Nr. 278 - zondag 11 december 2022 (week 49)
Een steen in de muur; Baksteen | Brick in Amersfoort

LAATSTE ZES AFLEVERINGEN

277. SCHILDERIJEN OP SCHILDERIJEN; 'SCHONE KUNSTEN' IN ANTWERPEN HEROPEND (20/11/2022)
276. HORROR-TANDARTS; HET VERVOLG (23/10/2022)
275. PAARDLOZE KOETSEN; LOUWMAN MUSEUM (25/09/2022)
274. MET OPEN OGEN EN UITGESTOKEN VOERLHOORNS (04/09/2022)
273. MART VISSER, MAN VAN VELE GEZICHTEN, IN BEELDEN AAN ZEE (14/08/2022)
272. ZICH ONTPOPPEN, VLINDERS AAN DE VLIET (31/07/2022)De rubriek FHM's A-viertjes verschijnt onregelmatig. Maar als hij verschijnt, doet hij dat op zondag
De Koppelpoort in 1860 en 2022

Veel bakstenen te zien, deze herfst in Amersfoort! Ja, goed, OK, dat kun je zeggen van elke stad, in elk seizoen. Baksteen is tenslotte sinds de uitvinding van de kloostermop in de middeleeuwen een uiterst gewild bouwmateriaal. Alom zijn er muren van opgetrokken. En dat is in Amersfoort niet anders; neem alleen al die befaamde monumentale Muurhuizen!

Baksteen is zo doodgewoon, dat je er nooit bij stilstaat – tenzij je metselaar bent, of zo iemand die graag de eerste steen werpt. Maar in Amersfoort loopt momenteel op 3 locaties de tentoonstelling Baksteen | Brick. De eerste locatie is de Kunsthal KAdE, de tweede de Elleboogkerk, en de derde de stad zelf.

In de Kunsthal KAdE en de Elleboogkerk is een boekje verkrijgbaar met een ‘Baksteentour’ door de stad. Die voert langs ‘folly’s’ die speciaal voor Baksteen | Brick gebouwd zijn, en langs opvallende bakstenen gebouwen die er al jaren of eeuwen stonden voordat die tentoonstelling van start ging.

Baksteen als materiaal voor beeldende kunst; het levert een heel originele en gevarieerde expositie op. De hoofdmoot ervan is te zien in Kunsthal KAdE, gevestigd aan het Eemplein, het tweede, hypermoderne stadshart van Amersfoort, naast de historische binnenstad. KAdE staat voor Kunst Aan de Eem. De grote expositieruimte kent geen vaste collectie en wordt alleen gebruikt voor tentoonstellingen.

Zoals gewoonlijk in deze rubriek, licht ik er een paar dingen uit die me speciaal opvielen.

 Tekst in de kleine lettertjes aan de voet van het affiche (3): ‘Hang dit affiesje voor uw raam, laat zien dan het ook ú aangaat’.

 

*1*

Koen Mulder, Het Zinderend Oppervlak (2016)

Koen Mulder (1971) doceert bouwtechniek, architectuur en vormstudie aan de TU Delft. In zijn boek ‘Het Zinderend Oppervlak’ beschrijft en tekent hij honderden patronen waarin je zoiets simpels als bakstenen kunt metselen.

 

*2*

Jan Hendrik Weissenbruch, De Koppelpoort Amersfoort (1860)

Die fraaie waterpoort, vlak om de hoek bij KAdE, daar liep ik net nog verregend langs, op deze druilerige, donkere, kille zondagmiddag. Ja, hij is opgetrokken uit baksteen, maar dat realiseer ik me nu pas, op de tentoonstelling.

Weissenbruch (1824-1903) schilderde de rond 1400 gebouwde poort in 1860. In die tijd gingen er in Amersfoort stemmen op voor afbraak. Maar het monument werd gered door de oudheidkundige vereniging Flehite en een grootscheepse restauratie in 1886.

 

*3*

Dane Wilson Beerling – Poster Leven Nieuwmarkt  (1975)

Laat het maar aan mij over om in een stuk over kunst het openbaar vervoer ertussen te vlechten!

Beeldende kunstenaar en cartoonist Dane Wilson Beerling (1934) ontwierp dit ‘affiesje’, zoals het indertijd gespeld werd door mensen die groot belang hechtten aan goede kommunikaatsie en deelname aan aksiekomitees. Het ging om protest tegen de sloop van de Nieuwmarktbuurt in het hart van Amsterdam. Die moest plaatsmaken voor de metrotunnel van de Oostlijn richting Bijlmer.  

Die kwestie verscheurde me indertijd. In de maatschappijkrietiese kringen waarin ik me toen bewoog, stond iedereen achter de wijkbewoners, en hoopte dat de sloop niet door zou gaan. Maar ik hechtte ook toen al zeer veel waarde aan hoogwaardig OV.

De wijk ging tegen de vlakte en de metrotunnel werd aangelegd. Maar dat was meteen voor meer dan 30 jaar de laatste keer binnen de Grachtengordel. Niemand wilde een herhaling van het Nieuwmarktdrama en de Nieuwmarktrellen. Met als gevolg dat onze hoofdstad nu nog steeds een uiterst onbeduidend, miezerig metronetje heeft, vergeleken bij Rotterdam. Maar dit geheel en al terzijde.

 

*4*

De grote zaal van Kunsthal KAdE wordt geheel in beslag genomen door baksteenkunst van de Deense architect / beeldend kunstenaar Per Kirkeby (1938-2018).

 

*5*

Héctor Zamora, Material Inconstancy (2013)

Dit is echt het leukste item van Baksteen | Brick, dat het meeste bekijks trekt, al is het maar een video die te zien is op een scherm (HIER op YouTube).

De Mexicaanse kunstenaar Héctor Zamora (1974) liet in een galerie in São Paulo, Brazilië, een groepje gehelmde metselaars bakstenen naar elkaar overgooien. De poreuze stenen, met vierkante gaatjes, staan aan het begin van de video opgestapeld in keurige tassen. Op een fluitsignaal begint het gooien. De stenen worden niet allemaal gevangen, en vele vallen er kapot. Binnen de kortste keren ligt de hele vloer bezaaid met steengruis. Met zichtbaar enthousiasme kwijten de metselaars zich van hun taak, precies het omgekeerde te doen van wat ze normaal doen: iets opbouwen. Hilarisch!

 

Bij het toegangskaartje voor de Kunsthal KAdE ontvang je een vrijkaart voor de tentoonstelling in de Elleboogkerk. Dat kaartje ga ik 12 dagen later verzilveren, bij betere weersomstandigheden.

De Elleboogkerk staat in de binnenstad, gezien vanuit Kunsthal KAdE aan de andere kant van de Koppelpoort. Sinds 1963 heeft hij de functie van tentoonstellingsruimte. In 1998 werd in de kerk het Armando Museum gevestigd. In 2007 brandde dat geheel af, waarmee een deel van het werk van de Amersfoortse schilder verloren ging.

Na een grondige restauratie, of liever: herbouw, is de Elleboogkerk nu weer tentoonstellingsruimte, en momenteel dependance van Baksteen | Brick.

 

*6* 

Koen Mulder, What Do You Want, Brick? (2022)

Mulder kwamen we in Kunsthal KAdE al tegen. Met dit kunst- en metselwerk heeft hij de vraag opgeworpen, of een baksteen dat zelf eigenlijk wel wil, deel uitmaken van een strak patroon in een muur. Je moet heel stil zijn om de stenen het antwoord te horen fluisteren.

‘You’re just another brick in the wall’ schiet me een paar keer te binnen op deze tentoonstelling; passende oorwurm!

 

*7*

Busco Sodi, Mura (2017)

Sodi, geboren in Mexico City in 1970, richtte in september 2017 in Washington Square Park net zo’n muur op als deze in Amersfoort. Hij stapelde de door hemzelf gebakken stenen los op elkaar, zonder voegen. Het kunstwerk was bedoeld als protest tegen de muur die president Trump wilde laten bouwen op de grens van de Verenigde Staten en Mexico.

Bezoekers mochten een door de kunstenaar gesigneerde steen meenemen. De muur werd daardoor tijdens de tentoonstelling symbolisch afgebroken. Hier in de Elleboogkerk kun je voor een tientje eigenaar worden van een steen. Het geld komt ten goede aan Human Right Watch. Maar ik doe het maar niet; dan loop ik er de rest van de dag mee te sjouwen, en ik wil nog een folly op de foto.

 

*8*

ATMosphere, Fa-Brick (2022)

Voor de gelegenheid van Baksteen | Brick zijn in en om het stadscentrum 6 bakstenen ‘folly’s’ gebouwd, bouwwerkjes zonder functie, maar louter voor het mooie en voor de lol. Een ervan is deze Fa-Brick op het Plantsoen Oost, nabij restanten van de stadsmuur. Fa-brick, fabrick, textiel; zoals een stuk textiel laag voor laag ontstaat uit draden, zo wordt een muur laag voor laag opgebouwd uit stenen.

Wie Baksteen | Brick nog wil zien, moet het niet al te lang meer uitstellen: de tentoonstelling loopt tot/met zondag 8 januari 2023. De bakstenen in de rest van Amersfoort zullen daarna nog wel een poosje zichtbaar zijn.

FHM
11 december 2022
Er geweest: zondag 20 november en vrijdag 2 december 2022

Meer over Amersfoortse monumenten in dit artikel uit 2000

Recente foto’s van Amersfoort in mijn nieuwe fotorubriek ‘Overgeschoten foto’s

 

VOLGENDE AFLEVERING: RETROFUTURE; DE TOEKOMST VAN GISTEREN IN HET EVOLUON (01/01/2023)

© Frans Mensonides, Leiden, 2022