Nr. 170 - zondag 20 april 2014
Kopen, kopen, kopen; een week winkel-in, winkel-uit
LAATSTE ZES AFLEVERINGEN

MIJN OUDERS OP STAP; LOW-BUDGETVAKANTIE IN 1952 (13/04/2014)
168. MIJN TOP-5 VAN WILLEM II; KUNSTCOLLECTIE HERENINGD IN DORDRECHT (06/04/2014)
167. 'T IS MAAR ééN KEER: NUCLEAIRE TOP! (30/03/2014)
166. HET ONVERMIJDELIJKE ZINKEN: TITANIC-RAMP BLIJFT FASCINEREN (23/03/2014)
165. OV IN DE LEIDSE DORPSPOLITIEK (2); GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN (2 DELEN) (09/03/2014 en 14/03/2014)
164. DE ZAAK-BENNO  L.; MIJN BUURTJE IN DE SCHIJNWERPERS (02/03/2014)Niet dat ik de geldpest heb; noch een aanval van koopverslaving. Maar laatst heb ik in een week tijd een eetkamertafel, bijpassende stoelen, een driezitsbank, een salontafeltje, de nodige lampen, een complete zomergarderobe, een gloednieuwe digitale tv en een dito camera gekocht.

Het kwam allemaal door een ophanden zijnde verhuizing van mijn moeder binnen het woonzorgcentrum, van een tijdelijke gemeubileerde kamer naar een definitieve kale. Daardoor moesten er wat nieuwe meubels komen en moeten er wat oude meubels verplaatst worden van het huis waar ik nu in m’n eentje woon, naar haar nieuwe kamer. Die verplaatsing gaat weer gaten achterlaten bij mij thuis, die gevuld moeten worden.

En nu ik toch eenmaal geld aan het stukslaan was, kon ik net zo goed eens een paar dingen vervangen die daar al heel lang aan toe waren. Dat versleten bankstel van 16 jaar oud; die zware, buikige tv, die we nog met guldens betaald hebben. Ik had het allemaal maar uitgesteld tot na mijn moeders vertrek, want voor mensen van haar leeftijd hoeven veranderingen niet meer zo. Met de afstandsbediening van die ouwe tv had ze al grote moeite, en die bank, och, die gaat nog wel een jaartje mee, of we leggen er gewoon een plaidje over…

Radicaal vernieuwen, nu dus maar; in één klap de 21ste eeuw in; het roer kan nog best een keer om.

Tijdens die hele koopweek viel me één ding heel sterk op: de klant is weer Koning in dit land! Ze rollen de rode loper voor je uit als je hun zaak wilt bezoeken, niet alleen in een tapijthal. Verkopers / -sters nemen alle tijd van de wereld om je uitvoerig voor te lichten over de kwaliteit van hun producten. De eerste keer verbaasde het me nog dat er meteen koffie geschonken werd, maar de derde keer beschouwde ik het al bijna als een recht. En ze lachen je ook helemaal niet meer uit als je komt vragen om ‘een digitale kleurencamera’ of ‘een digitale kleuren-tv’ (alsof er nog analoge zwartwit- verkrijgbaar zouden zijn).

In de horeca heb ik het ook al gemerkt. In de jaren 90 was het een rode draad op mijn site: horeca-horror; de hondse behandeling die je ten deel viel in cafés en restaurants. Maar tegenwoordig zijn ze desgevraagd bereid, je de kont te kussen, zelfs als je hun etablissement alleen maar betreedt voor een kopje koffie met appelgebak.

Het heeft allemaal te maken met de crisis. Maar ook met al die recensiesites op het WWW. Daarop kun je elke slechte behandeling meteen genadeloos afstraffen, en een slechte recensie blijft er staan tot het einde der tijden. Alweer een zegening van  het digitale tijdperk, althans een zegening voor de klant.

Ook over webwinkels niets te klagen. Vóór 16:00 besteld, de volgende dag in huis; het is geen loze slogan, maar wordt echt waargemaakt.

Meubels koop je natuurlijk niet in de webshop; die wil je zelf zien en  – voor zover het zitmeubelen zijn – be-zitten in de showroom. De regio Leiden telt twee grote meubelboulevards, Wooon in Leiderdorp (met drie o’s, want spelfouten vallen nu eenmaal meer op dan denkfouten, zoals een grooot taalgeleerde eens schreef) en de Rijneke Boulevard in Zoeterwoude-Rijndijk. 

Een denkfout moet hier inderdaad gemaakt zijn, om twee zulke grote concentraties van showrooms op een paar kilometer afstand van elkaar neer te zetten. En die denkfout is dan gemaakt door Wooon. Ze doen alleen in meubels, terwijl bij Rijneke ook bijvoorbeeld computers en tv’s te koop zijn. Bovendien beschikt deze locatie over een restaurant en een patattent. Bij Wooon heb je ook niet het allergoedkoopste. De borden OPHEFFINGSUITVERKOOP, KORTING TOT 80%, MEENEEMPRIJZEN, ALLES MOET WEG, GARANTIE TOT UW VOORDEUR zijn daar dan ook niet van de lucht.

Over zich uit de markt prijzen gesproken:  de kruieniers in het centrum van Leiden doen er alles aan om hun winkels volkomen onbereikbaar te maken voor de busreiziger, zoals ik in deze kolommen wel eens vaker heb geschreven. Ik heb er tijdens mijn hele koopexpeditie maar één keer gewinkeld, en dat dan vanzelfsprekend niet op de Breestraat, die ik getroffen heb met een eenmansboycot.

Ik mag echt ontploffen als ik de Breestraatlobby begrijp. Ze willen dat we er naar gevels komen kijken in plaats van naar winkeletalages. Ze trekken een blik nostalgische straatlantaarns open om die straat op te leuken. Het moet de leukste van Leiden worden, maar je mag er met de bus dus niet meer komen. Ik ga binnenkort koffie drinken met de Breestraatclub; misschien brengt dat het licht in deze zaak dat me nu volkomen ontbreekt.

Intussen kun je overal beter winkelen dan in het hart van Leiden: in het Stadshart Zoetermeer, bij winkelcentrum Leidsenhage in Leidschendam, bij die twee genoemde meubelpleinen, eventueel zelfs op de Luifelbaan bij mij in de buurt (maar wat je ver haalt is lekker). Alles zit er handig bij elkaar, je wordt er niet afgeleid door stadsschoon, en je kunt er zowel per bus als persoonlijke benzinedrinker fatsoenlijk komen.

Na al dat kopen komt de dag van aflevering (al duurt dat bij die driezitter nog tot de zomerzonnewende, want de leveringstermijn van meubilair is erg lang). Toen de twee tv-monteurs mijn nieuwe tv kwamen plaatsen en de oude onder omstandig gesteun en gezucht afvoerden, onderdrukte ik de neiging om te roepen: ‘Stop, stop!, ik wil hem terug!, ik kan hem niet missen!’ In zulke zaken moet je het gezonde verstand later prevaleren boven gevoelens van nostalgie.

Mijn oude digitale camera uit de jaren 00 zal ik zeker niet missen. De nieuwe heeft snufjes die me dolenthousiast maakten. Hij herkent wat je wilt fotograferen: mensengezichten of landschappen, hij corrigeert trillende handen, hij fotografeert bij duisternis alsof het dag was. Met één beweging  maak je een panoramafoto; nooit meer moeizaam zes in verschillende richtingen gemaakte foto’s aan elkaar plakken tot één lange. Hij heeft een groothoekstand waarbij mijn huiskamer van 4 bij 7 een balzaal lijkt in een paleis; hij heeft tele waarbij je op 1500 meter afstand een naambordje kunt lezen. En dat voor een compactcamera! je moet toch wel een enorme karhengst zijn om met zo’n toestel nog mislukte foto’s te maken.

Ik zette een dag lang de trukendoos van de camera helemaal open om er alles uit te halen wat erin zat. Wat sterke staaltjes van zulke plaatjes stuurde ik naar een kennis die normaliter erg gecharmeerd is van mijn fotokunst, maar deze keer wat onderkoeld vroeg of je met zo’n moderne camera ook normale foto’s kon maken. Welnu, dat kan! De techniek anno 2014 staat voor niets.

Wat nu verder nog? Een Windows-XP-PC heb ik vanzelfsprekend al jaren niet meer in huis; ik ben niet van gisteren! Alleen mijn telefoonpark, ja, dat moet nu echt broodnodig vervangen worden…

FHM
20 april 2014

VOLGENDE AFLEVERING:
GOKKEN EN SPECULEREN MET CHRISTIAAN HUYGENS (27/04/2014)

© Frans Mensonides, Leiden, 2014