Nr. 143 - zondag 2 juni 2013
Goed nieuws, deze week




Tuinkers die niet is blootgesteld aan WiFi-straling
Overgenomen uit de Wikipedia



LAATSTE ZES AFLEVERINGEN
142. RAVOTTEN IN AUSTERLITZ; HERINNERINGEN AAN EEN SCHOOLKAMP (26/05/2013)
141. DOUZE POINTS; SONGFESTIVAL MEEGETIKT (19/05/2013)
140. SCHOKKEND: DERRICK WAS FOUT (12/05/2013)
139. STILSTAAN BIJ EEN GEMAAL: DE CRUQUIUS (05/05/2013)
138. ORANJE BOVEN? LEVE DE REPUBLIEK? (28/04/2013)
137. DRIE HOERA'TJES VOOR HET BLAUWE BEEST: THATCHER (21/04/2013)


It’s good news week
Someone’s dropped a bomb somewhere
Contaminating atmosphere
And blackening the sky

It’s good news week
Someone’s found a way to give
The rotting dead a will to live
Go on and never die.

Vrolijk hitje van Hedgehoppers Anonymus uit 1965


Wat nou, einde van het verschijnsel: krant? Sinds ik op twitteren zit, vlooi ik de kranten – vooral de digitale versies daarvan – intensiever uit dan ooit tevoren, op zoek naar onderwerpen om over te twitteren. Waar je vroeger als ON (Onbekende Nederlander) een ingezonden stuk in de papieren krant moest schrijven om je mening aan de grote klok te hangen, kun je dat nu in 140 lettertekens binnen enkele seconden doen via de site met het vogeltje. Of iemand het wil retweeten of zelfs maar lezen, dat is een tweede. Maar die garantie had je bij ingezonden brieven ook niet.

Framenso op Twitter

De oogst van een week aan nieuwsberichten die mij tot twitteren aanzetten.

Ik koester ik al een jaar of 20, terecht of niet, de theorie dat de vermeende klimaatsverandering-door-toedoen-van-de-mens een complot is van meteorologen die zichzelf interessant en belangrijk willen maken. Zo’n complottheorie wordt natuurlijk gevoed door de Belgische weerkundige die in de huidige koude lente een bewijs ziet voor de opwarming der aarde. Terwijl hij vorig jaar tijdens die warme lente ongetwijfeld hetzelfde beweerd heeft. Dan breekt je toch de klomp; dat is toch wetenschap van niveau-Diederik-Stapel.

Nog meer baanbrekende wetenschap. Jonge Deense onderzoekers hebben ontdekt dat WiFi-straling heus wel schadelijk is. Een tuinkers in een kamer vol WiFi-routers verflenste binnen enkele dagen. Dan zal WiFi voor mij, als mens, dus ook wel slecht zijn, want een mens is ook een soort tuinkers, uiteraard.

Het experiment is lekker simpel, maar voldoet daardoor wel aan de wetenschappelijke eis van herhaalbaarheid. Ik ga het ook eens doen, met twee tuinkersen of andere kwetsbare gewassen. De ene zet ik lekker in het zonnetje op de vensterbank, de andere plaats ik op de grond, waar naast de modem ook de tv de hele dag kwalijke lauwe dampen staat uit te wasemen. Kijken hoe zo’n teder plantje het daar doet…

Meer nieuws. Twee pedagogen lijken iets te hebben tegen briljante studenten, die tekort zouden schieten in hun sociale functioneren. Wat een cliché! Zij breken dus indirect een lans voor de zesjescultuur. En promoten meteen hun boek Opvoeden tot geluk; hoe pretentieus alleen een boektitel al kan zijn… Opvoeden tot net zo’n zesje als je zelf bent; bah!

Blij, dat ik niet in Zweden woon! In Zweden is fotograferen van mensen in het openbaar niet meer toegestaan, las ik ergens. Dan kon ik mijn OV-reisrubriek ‘De digitale reiziger’ wel opdoeken. Ik probeer al zo weinig mogelijk mensen op mijn foto’s te krijgen. Maar als je aan iedereen die toch uit vrije wil je beeldvlak binnenloopt, ook nog toestemming moet vragen voor publicatie, waar blijf je dan?

De maatregel is genomen tot (over)bescherming van de privacy van burgers– en tegelijkertijd om de pers te breidelen. Zweden komt bij me over als het allerlaatste bolwerk van het Stalinisme in Europa. Maar hou me ten goede; ik kan er niet over oordelen, want ik ben er nooit geweest – en wil er ook absoluut niet heen.

Ten slotte die afgrijselijke moorden die de pennen en gemoederen de afgelopen weken danig in beweging hielden. Die twee broertjes uit Zeist, omgekomen als slachtoffers van een vechtscheiding, en dat volleyballerspaar, gesneuveld na een uit de hand gelopen zakelijk onderhoud. De meest gruwelijke details verschenen in de kranten.

Duizenden (sensatie)zoekers kamden duizenden hectaren bos uit, in de hoop dat zíj die broertjes zouden vinden (dood, naar te vrezen viel) en een held zouden worden in alle media. Voor de nobele motieven van zulke zoekers geef ik geen dubbeltje.

Natuurlijk gebeurde het onverwachte dat te verwachten viel: de broers werden uiteindelijk dood aangetroffen bij een kanaal, waar nooit iemand gezocht had, door een wandelaar die beslist die morgen niet op pad was gegaan met het doel, twee lijken te vinden. Dat gebeurde op eerste pinksterdag, waarmee die wandelaar honderden zoekers hun uitje voor tweede pinksterdag ontstal.

Ook de volleyballers werden gevonden; dood en verminkt. Nou verschijnen er bij zulke gruweldaden altijd stukken in de krant van lieden die de gedetailleerde berichtgeving erover hekelen. Die mensen beginnen dan steevast juist met een opsomming in extenso van de gruwelijke details waarvan ze zo walgen, en die daarmee opnieuw in de krant komen. Ik vraag me dan altijd af, waarom ze zo’n stukje dan toch uitgelezen hebben, en niet na het tweede of derde gruwelijke detail afgehaakt zijn.

Want dat is het ontegenzeggelijke voordeel van een krant: je kunt hem ook dichtslaan.

FHM
2 juni 2013

Ja, en toen publiceerde ik dit stukje, en las ik een uur later dit bizarre bericht over een moordaanslag met een auto op een pinnende man. En laat dat nou net bij mijn eigen pinautomaat zijn, op nog geen 10 minuten lopen van mijn huis! Daar heb ik ook maar even over getwitterd. Gelukkig heb ik zelf nooit problemen in de relationele sfeer, want dan krijg je dat soort dingen. 


 

VOLGENDE AFLEVERING:
NOOIT MEER LACHEN; GEVALLEN OVER DE ROLLATOR 09/06/2013

© Frans Mensonides, Leiden, 2013


<< naar thuispagina Frans Mensonides