Nr. 201 - zondag 26 april 2015
Het beste, het aller-, aller-, allerbeste uit 99 FHM's

LAATSTE ZES AFLEVERINGEN

200. AVOND- EN BREISCHOOL; HET LEVEN VAN MIJN GROOTOUDERS GE-ILLUSTREERD (19/04/2015)
199. COEVORDEN: MULTIS PERICULIS SUPERSUM (12/04/2015)
198. OOM OTTO, EEN PAASVERHAAL (05/04/2015)
197. 'THIS IS NOT A CHICKEN'; UNIVERSELE KIP IN SITTARDS MUSEUM (29/03.2015)
196. JAREN MET JANUVIA, OF: DE FARMACEUTISCHE MAFFIA (22/03/2015)
195. NAER 'T LEVEN; 'DE LATE REMBRANDT' IN HET RIJKSMUSEUM (15/03/2015)'Bosje en losse´ (zie deel 179)Vorige week ging aflevering 200 online van mijn winter-columnrubriek ‘FHM’s A-viertjes’. In dit 201ste deel presenteer ik het overzicht van de FHM-metjes die nimmer vergeten mogen worden, de canon, het aller, aller, allerbeste uit het tweede honderdtal afleveringen (99-tal eigenlijk; deel 101 was ook alweer zo’n onmisbaar overzicht van de eerste honderd).

Nee, gekkigheid; dat zou een schrijnend voorbeeld zijn van ‘eigen roem stinkt’, als ik dat zou schrijven. Zo’n lijstje is niet veel anders dan gemakzucht: een nieuwe aflevering produceren zonder iets nieuws te vertellen te hebben. Bovendien: waardering (of verguizing) van een schrijver is aan de lezer, en niet aan de schrijver zelf.

Desondanks toch dit overzicht. Misschien niet zozeer van de beste stukken, als wel van alles wat. Een FHM’s A-viertje kan in principe over alles gaan, behalve waar het papieren tijdschrift FHM al over gaat.

In de loop der jaren zijn er wel een aantal thema’s ingeslopen. In het rijtje hieronder komen vrijwel alle rode draden van het tweede honderdtal terug: mantelzorgperikelen; bezoeken aan steden en musea; taal, literatuur, literatuurgeschiedenis en gewone geschiedenis; werkellende; hoogbegaafdheid; sportbeoefening (waar ik uren naar kan kijken); autobio; wetenschap, geloof en andere diepgravende nonsens; gezondheid; popmuziek; actualiteit.

Hier het lijstje.

103 Elevator pitch; solliciteren in de jaren 10 (30 maart 2012)
Welke muze had me ingeblazen dat een loopbaanswitch er nog in zou zitten bij een 50-plusser? Die muze is verantwoordelijk voor dit stukje over onze prestatiemaatschappij, die ontaard is in een presentatiemaatschappij.

106 Jan metten lippen; alle dagen carnaval in Bergen op Zoom (20 april 2012)
Ik schrijf al heel erg lang OV-reisverhalen. Maar soms is de reis ergens naartoe minder interessant dan het verblijf. Dan heb je geen compleet reisverhaal, maar houd je nog wel een FHM-metje over. In Bergen op Zoom was dat ook het geval. Een stad met een rijke historie, waar je je onmiddellijk thuisvoelt. Maar die niet helemaal serieus genomen wil worden.

116 Op blauw gras; waarom hockey boeiender is dan voetbal (11 november 2012)
Ja, en waarom ik sinds het schrijven van dit stukje nog steeds vaker naar voetbal kijk dan naar hockey, dat snap ik zelf niet.

120 In de wachtkamer voor de bestraling (16 december 2012)
De wachtkamer voor de bestraling, dat voelt als de aanlegsteiger voor het bootje van Charon, zelfs als je er alleen maar zit als mantelzorger. Tjeerd, of de persoon die model voor hem stond, heeft deze periode gelukkig overleefd.

123 Diarreer-emmer; verkeerd lezen van samenstellingen (6 januari 2013)
Een diarreer-emmer, in een handig, handzaam doosje bij de drogist, wat mag dat wel zijn?

128 Wreedheid van weleer: Balthasar Gerards in vier kwartieren (10 februari 2013)
Platweg ophangen of onthoofden zou een veel te milde straf geweest zijn voor de man die in 1584 Willem de Zwijger vermoordde. Hij werd op gruwelijke wijze doodgemarteld. Het had meer weg van een demonstratie van het slagersvak dan van een beetje fatsoenlijke terechtstelling. Toch zijn dit de mooiste geschiedenisverhalen: historisch verantwoord griezelen. En reken maar, dat het vol mensen stond, op dat plein in Delft, toen Gerards voor de bijl ging.

142 Ravotten in Austerlitz; herinneringen aan een schoolkamp (26 mei 2013)
Als ik toch één keer de loftrompet mag steken over eigen werk: dit stukje vind ik het onbetwiste, hartverscheurend-hilarische hoogte-/dieptepunt van drie jaar FHM’s. Het verhaal zegt veel, zo niet alles, over mijn lagere schooltijd en over mijn eigen ik.
Ik zwoer, de naam Austerlitz nooit meer te noemen in mijn kolommen. Maar die zomer moest ik er toch persé naar terug. Twee middagen lang wandelde ik opnieuw in en om dat dorp op de Utrechtse heuvelrug, met zijn uitheemse naam, bijzondere ontstaansgeschiedenis, scheve ‘pyramide’ en lovende tentoonstelling over wat Napoleon de wereld nog meer heeft nagelaten dan miljoen dode soldaten.

151 In de rij bij het Rijks: Rijksmuseum Amsterdam heropend (17 november 2013)
Het Rijks Museum kan zijn eigen naam niet eens correct spellen, smaalde ik. Maar ik wist toch te komen tot een museum-top-5.

153 Herken het Diederikje: onzinnig psychologisch onderzoek (1 december 2013)
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken, dat al je alarmbellen moeten afgaan als je een artikel over sociaalpsychologisch onderzoek leest dat begint met de zin: ‘Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken’.

154 Opa’s hongertocht; het nooit vertelde verhaal (8 en 15 december 2013)
In de herfst van 2013 publiceerde ik het Hongerwinterdagboek van mijn oma. In deze dubbelaflevering van FHM’s probeer ik een beeld te krijgen van de hongertocht die mijn opa met een paar collega’s en een buurman ondernam: dagen van ontbering voor een paar mud aardappelen. In mijn jeugd wilde ik niet altijd luisteren naar die oorlogsfamilieverhalen. Maar nu de vertellers ervan zijn overleden, vind ik ze aangrijpend.

164 De zaak Benno L; mijn buurtje in de schijnwerpers (2 maart 2014)
Daar zou ook eens wetenschappelijk onderzoek naar moeten worden gedaan, waaruit dingen blijken: waarom vinden we het leuk om onze eigen buurt op tv zien? In het geval van mijn eigen Fortuinwijk in Leiden was de aanleiding daarvoor beslist geen vrolijke: rellen rond een hier gehuisveste pedofiel, die zijn straf had uitgezeten maar door sommigen, vooral van buiten de buurt, het licht in de ogen niet werd gegund. Het tumult is heel snel verstomd; dat weer wel. Die pedofiel woont er bij mijn weten nog steeds, maar het is geen aanleiding meer voor straatschenderijen. En in de Fortuinwijk is al lang geen samenscholingsverbod meer van kracht.

173 Ter gelegenheid van moederdag (11 mei 2014)
Helaas de laatste moederdag die mijn moeder zou vieren. Zij overleed afgelopen winter.

179 ‘Bosjes en losse’ plus ‘Moordkwartier’, een jaar op de grote school (26 oktober en 2 november 2014)
Deze dubbele FHM’s ging over het begin van mijn lagere schooltijd, en is daarmee de pendant van nummer 142 dat zich afspeelde tijdens het eind ervan. Mijn eerste schooljaar: een pedagogische nachtmerrie.

188 Aftellen van 40 naar 1: Veronica top 40 50 jaar (5 januari 2015)
Vroeger had ik een rubriek ‘Soundbites’, waarin ik met veel flair schreef over een onderwerp waarvan ik de ballen verstand heb: muziek. Popmuziek uit de jaren 60, 70 en (vooruit!) 80 liet ik in ‘Soundbites’ de revue passeren. Deze FHM gaat over iets waar ik helemáál geen draad sjoege van heb: pop van nu, anno 2015.

196 Jaren met Januvia, of: de farmaceutische maffia (22 maart 2015)
Januvia is een pil die mij, als diabetes-2-patiënt, speciaal werd aanbevolen. Uit een documentaire van Zembla bleek, dat Januvia als belangrijkste werking heeft, de farmaceutische industrie nog rijker te maken dan ze al is.

Dit overzicht, dat hiermee beëindigd is, vormt tevens het slotakkoord van de FHM-jaargang 2014 / 2015. Straks is de r uit de maand en kan ik elke zondag weer een geïllustreerd reisverhaal publiceren, althans: dat is het streven voor de komende zomer. In de herfst hoop ik de FHM-reeks weer op te pakken. Tot dan zal de trouwe fan zich moeten behelpen met de gouwe ouwen uit het archief.

FHM
26 april 2015

 


VOLGENDE AFLEVERING: ONZE SPREEKWOORDEN (1) : OUD BOEKJE VOL EXEMPELEN (18/10/2015)

 

© Frans Mensonides, Leiden, 2015.