Nr. 258 - zondag 14 maart 2021 (week 10)
Het gaat echt nergens over! Tweede Kamerverkiezingen 

LAATSTE ZES AFLEVERINGEN

257. GEZICHTEN OP JE SCHERM: BEWEGENDE PORTRETTEN EN NIET-BESTAANDE PERSONEN (07/03/2021)
256. 'ZE HEEFT HAAR BROOD NIET IN LEDIGHEID GEGETEN'; OUD BIDPRENTJE (31/01/2021)
255. CORONAJAAR IN MOMENTEN (03/01/2021)
254. BEMINDE ZATERDAG VOOR DE BUIS (20/12/2020)
254a. BESLIST EVEN LEZEN!!! 27 DINGEN DIE IEDERE SCHRIJVER MOET WETEN!!! VERPLICHTE KOST VOOR IEDERE SCRIBENT!!! (20/12/2020)
253. NEPNIEUWS, WAPPIES EN WONDERDRANKJES, PEST TOEN EN CORONA NU (29/11/2020)
252. THUIS LATEN BEZORGEN... (08/11/2020)


De rubriek FHM's A-viertjes verschijnt onregelmatig. Maar als hij verschijnt, doet hij dat op zondag.


De kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen past nog net op mijn eettafel. Welke van de ca. 1000 vakjes ga ik inkleuren? Ik heb medelijden met de mensen die straks de stemmen moeten tellen. Is er echt precies n vakje, niet meer en niet minder, roodgekleurd op die lap van een vierkante meter?

En oh ja, ik heb 2 oproepen gekregen. We mogen in Leiden ook nog deelnemen aan een referendum over het al dan niet herindelen van het Roomburgerpark, een lullig stukje blubber waar niets aan te verpesten valt. Dat gaat cht nrgens over!

 

 

Zijn jullie het ook zo kots- en kotszat? Elke dag diezelfde koppen in de media van de lijsttrekkers voor de Tweede Kamerverkiezingen? Ja, die driedaagse gaat morgen, op de Idus van maart, van start. Ik denk niet dat ik daarmee iets nieuws vertel, want we zijn er aardig mee overvoerd, de afgelopen weken.

Ik had aan het begin van de campagne al snel een allergie ontwikkeld voor Sigrid Kaag (D66), met haar arrogante tronie, met haar Amsterdam-Zuid-accent en met haar mislukte facelift: die wenkbrauwen die op haar schedeldak eindigen.

Ja, waar de inhoud soms ver te zoeken is, ga je je storen aan allerlei andere dingen, die totaal niet ter zake doen. Kaag heeft een miljoen euro gekregen van een rijke suikeroom om haar postzegel op alle abri’s en in elk reclameblok te vertonen, en dat gaat genadeloos tgen haar werken.

De rest van de lijstaanvoerders kan ik nu ook niet meer verdragen. En dan zie ik echt niet alle debatten en interviews op tv, waarbij zij hun voorspelbare mantra’s, adagia, spreuken, leugens, narratieven en stokpaardjesverhalen afratelen, die je wel kunt dromen, en die meestal een exacte kopie zijn van die van 15 maart 2017.

Dat laatste is dan wel erg bijzonder. We zitten in de ernstigste crisis sinds mensenheugenis. De meeste verkiezingsprogramma’s strooien met het woord ‘corona’ als was het een stopwoordje. Maar dan gaat het meestal over hoe we na de crisis de economie weer op poten kunnen krijgen. Ik zou liever horen, hoe we ooit nog van het virus kunnen afkomen. Want dat is nog lang niet weg, en we zitten nu al maanden in een slopende 2ste golf, zonder veel uitzicht op beter.

Ook zijn we zo langzamerhand wel eens toe aan een evaluatie hoe het zover heeft kunnen komen met het ‘gecontroleerd laten uitrazen’ van het virus. Die kreet is een contradictie, en daar ligt de faliekante mislukking al in opgesloten.

In de herfst van 2019 deelde de WHO (Wereld Gezondheidsorganisatie) Nederland nog in bij de top-3 van landen die het best voorbereid waren op een pandemie. Maar toen had nog niemand gehoord van COVID, en was een pandemie niet meer dan een theoretische mogelijkheid. Een jaar later stond  Nederland nummer 75 op een lijst van 99 landen, gerangschikt naar effectieve corona-aanpak.

Hoe moet het dan wel? Vraag het niet aan de politiek, regeringspartijen noch oppositie. Ook op het Kieskompas gaat maar n van de 30 vragen over corona. Die luidt: ‘Ondernemers moeten klanten kunnen weigeren die zich niet hebben laten vaccineren’. Is dat nou momenteel het belangrijkste issue als het over de pandemie gaat? Als we dit soort kwesties nu eens zouden opschorten totdat meer dan 1% van de bevolking zijn tweede prik heeft ontvangen…

Ik land in het Kieskompas zoals gewoonlijk in niemandsland; niet echt midden in de roos van een partij. Tot mijn verbazing sta ik, als overtuigde athest, nog het dichtst bij de CU. Ik zou werkelijk overwegen om op die partij te stemmen als ze de C uit hun naam zouden schrappen, zodat alleen de U overblijft. Een partij met de slogan: ‘Voor U’, een Uniepartij, dr hebben we behoefte aan in dit verscheurde land!

Verder sta ik gelukkig het verst af van Baudets bruinhemden. Met deze door mij verstrekte gegevens kan iedereen die over een geodriehoek beschikt, wel uitmeten waar ik zo ongeveer sta, bij het Kiezerskompas. Dat is gebaseerd op een indeling van partijen op de assen links-rechts en progressief-conservatief; op zich een puur conservatieve indeling, die volgens mij behoorlijk achterhaald is.

Tegenwoordig gaat het erom, in welke bubbel je zit; die bepaalt op welke partij je stemt. Maar een bubbel is in wezen ook niets nieuws. Die bestonden vroeger ook al, al heetten het toen: zuilen.

Bij mij thuis behoorden we tot de lichtrode zuil. Mijn ouders stemden PvdA en we lazen dus de Volkskrant en de VARA-gids. Maar ik hoefde als kind ook weer niet de Internationale te zingen voor het slapen gaan; dat beslist niet.

Ik ben na de dood van mijn moeder in 2015 gaan struinen in de familiepapieren –een rijke bron voor deze rubriek FHM’s. Laatst stuitte ik op een briefwisseling tussen mijn vader en moeder uit het begin van de jaren 50, toen ze net verloofd waren.

Mijn opa van moederszijde stemde VVD, ‘dus’ deden mijn moeder en oma dat ook. Vrouwen werden in die tijd niet geacht, een eigen mening te hebben over politiek.

Mijn vader was actief in de PvdA. Ik wist al dat hij tot zijn te vroege dood in 1961 in het bestuur had gezeten van de plaatselijke afdeling in Voorburg, waar we toen woonden. Maar uit de familiepapieren begreep ik ook dat hij eerder al een functie had bekleed in een landelijke jongerenorganisatie van de partij.

Misschien had hij politieke ambities (die ik dan niet van hem gerfd heb). Droomde hij van een Kamerlidmaatschap of zelfs ministerschap? Of, iets dichter bij huis, wilde hij raadslid of wethouder worden in Voorburg? Helaas heb ik nooit met hem over zulke dingen kunnen praten.

De politiek werd een splijtzwam tussen mijn vader en moeder. Hij vond dat zij ook PvdA moest stemmen, omdat hij in die partij actief was. Mijn moeder wierp tegen dat zij loyaliteit verschuldigd was aan haar ouders, die haar hadden grootgebracht. Dat liep nogal hoog op. Maar blijkbaar niet zo hoog, dat het tot een definitieve breuk kwam, anders had je deze site nu niet kunnen bezoeken - en hem niet gemist, ook.

Uiteindelijk is mijn moeder gezwicht. Echt een verhaal uit die knus-benepen 50’s! Tegenwoordig zou een vrouw toch zeggen: ‘Dat maak ik zelf wel uit, op wie ik stem!’ Of ze zou, om van het gedram af te zijn, beide partijen haar stem beloven, en in het stemhokje haar eigen weg volgen. Dat had in 1950 ook al gekund; ook toen bestond er kiesgeheim, en was het niet toegestaan om je verloofde of vader mee te nemen in het stemhokje.

Met een beroep op datzelfde kiesgeheim, vertel ook ik lekker niet op wie ik ga stemmen. Misschien laat ik het me achteraf nog wel eens ontvallen. Had ik dat in 2017 maar gedaan, dan had ik nu nog geweten, voor welke partij ik toen gekozen heb. Mijn stem voor het referendum over dat Leidse parkje heb ik vorige maand al bekend gemaakt.

 

Nee, en een gemeentelijk referendum kost zeker niks!

De titel van dit FHM’etje, ‘Het gaat echt nergens over’, slaat ook wel een beetje op het stukje zelf. Het hangt als los zand aan elkaar; het gaat echt van de hak op de tak. Dat kan ook niet anders, als politiek het onderwerp is. En de lezer merkt er niets van, als ik maar de juiste handige bruggetjes sla tussen de verschillende alinea’s. En daar dan niet zelf de aandacht op vestig, zoals ik in de vorige zin gedaan heb.

Tot slot wens ik iedereen veel wijsheid toe in het stemhokje, of de wijsheid om thuis te blijven, want ook dat is een keuzemogelijkheid.

FHM
14 maart 2021

 

Leiden is deze keer gelukkig niet erg scheutig met deze borden, waarop je wr diezelfde koppen ziet.

VOLGENDE AFLEVERING: UITSLAG: ZURE DRUIVEN EN WAT ECHT PIJN DEED (21/03/2021)Frans Mensonides, Leiden, 2021