Nr. 288 - zondag 11 juni 2023 (week 23)
Traag herstel

LAATSTE ZES AFLEVERINGEN

286. DICHTER BIJ VERMEER (MAAR NIET TE DICHT) (23/04/2023)
285/287.  'JIJ KRIJGT NARCOSE, KNAAP!', OFWEL: HET ROESJE / HET ROESJE, DE ERVARING) (26/03 en 14/05/2023)
284. ITALIANISEREND; DE BENTVUEGHELS VAN ROME (12/03/2023)
283. GRIETMANNEN, EEN GRENSLEEUW EN VERDER VAN ALLES WAT; MUSEUM HEERENVEEN (26/02/2023)
282. 'VERBRAND DEEG'; STERVEN IN SCHOONHEID IN POMPEI EN ASSEN (19/02/2023)
281a CHATTEN MET CHAT-GPT (1) (29/01/2023)
281b CHATTEN MET CHAT-GPT (2) -  EEN BLOGGER UIT LEIDEN (05/02/3023)

 

De rubriek FHM's A-viertjes verschijnt altijd op zondag. Maar ook weer niet op elke zondag.


 



Het Hooghkamerpark aan de rand van Leiden; 6 hectare groen in een stenen wijk. Ik weet er niet zo gek veel over te vertellen. Maar het is een aardig parkje, dat zeker.


Zoals ik in de vorige aflevering schreef, heb ik een prostaatoperatie achter de rug. Ik kreeg de weken daarna het idee dat ik die operatie beter op mijn 26ste had kunnen ondergaan dan nu, in de leeftijd van 66 jaar. Dan was ik er, door de veerkracht van de jeugd, vast wel iets sneller van hersteld dan nu het geval is. Maar gedoe met prostaten is nou eenmaal een ouwelullenkwaaltje, waar jongelieden geen weet van hebben en vast ook niet graag over lezen.

Op de dag dat ik dit tik, vrijdag 9 juni 2023, is de operatie met het ‘roesje’ precies een maand geleden. Ik had gehoopt, binnen die tijd toch wel weer voor 80, 90% de oude te zijn. Maar het herstel gaat veel te langzaam, naar mijn zin. Oude bomen moet je niet verplanten, maar je kunt er ook niet straffeloos in snijden.

Toch is dit wel de tijd die ervoor stáát. De folder die ik voor de operatie gedownload had, rept zelfs van 6 tot 12 weken voordat alles weer normaal is, of een half jaar, en als je heel erg veel pech hebt, een héél jaar, eventueel na bekkenbodemtherapie. Dus ik had het kunnen weten. Erg veel reden tot klagen heb ik momenteel nog niet, al doe ik het wel.

Wat wel een onaangename verrassing voor me was: die operatie – die echt niet één van de zwaarste is die de medische sector te bieden heeft – heeft me ook opdoffers gegeven op terreinen die er op het eerste gezicht niets mee te maken hebben. Naast de hier verder buiten beschouwing blijvende plasproblemen, bleek ook mijn algehele conditie compleet naar de knoppen. Bovendien was ik in een paar dagen tijd 3 kilo afgevallen.

De eerste weken na de operatie kon ik nog geen half uur achter elkaar wandelen, op mijn sterk verdunde benen (daar kwamen die 3 kilo voornamelijk vandaan, op een of andere manier). Ik hield het simpelweg niet vol.

Wel dwong ik me vrijwel elke dag tot een wandeling heen en weer naar het Hooghkamerpark, een van de weinige stukjes groen in de Leidse Fortuinwijk. Dat parkje ligt nog geen kilometer van mijn huis. Maar bij terugkeer voelde ik me of ik had deelgenomen aan Kamp van Koningsbrugge. Voor de rest van de dag was ik zo goed als uitgeteld. Het is precies zoals mijn broertje zegt, die vroeger 5 continenten bereisd heeft met een rugzak: je bent je conditie veel sneller kwijt dan dat je hem weer opgebouwd hebt.

Ook het schrijven van OV-reisverhalen, al zo’n 27 jaar de hoofdmoot van mijn site, lukte ineens niet meer. Kort voor de operatie had ik een 5-daagse reis ondernomen naar Beieren, en nog een dagtocht naar Brussel. Ik dacht: dan heb ik nog een voorraadje verhalen om na de ingreep uit te werken.

Lezers vragen me wel eens, hoe ik die reisstukken schrijf. Dat is niet waar; niemand heeft me ooit zoiets gevraagd. Maar het gaat als volgt.

Ik maak van te voren uiteraard een reisplan en onderweg aantekeningen en foto’s. Na thuiskomst ga ik dan nog allerlei dingen opzoeken op het Web die me onderweg opgevallen zijn, of die ik me afgevraagd heb. Bijvoorbeeld: wat de geschiedenis is van de wereldberoemde schilderijengalerij de Alte Pinakothek in München. Of wat de maximumsnelheid is van de trein die me in München heeft gebracht; mijn site gaat per slot van rekening in beginsel over OV.

Het resultaat van dat google-werk voeg ik in op de juiste plek in mijn aantekeningen. Daarna staat het stuk in telegramstijl helemaal in de steigers, en hoef ik er alleen nog maar knappe zinnen van te maken.

Met langer dan een kwart eeuw ervaring kan dat toch zo moeilijk niet meer zijn. Alleen lukte het me in de weken na de operatie helemaal niet meer. Ik had ook eigenlijk niet veel  zin om aan die verhalen te beginnen (ook een ongekende ervaring) en als ik het toch deed, kwam de tekst niet goed uit de verf.

Het  stuk over Augsburg had ik al af voordat ik onder het mes ging; ik was er binnen een middag mee klaar. Maar met het vervolg over München en Neurenberg ben ik echt weken en weken bezig geweest, worstelend met elke alinea.

Die narigheid ging gepaard met sombere gedachten over de zin en het nut en de lol van het bijhouden van een site over OV-reizen. Was dit nou niet een ideale gelegenheid om er eindelijk eens radicaal mee te kappen? Waarom zou een mens trouwens überhaupt huis en haard verlaten om te gaan reizen? Waar was dat in vredesnaam goed voor?

Daaruit blijkt wel hoezeer ik uit mijn normale doen was. Maar ik was niet van plan om in zulke lethargie te blijven hangen.

De stukken over München en Neurenberg zijn uiteindelijk gewoon afgekomen. Wonderlijk: als ik ze overlees, zie ik de moeite er niet meer aan af die het me gekost heeft. Het lijken me nu heel normale, acceptabele, verhalen. Maar dat is dan wel het oordeel van ‘Wij van WC-eend’; de lezer kan er vanzelfsprekend heel anders over oordelen. Klachten erover hebben me echter niet bereikt.

En nu? Mijn reisaantekeningen en foto’s zijn op, na deze heel magere maand, waarin ik maar heel sporadisch op pad heb kunnen gaan. Sinds pakweg een week ben ik wel bezig, me te herpakken als wandelaar en ook al aarzelend als reiziger per bus en per trein. Alleen aan fietsen moet ik echt nog niet dénken…

Gelukkig heb ik van de week een bezoek af kunnen leggen bij mijn al eerder genoemde broertje, die in een verpleeghuis in Den Haag resideert. Maar de trouwe lezer van deze site zal nog wel een paar weken (weken hoop ik, geen maanden…) geduld moeten hebben voordat er weer een ouderwets reisverhaal verschijnt.

Deze reeks FHM’etjes zal de komende weken wel worden voortgezet; dat durf ik wel te beloven.

FHM
11 juni 2023

VOLGENDE AFLEVERING: KNOTJE VAN ROTJE EN ANDERE ROTTERDAMSE BEELDEN (18/06/2023)


© Frans Mensonides, Leiden, 2023