor mij ver uit boven de rest, maar dan vooral omdat hij me aan Elton John doet denken.

Ik ga dit jaar elke maand eens naar de top-5 luisteren en aan het eind van dit jaar een persoonlijke top-5 publiceren in deze rubriek. En erover meepraten tegenover iedereen die dat niet van me verwacht. Toch nog één voornemen voor 2015.

FHM
4 januari 2015

VOLGENDE AFLEVERING: IN PLAATS VAN TOESPRAKEN; IN MEMORIAM VOOR MOEDER (01/02/2015)

© Frans Mensonides, Leiden, 2015