Jaargang 5 Aflevering 22 VRIJDAG 26 JULI 2002
Deze column is afkomstig uit het archief van REFLEXXIONZZ!
Klik hier voor de meest recente aflevering.

Column

Krach

Peccavi! Lezer, ik geef het ongaarne toe, maar ook ik heb gezondigd. Ook ik heb een gedeelte van mijn kapitaal belegd in aandelen; in beleggingsfondsen om nauwkeurig te zijn. Een niet zo verschrikkelijk groot gedeelte, en dat gedeelte wordt dank zij die dagelijkse beurskrachs zienderogen kleiner, gelukkig.

Ik heb spijt, diepe spijt nu; vooral van het feit dat ik pas kort voor de eeuwwisseling over ben gegaan tot wat ik vroeger altijd beschouwde als een sport voor de veel-te-rijken. Als ik nou pakweg in 1989 ingestapt was, dan had ik me jarenlang kunnen koesteren in een illusoire rijkdom - en was ik de centen nu toch ook kwijt geweest. Maar in pakweg 1989 was ik de mening toegedaan dat een mens moest werken voor zijn brood. Andere manieren om rijk te worden kwamen me ongeloofwaardig voor, en zouden op den duur geen bevrediging geven.

Feitelijk is mijn mening sedertdien niet veranderd. Beursgang is speculatie, speculatie is ordinair gokwerk, en gokken is een zonde. Als je verliest, is het zelfs doodzonde.

Verre van een Gristenmens, wil ik in deze moeilijke tijden toch de Bijbel openslaan, en wijzen op het woord in Genesis 3:19: “in het zweet zul je werken voor je brood.” (Ik heb een moderne bijbel: ‘des aanschijns’ is hier geschrapt, en de Heere spreekt niet meer van ‘gij’, doch staat te jouwen tegen Adam, maar dit doet niets af aan de kracht van het woord). Dit gebod van God aan Adam was het gevolg van wat je een paar regels daarboven leest: Adam en Eva hadden gegeten van de boom der voorkennis, en werden door God voor straf uit het paradijs geknikkerd. Sedertdien is werken de enige eerlijke manier om aan de kost te komen. Er staan duizenden namen in de Schrift, maar van ene Dow Jones is geen sprake.

Behalve doodzonde, is het gewoon ook dom om je geld naar de beurs te brengen. Als je even doordenkt, zul je inzien dat slechts twee categorieën van mensen er rijk van worden:

1) de ordinaire oplichters, zoals Nina Brink en Cor Boonstra, en de oneerlijke Amerikaanse accountants aan wie we de huidige koersval mede te danken schijnen te hebben. Die lieden steken op frauduleuze wijze miljarden in hun kontzak. Waar denk je, dat al dat geld vandaan komt? Inderdaad: van ons, sullige kleine beleggertjes. Het komt niet als manna uit de hemel vallen. Waar geld gewonnen wordt, wordt het ook verloren, en zonder geldschieters als wij zouden Brink en Boonstra nooit op de lijst gekomen zijn van de 10 rijkste criminelen van Nederland.

2) de beursgoeroes, die zelf hun geld op de spaarbank bewaren, dat ze verdienen met voorspellingen over wat geen mens kan weten: of de koersen zullen stijgen of dalen. Als je Erwin Krol vraagt of het op 4 november 2002 om 13.00 uur zal regenen in Amsterdam, zal hij uit fatsoen geen antwoord geven, maar de beurskenners vertellen je exact hoe hoog de AEX dan staat.

En verder geeft beurswinst natuurlijk geen enkele voldoening, althans niet blijvend. Ik weet nog hoe opgetogen ik was in 2000, toen een IT-fonds, waarin ik een grijpstuiver had ingelegd, binnen de kortste keren steeg van 25 naar 93 Euro. Eindelijk was ik eens iets wijzer geworden van die ellendige automatiserings-sector! Al spoedig leerde ik het woord “winstneming” kennen, een naar, akelig graai-woord: geld naar je toe grabbelen, met een kakelend Scrooge-lachje. Maar de vreugde was van korte duur, dit fonds staat momenteel op 2 Euro 98, of daaromtrent.

Nee, uiteindelijk word je alleen rijk, echt rijk, van eerlijk werk; je handjes laten wapperen, in plaats van er geld mee te tellen. Laat dit een schrale troost zijn voor mezelf en alle anderen die hun appeltje voor de dorst deze week hebben zien ineenschrompelen tot een afgekloven klokhuis.

Amen!

Frans Mensonides


Aflevering gemist? Kijk in het overzicht van recente REFLEXXIONZZ! in de rechterkolom.

Daar is ook te zien: de uitsmijter van Fris Spr!ts.

Pasfoto:

foto: Wim Scherpenisse


Colofon

REFLEXXIONZZ! biedt columns over openbaar vervoer en andere onderwerpen, reisverslagen, korte verhalen en geen gedichten.
Dit digitale magazine verschijnt in de regel twee keer per week; wie elke maandagmorgen en vrijdagmiddag een bezoek aflegt, zal meestal wel iets nieuws vinden.
Teksten: Frans Mensonides en/of Fris Spr!ts, tenzij anders vermeld.

REFLEXXIONZZ! maakt deel uit van de opgeheven site De digitale reiziger, waarvan het archief nog toegang verleent tot alle tussen 1996 en 2001 verschenen artikelen.

Wie op de hoogte gehouden wil worden van alle updates, kan zich aanmelden voor de nieuwsbrief Reiziger.

Op- of aanmerkingen, opbouwende of afbrekende kritiek, benevens suggesties zijn welkom in mijn brievenbus. Vrijwel alle brieven worden door mij beantwoord, zij het meestal niet per kerende post.


Overzicht meest recente REFLEXXIONZZ!

Requiem voor een reiziger (KORT VERHAAL) Een verbijsterend toeval - Wo 24.07.2002
- - - -
Louter presentexemplaren (OV-reisverhaal) Zon, zeelucht en pointillisme op Walcheren - Zo 21.07.2002
- - - -
Dit is niet het colofon Schrijfles op een schrijfschool - Wo 17.07.2002
- - - -
3 maal daags 1 placebo Mijn antwoord op matige depressies - Za 13.07.2002
- - - -
Kopstations en knuffeltram Het zotste idee over het Leidse OV - Wo 10.07.2002
- - - -
In loondienst Acht gouden loopbaantips - Zo 07.07.2002
- - - -
Klantenbarometer Een nieuw meetsysteem voor OV-kwaliteit, waar niets van klopt - Do 04.07.2002
- - - -
Zonnewende Stemmingen in de zomeravondschemering - Ma 01.07.2002
- - - -
Interim Waar zouden we zijn zonder ambtenaren? - Vr 28.06.2002
- - - -
Overzicht van ALLE verschenen afleveringen; 1998 - hedenDe uitsmijter, door Fris Spr!ts

Ministers in kersvers kabinet Balkenende ruzieën over topambtenaar

ToBambtenaar!!

Ha, ha, hi, hi, ho, ho: allemaal even lachen om alweer zo'n flauwe, smakeloze woord-bak van Hollands kortste en kleinste columnist, ingehuurd van de goedkoopste krant van ons land: uw aller Fris Spr!ts.


© 2002, Frans Mensonides, Leiden


30/171/303/28,1