Beminde zaterdag (17)
maart 2017: nog meer stations waar je nooit uitstaptOvervolle IC loopt leeg op station Groningen

< < < < < Deel 16 al gelezen? 


Beminde zaterdag is terug!

Een nieuwe lente en een vertrouwd geluid: de rubriek ‘Beminde zaterdag’ is terug, na drie maanden winterstop.

Die winterzaterdagen vulde ik grotendeels met treinreizen naar alle uithoeken van het nieuwe spoorboekje 2017. Dat in meerdere plukken verschenen artikel is de afgelopen maanden maar liefst 2500 keer gelezen, of in ieder geval opgevraagd. Mogelijk heeft het nieuwe volgers getrokken die deze site nog niet kenden en er zijn blijven hangen. Voor hen herhaal ik nog maar even wat ‘Beminde zaterdag’ inhoudt.

‘Beminde zaterdag’ is een rubriek over treinreizen op die dag met mijn Weekend Vrij. De titel is ontleend aan een dichtregel van Constantijn Huygens die ook heel de week naar het vrije weekend liep te verlangeen, Deze reeks is geïntroduceerd in deel 1. Het overzicht van alle tot dusverre verschenen afleveringen vind je aan de onderkant van deze webpagina.

Het eerste deel van ’17 is, toepasselijk, nummer 17. Hij was bedoeld als maart-aflevering, maar ik pik de laatste zaterdag van februari er maar even bij. Elke maand heeft de rubriek een los-vast thema, een rode draad, en deze keer is dat: stations waar je nooit uitstapt, of waar ik zelf in ieder geval nog nooit in of uit een trein gestapt ben.

Ik heb daarvan een soort bucket-list opgesteld, en daar staan nog op:

Warffum, Usquert, Uithuizermeeden, Bedum, Stedum, Loppersum, Delfzijl West, Kropswolde, Sappemeer Oost, Zuidbroek, Grijpskerk, Zwaagwesteinde, Hurdegaryp, Dronrijp, Sneek Noord, Koudum-Molkwerum, Vroomshoop, Almelo de Riet, Wijhe, Hengelo Oost, Klarenbeek, Lochem, Ruurlo, Arnhem Presikhaaf, Duiven, Hemmen-Dodewaard, Zetten-Andelst, Nijmegen Heyendaal, Veenendaal West, Hollandse Rading, Diemen, Heemskerk, Wormerveer, Krommenie-Assendelft, Den Helder Zuid, Rotterdam Noord, Capelle Schollevaar, Dordrecht Zuid, ’s Hertogenbosch Oost, Vught, Helmond Brouwhuis, Geleen Oost, Voerendaal, Hoensbroek, Landgraaf en Eygelshoven Markt.

Deze zaterdag, de 25ste februari, kies ik voor Bedum aan de spoorlijn Groningen – Delfzijl. Ik zit nogal met een overvol programma: eerst een bezoek aan het Gronings Museum voor de tentoonstelling over de beeldhouwer Auguste Rodin. Daarna dus Bedum, en daarna een privévisite als privépersoon aan iemand die sinds kort woont met uitzicht op de spoorbaan, en me zal toevertrouwen: ‘Maar dat is dan ook echt het enige minpuntje van dit huis, hoor Frans!’

Niet iedereen houdt van treinen. Ik zelf heb er ook niet meer mee dan een haatliefdeverhouding.

 

‘Had u maar in het achterste stel moeten gaan zitten’ - De Punt - Rodin - 1e klas heeft geen klasse - Bedum, tien eeuwen in de greep van Walfridus - 1e klas van Abellio - Apeldoorn-Zutphen - Klarenbeek in een beekdal 

  ‘Had u maar in het achterste stel moeten gaan zitten’

Zo ook vanmorgen weer. Vanuit Leiden heb ik de Hanze-IC naar Leeuwarden genomen, en stap in Zwolle over op de IC Rotterdam-Groningen, een koploper met twee stellen van drie bakken. Dat is knap krap op zo’n zaterdagmorgen dat dat velen, gewapend met HEMA-kaartjes of zo, besloten hebben tot een dagje etalage kijken in de stad Groningen. 

Ik heb voor deze dag een ‘upgrade’ voor de 1e klas cadeau gekregen van een dankbare lezer. Maar ik moet genoegen nemen met een klapbankje op het balkon. Waarmee ik nog meer geluk heb dan de tientallen mensen die helemaal tot Assen moeten staan.

De conducteur biedt daarvoor zijn welgemeende excuses aan - maar voegt daar wel aan toe dat het ieders eigen schuld is. ´Had u maar in het achterste stel moeten gaan zitten, daar is plek zat. De mensen zijn niet bereid om een klein stukje door te lopen, en dan wel klagen over drukte!´

Waarom biedt hij dan zijn excuses aan, als het toch, zoals altijd alles bij NS, de schuld is van de reizigers zelf? Geloven doe ik het ook niet. En terecht: na aankomst In Groningen zal ik ook vanuit het achterste treinstel een dikke drom van reizigers de trein zien verlaten.

Kijk, dat soort dingen!De Punt

Eerst, een kleine 10 minuten voordat de IC Groningen binnenrijdt, passeren we nog het punt, of liever: De Punt, waar op maandag 23 mei 1977 een trein gekaapt werd door Molukse activisten. Het was in het uiterste noorden van de provincie Drenthe, even ten zuiden van het Groningse dorp Glimmen.

Ik moet zeggen dat ik De Punt al tientallen jaren passeer zonder nog aan die treinkaping te denken. Maar deze gebeurtenis, die binnenkort 40 jaar geleden is, is weer volop terug in de actualiteit.

De beelden gingen de hele wereld over: die hondenkop in die flauwe bocht, met telelens geschoten op 1,6 kilometer afstand; dichterbij kon je niet komen. Een door het tele-effect ineengedrukte trein, in een zinderende lucht. De lorrie met voedsel die naar de trein werd gereden. Het tafereel werd beschenen door overvloedig zonlicht; we beleefden een hete lente. De trein trok met Pinksteren een enorme drom van ramptoeristen. Een Groninger of Drent verdiende een centje bij door zijn verrekijker aan hen te verhuren.

Tegelijk met de treinkaping werd een basisschool in Bovensmilde gegijzeld, met onderwijzers en leerlingen en al, al werden de laatsten na enige tijd vrijgelaten nadat een mysterieuze ziekte was uitgebroken.

Aan beide gijzelingen kwam pas een einde na 19 dagen, in de vroege morgen van zaterdag 11 juni. Mariniers bestormden de school en de trein. De treinkaping eindigde in een bloedbad: 2 gegijzelden en 6 gijzelnemers kwamen om in een kogelregen.

Ik herinner me nog dat er gedurende die bijna drie weken van de gijzelingen, in heel Nederland een grafstemming heerste; de spanning was voelbaar. De tv zond een aangepast programma uit;  liefhebbers van natuurdocumentaires konden in ieder geval hun hart ophalen. Kamerverkiezingen waren er ook nog in die periode, maar de campagnes kwamen tot stilstand. Cynische grappen circuleerden, zoals altijd in tijden van nood. ‘Wat is de grootste provincie van Nederland?’ Antwoord: ‘Drenthe. Het duurt wéken voordat je er met de trein doorheen bent.’

Het wordt nu allemaal weer opgerakeld. Nabestaanden van de omgekomen kapers beweren dat deze mensen ´geëxecuteerd´ werden. De regering Den Uyl - Van Agt zou de mariniers opdracht gegeven hebben, zoveel mogelijk kapers te doden. Er komt nu een onderzoek, dat ongetwijfeld heel wat oude wonden zal openrijten.Rodin

Ik steek over van het station naar het museum Groningen, in striemende regenvlagen. Meer over de tentoonstelling ‘Rodin – The Genius at Work’ in mijn o.a. culturele rubriek FHM´s, waar ik onder meer schrijf over Rodin:

Een opdracht waar de beeldhouwer zich bepaald niet met een Jantje van Leiden afmaakte, was een standbeeld van de befaamde schrijver Honoré de Balzac (1799-1850). Diverse Balzacs heeft Rodin gehouwen. Rodin wilde hem eerst uitvoeren zoals hij eruit had gezien: een man met een buikje en korte beentjes, die toevallig goed kon schrijven. Maar dat viel niet in de smaak bij zijn principalen die een meer geïdealiseerd beeld wilden. Deze voorstudie, een naakte Hercules of wat hij ook moest voorstellen, zal zeker niet in de smaak zijn gevallen.

Ik weet echt niet waarom, maar ten overstaan van dit beeld vraag ik me ineens af of Honoré de Balzac ooit wel heeft geweten wat zijn familienaam betekende in het Nederlands.

 

Nou, nou, alweer een zeer verheffende passage; dat heet dan een culturele rubriek! Mallotig beeld, ook, trouwens. Ik heb al niet zo verschrikkelijk veel  met beeldhouwkunst. Maar dat ga ik ook uitleggen in dat stukje. RODIN betekent in het werk waarmee ik doordeweeks mijn brood verdien, iets heel anders. Het heeft te maken met digitalisering van archieven, maar ook dat ga ik uitleggen.


1e klas heeft geen klasse


De regen is zo goed als opgehouden, dus ik pak de trein naar Delfzijl voor dat wandelingetje in Bedum.

Deze poster die ik zie op het busstation van Groningen, doet me eraan denken, dat de trein naar Leer, die vorig jaar nog maar tot Bad Nieuweschans reed, inmiddels weer is doorgetrokken naar Weener. Maar die poster is lichtelijk veneukeratief, want waarmee je vanaf Groningen naar Leer vervoerd wordt, is nog steeds een bus, dus er had beter een bus op afgebeeld kunnen staan dan een trein. Er zit nog geen enkel schot in de reparatie van die stukgevaren spoorbrug bij Weener.

Een upgrade voor de 1e klas stond een jaar geleden nog op een papieren kaartje waarop je met een pen de reisdatum moest invullen. Nu kun je hem bij een kaartjesautomaat laden op je chipkaart. Ook in het spoorwegwezen schrijdt de digitalisering met kleine stapjes voort.

In oktober 2015 deed ik de 1e klascoupés in een stuk 15 treintypen. Maar ik heb toen niet de 53ste breedtegraad overschreden om de 1e klassen in de Arriva-treinen van Groningen te proberen.

Vandaag dus wel. Hoe armetierig de 1e klas is bij Arriva, zag ik al in de Achterhoek, op weg naar Winterswijk. Er stonden 16 banken in, dacht ik, waarvan 8 in afwijkende uitvoering. Maar wat ik nu pas door heb: alleen dat 8-tal, helemaal aan de kop of de staart van de trein, vormt de 1e klas. Het staat hier in het noorden wat duidelijker aangegeven, in grote letters op de ramen. Maar hij heeft dus geeneens een afscheiding waarachter de 1e klaspassagiers zich discreet kunnen terugtrekken.

Ik kan me niet voorstellen dat Arriva-passagiers een duur kaartje kopen voor zo’n 1e klas die totaal geen klasse heeft. Daar zit ik zowel op de heen- als terugweg dan ook alleen in, heel on-deftig brood te vermalen uit een van huis medegebrachte lunchzak. Geen tijd vandaag om ergens uitgebreid te gaan zitten eten.

Tot Sauwerd volgt deze trein dezelfde route als die naar Roodeschool, die ik vorig jaar nam naar Baflo. Toen was het ook al zulk netenweer. Daarna slaan we rechtsaf. Bedum is het eerstvolgende station. Het heeft ooit een stationsgebouw gekend, maar sinds 1975 staat er niet veel meer dan een abri.

Ik heb exact 51 minuten voor de wandeling door dit dorp aan het Boterdiep, dus snel maar!

Bedum, tien eeuwen in de greep van Walfridus


Bedum is een slordige 1000 jaar oud. De ontstaansgeschiedenis van het dorp is zo’n verhaal voor de juistheid waarvan geen serieuze historicus garant zou willen staan. De legendarische stichter heette Walfridus, een edelman en priester. Hij liet de Wolddijk aanleggen die de streek ten noorden van de stad Groningen daarna een millennium drooghield. Vervolgens kerstende hij de pioniers die zich hier vestigden, en voerde wereldlijke wetten in, bovenop de tien geboden die hij de mensen had leren opdreunen.

Walfridus werd vermoord door Noormannen, die het binnenvallen van ons land niet konden laten. Niet lang daarna begonnen zich rond zijn graf allerlei wonderlijke taferelen af te spelen– nog steeds volgens de legende.

Waar of niet waar, het is een feit dat de RK kerk hem heilig verklaarde. Ook in de 21e eeuw blijft hij Bedum nog domineren. Op een rond pleintje staat te midden van nieuwe huizen een wat luguber, spookachtig standbeeld van hem: een monnikspij zonder monnik erin. Zijn wetboeken zijn elders in het dorp ook gebeeldhouwd. De beeldhouwer van de pij heet Iris Le Rütte. Die van het boek heb ik niet kunnen vinden. Ik meld het maar even, want dit is toch al een beeldhouw-dag, met die tentoonstelling van Rodin.

Het wetboek keert ook terug in het wapen van Bedum, dat verder bestaat uit een kruisteken en de schop waarmee de streek ontgonnen is.


Het hart van Bedum wordt gevormd door kerk en kroeg, zoals het hoort. De hoofdverkeersader van het dorp is al sinds de 17e eeuw het Boterdiep dat Uithuizen verbindt met de stad Groningen, via onder andere Doodstil, Fraamklap en Onderdendam. Het werd, zoals de naam al zegt, gebruikt voor de aanvoer van zuivelproducten.

Doodstil is het ook in het 8500 inwoners tellende Bedum. Veel huizen zijn van het type dat ik ook al zag in de Marnestreek, een beetje meer naar het westen. De zolder bevindt zich meteen bovenop de begane grond, en er is een kleine, vaak fraaie uitbouw boven de deur. Die woningen zijn soms wat petieterig, maar maken wel de indruk dat je er knus binnen zit als de elementen razen over die kale Groningse vlakten.

De toren van de Walfriduskerk is niet veel jonger dan Walfridus zelf en staat zo scheef als wat – maar op sommige foto’s die ik mee terug breng, dan juist weer recht; perspectief is een verschijnsel dat je altijd weer weet te verrassen. De dorpskapper doet dat ook, met een originele naam: Zijnstijl - Haarstijl.

Ik lust nog wel een boterham, maar tast vergeefs naar die broodzak; waar is die gebleven?

Terug naar Groningen, voor mijn visite. Ik zoek de 1e klas op in de trein die binnengelopen is. Ah, daar ligt op het tafeltje het restant van mijn lunchpakket, dat heen en weer is gereden naar Delfzijl. Niemand heeft zich eraan vergrepen.

Onderweg, even voor station Groningen Noord, passeer ik de Walfridusbrug over het Van Starkenborghkanaal. Op de heenweg daarnet kwam ik er natuurlijk ook overheen, maar ik dacht er toen nog niet aan. Walfridus, je kunt in deze streek over hem heen, maar niet om hem heen, nog in geen 1000 jaar.

 

Walfridusbrug anno 2007, toen nog met Wadlopers. De foto is genomen op een fietstocht langs de grenzen van de stad Groningen


1e klas van Abellio

De zaterdag daarop zitten we in maart en daarmee in het meteorologische voorjaar, dat vandaag ook echt uitgebroken is. In Klarenbeek (wat het doel is van mijn reis) zal de thermometer maar liefst 14 graden aanwijzen.

Ik rijd om via Gouda – wat in tijd niet eens een omweg is; 14 minuten wachten op station Gouda, tegen 28 op Utrecht Centraal als ik de kortste weg in kilometers had genomen. Op zondag 12 december jl, de eerste dag van het nieuwe spoorboekje 2017, nam ik de Abellio-FLIRT al in gebruik die sinds die dag op en neer rijdt in het veen tussen Alphen a/d Rijn en Gouda.

Voor vandaag heb ik opnieuw een ‘upgrade’ en kan ook hier de 1e klas uitproberen. Die ruikt nog nieuw en stelt iets meer voor dan die van Arriva, en dat voor het korte ritje dat je er maar mee kunt maken. Het is een met schuifdeuren afsluitbaar compartiment aan de kop van de trein, met 20 redelijk comfortabele zitbanken. Ik heb één medepassagier, een bejaarde heer die zijn NRC zit te spellen.

En daarin misschien zit te lezen over Buma’s uitspraak van gisteren, dat er meer eerbied moet zijn voor het Wilhelmus. Dat moet er op school al ingehamerd worden; elke dag voor het begin van de lessen verplicht opstaan en het volkslied zingen.

Ik heb - zoals de trouwe lezer weet, en de nieuwe lezer vermoedelijk moeilijk kan geloven - doorgeleerd in de Nederlandse literatuur. Liederen zijn ook literatuur, als je de notenbalk weglaat (anders had Bob Dylan er nooit de Nobelprijs voor kunnen winnen). Het klinkt daarom uit mijn mond misschien heel raar, maar ik kan zelfs het eerste couplet van dat jengelende treurlied niet onthouden, laat staan het zesde en de rest. Ik ga meestal al de fout in meteen na ‘den doet.’

Het lijkt me een beter plan, het Wilhelmus te vervangen door een moderner, vlotter volkslied dat qua tekst meer recht doet aan onze volksaard. Ik zou willen voorstellen: ‘Ieder zingt zijn eigen lied’. En dan de openingsregel vervangen door: ‘Drie maal drie is zestien’ (of elk ander getal met twee lettergrepen); nergens om, gewoon om een keer ludiek te wezen. Dat drie maal drie echt negen is, staat ook nog maar te bezien. Heeft het CPB dat al doorgerekend?

De verkiezingscampagne is deze keer al even vroeg uitgebroken als het voorjaar.  Bij Leiden Centraal waren gisteren, 12 dagen voor de allesbeslissende Idus van maart,  de eerste folderaars al zichtbaar. Iemand stond te flyeren met de beeltenis van Jessie Klaver, alsof alleen al diens Adonis-voorkomen de wereld kan redden. Jammer dat ook folders van milieupartijen massaal op straat belanden.

Nog jammerderder dat het in deze campagne weer ouderwets tussen links en rechts lijkt te gaan. Ik profeteerde laatst ergens nog dat de stembusstrijd gevoerd zou worden tussen het establishment van zelfvoldane onderdanen en de protestpartijen voor boze blanke mannen. Maar die laatsten kunnen niet echt overtuigen. De afgelopen week kwam Wilders nooit opdagen, zat de top van 50PLUS in de ziekenboeg en was Roemer… Nou ja, Roemer was, is en blijft Roemer. Het wordt steeds duidelijker: ze willen gewoon niet winnen, en liever boos blijven in de oppositie.

Terug naar het spoor. Met de Abellio-treinen Alphen – Gouda gaat het nu een stuk beter; ik lees zelden meer dat ze met defecten te kampen hebben.

Minder vertrouwen wekt de mededeling die ik hoor in de IC die me van Gouda naar Apeldoorn brengt. Tussen Gouda en Woerden rijden we kilometers lang hooguit in een scooter-tempo. Volgens de conducteur heeft dat te maken met de conditie van de spoorbaan.

WTF?? Zakt die langzaam weg in het veen??Apeldoorn - Zutphen

Klarenbeek

De spoorlijn Apeldoorn - Zutphen lijkt wel wat op die van Alphen naar Gouda die ik net had. Hij is exact even lang (18 km), telt evenveel stations (5) en is evenmin een kijkcijferkanon. Deze lijn, die twee hoekpunten van de Stedendriehoek verbindt, heeft betere tijden gekend. Hij behoorde tot de Oosterspoorweg Amsterdam – Zutphen van de HIJSM die deel was van een belangrijke doorgaande spoorverbinding van de Randstad naar het Roergebied.

De Oosterspoorweg werd aangelegd in de jaren 70 van de 19e eeuw. Heel kort daarna, in 1882, kreeg Klarenbeek een eigen station. Het was te danken aan de nog altijd bestaande houthandel / houtbewerkingsindustrie Krepel. Die stuwden Klarenbeek op in de vaart der volkeren. Ze hadden een 1,5 kilometer lange goederenlijn met paardentractie die bij het station aantakte op de Oosterspoorweg.

Dat het lijntje Apeldoorn – Zutphen de opheffingsgolf uit de eerste helft van de 20e eeuw overleefde, is niet minder dan een wonder. Maar dat station Klarenbeek nooit gesloten is, is dan wel weer logisch. Het lag en ligt op het enige punt waar twee treinen elkaar konden passeren. Dan kun je ook net zo goed stoppen.

Zou je denken. Maar In de NS-tijd is het jarenlang gebeurd dat bij die passage maar één trein tot stilstand kwam langs het perron (de stoptrein) en de andere, de sneltrein, keihard doorreed. Nu in 2012 Arriva ook dit regionale diesellijntje heeft overgenomen, halteert er elk halfuur in elke richting een trein.

De dorpskern van Klarenbeek ligt een heel stijf kwartier lopen van het station. In de stationsomgeving staan slechts enkele eenzame hoeven. 

In de NS-tijd behoorde Klarenbeek tot het exclusieve lijstje stations met minder dan 100 in- plus uitstappers per dag. Arriva maakt nooit cijfers bekend, maar veel meer zullen het er niet zijn. Ik ben de enige uitstapper uit de trein uit Apeldoorn. Niemand wil vanmiddag naar Zutphen. Op het perron schuin aan de overkant staat welgeteld één passagier klaar voor het reisje naar Apeldoorn. En ik zie niemand uit die trein stappen.

In december 2006 werd tussen Apeldoorn en Klarenbeek station Apeldoorn De Maten geopend, en Voorst-Empe tussen Klarenbeek en Zutphen. Ik was er de zomer daarop, in de regen. Ook geen toppers qua reizigersaantallen. De meeste passagiers op deze lijn zijn doorgaande reizigers van Zutphen naar Apeldoorn of vice versa.

In Apeldoorn hebben reizigers uit de Randstad meestal geen aansluiting op de treinen naar Zutphen - alleen vanuit de extra spits-IC’s naar Deventer en de Berliners naar Berlijn. Vanmiddag ben ik alleen maar blij met mijn niet-aansluiting, want mijn IC was 7 minuten te laat, en bij een strakke overstap had ik mooi het nakijken gehad.


 


Klarenbeek in een beekdal

En zo sta ik dan in Klarenbeek. Een rood, langwerpig landbouwwerktuig rijdt met gierende en kermende geluiden heen en weer over een akker. Als ik het voorbij ben, is tinnitus het enige wat ik nog hoor. 

Een flauw, bleek zonnetje verdrijft de laatste nevel die tussen de bomen hangt. Echt weer om een flinke wandeling te maken en het dorp Klarenbeek met een grote omtrekkende beweging te benaderen. 

Aa de bomen hangen nog wat bruine bladeren die afgelopen herfst vergeten zijn te vallen. Was het zomer dan kon ik hier naar de Roofvogeltuin en – zeker een aanrader! - naar het Haardplatenmuseum. Ook de vlindertuin die ik straks in het dorp zal passeren, moet in het hoogseizoen meer van die zorgeloos fladderende insecten trekken dan ik er vandaag zie (0). Nee, ik zal me fotowandelend moeten vermaken. 

Waar hiervoor ruime gelegenheid is, want deze streek, een uitloper en uithoek van de Veluwe, kent een heel gevarieerd landschap. Zag ik ooit eerder een houtwal op de Veluwe? Als het een houtwal is? Ik passeer kerk en school, allebei in de omgeving van de fabrieksgebouwen van Krepel die ooit het middelpunt vormden van Klarenbeeks sociale zowel als economische leven. 

Ook om het landgoed Klarenbeek loop ik heen. Het zware, ijzeren toegangshek staat weliswaar op een kier, maar ik geloof niet dat het de bedoeling is dat je er loopt. Maxwell zou zich er niet door hebben laten tegenhouden. 

Doordat ik het landgoed oversla, zie ik nu wel de Loenense Hooilanden, een fraai, drassig bekenlandschap met watertjes en plassen; ook alweer zo on-Veluws. Ik neem even plaats op JOOPS BANKJE. Daar zit een verhaal aan vast, je voelt dat gewoonweg aan. Maar dat verhaal staat nergens vermeld en ik mag het zelf verzinnen. Wel wijdde een anonieme blogger er een gedicht aan:

Aan de Beekbergse Beek woont Joop,
filantropisch directeur van een bankje.
Om niet geeft hij zitvlees hoop.
Daarom zeg ik welgemeend: “Dank je!”


Na die omweg nader ik dan toch nog het dorp Klarenbeek. Ik ben er al eens eerder geweest. We werden er toen per auto heengereden; het is een kleine 40 jaar geleden en ik weet er weinig meer van. Mijn oma uit Deventer hield er haar jaarlijkse familiediner ter gelegenheid van haar verjaardag. Er was dat jaar geen ruzie. Wij dineerden bij Polmans of zo'n soort naam. 

Die etentjes werden elk jaar gehouden op een andere locatie. Daaraan ging altijd een uitputtend selectieproces vooraf. Op een aantal opeenvolgende zondagen moesten mijn oom en tante uit Deventer oma rondrijden langs een keur van etablissementen in de wijde omgeving van Deventer. Die werden beoordeeld op aspecten als: bereikbaarheid, parkeermogelijkheden, uitzicht, ambiance, menukaart, prijs en gastvrijheid van het personeel. ‘We hebben half Overijssel en Gelderland alweer gezien', verzuchtte mijn tante een keer aan de telefoon; ‘Ik hoop, dat ze nou eens een knoop doorhakt!’

Dat jaar werd het dus Klarenbeek. Polmans zie ik vandaag niet. Wel passeer ik uitspanning De Nieuwe Zweep, maar die laat ik links liggen; ik vind het geen wervende naam. 

Weinig indrukwekkend buiten het seizoen is de 'evenementenladder' in het dorp. Die telt momenteel slechts één sport: de jaarvergadering van Klarenbeeks Belang op 29 maart as.

Een kleine kilometer voorbij De Nieuwe Zweep strijk ik wel neer bij Restaurant Pijnappel, voor een lunch. Het restaurant doet gedistingeerd aan; typisch een plek waar een 1e klas-reiziger zich thuis voelt. En waar oma het diner zou kunnen houden voor haar 120ste verjaardag. Ertegenover heb je een dameskledingmagazijn dat ook Pijnappel heet. Vast familie. 

Klarenbeek, dat 3500 inwoners telt, heeft een eigenaardigheid: het ligt in twee gemeenten. De grens, al staat die ter plaatse nergens aangegeven, loopt echt dwars door het dorp.  Bij een oude school roept de gemeente Apeldoorn op om te gaan stemmen voor de Tweede Kamer. Een paar straten verder zal Voorst ongetwijfeld hetzelfde doen. Maar als je in de ene gemeente woont, mag je vermoedelijk niet in de andere naar het stemlokaal.

Die gemeentegrens moet de ontwikkeling van dit dorp beslist geremd hebben. Hoe krijg je als dorpje iets voor elkaar bij twee gemeenten? Met één is het vaak al zo’n drama. En zouden de mensen niet massaal gaan wonen aan de kant van het dorp waar de gemeentebelastingen het laagst zijn?

Klarenbeek stelt dan ook niet zo gek veel voor. Die ene doorgaande weg waaraan het station ligt, is ook de ruggengraat van het dorp. Aan weerzijden ervan liggen wat minieme uitbreidingswijkjes.

Het is een relaxte zaterdag, in tegenstelling tot de vorige, toen ik een strak tijdschema had. Vandaag is het voortdurend vroeger dan ik dacht. Toch moet ik de tijd goed in de gaten houden. De treinen gaan kwart voor en over. Ik reken af en begeef me naar het station, een kwartier lopen. Een man met paard en wagen komt me tegemoet, hoe ruraal!

Ik ben weer de enige passagier voor de trein naar Zutphen. Maar er komt ineens een mensenmassa van drie man uit die trein zetten; nou, nou, dat ruimt op!

Ik houd bijna een halve middag over en ga op weg naar nog een station van mijn bucket-list. Daarover een volgende keer.

Frans Mensonides
12 Maart 2017
Er geweest: Bedum zaterdag 25 februari, Klarenbeek zaterdag 4 maart 2017


November 2016: Sliedrecht op papland (1) - Nationaal Baggermuseum - Sliedrecht op Papland (2) Trump en Piet en zo  - De bus naar Kroeven - Roosendaal, Sint en het Tongerlohuys - Altijd hetzelfde? - Welke dam? Didam (in de Liemers) - Aaltens Onderduikmuseum, eigenlijk meer een experienceDen Haag – Gouda: Sprinter langs Hofwijck - Heksenwaag Oudewater: gewogen en te zwaar bevonden  -  Gouda – Oudewater – Utrecht: In het bandenspoor van de VAGU - Winterstop
Oktober 2016: Arriva-lijn 156, ’s Hertogenbosch – Eindhoven - Sint-Oedenrode in regen en zon - Als in een jongensboek - Hollander-alarm - Leiden – Limburg, of: Wel eens van Flixbus gehoord? - Bunde (Bung), Kasen en Voulwames - Veolia neemt afscheid, en hoe! - Houthem-Sint Gerlach - Almelo – Mariënberg – Hardenberg; Vechtdallijntje vernieuwdHardenberg - Almelo - De cursus ‘omgaan met teleurstellingen’; Finkers´ Almelo - Vriezenveen - Mooi Deventer -   -  Baileybrug, of: het Deventer-moment - Een station aan een snelweg, hoe komt dat? - Relikwie van de Rijngouwelijn, en nieuwe lightrailplannen - Zo oud als de weg naar Kralingen; Krimpen aan den IJssel
september 2016: Terug uit België - Zutphen: Monumentendag in de open lucht -´Karweg´; Oude Hanzeweg Harderwijk – ArnhemToegift: ook actievoerende conducteurs onzichtbaar
augustus 2016: Per trein langs Wouw - Per fiets door Wouw - Langs de Wouwse Plantage - Rijen-Gilze - Netelige kwesties: Emplacement Utrecht Centraal, IC in Harderwijk, en meer - Wolderwijd; Zeewolde - Nuldernauw; ´s Heeren Loo - Intermezzo: het oor en de gekte van Vincent van GoghLaatste fietszomerzaterdag: Spangen, Waalhaven en verder - Het Kasteel -Spotter gespot; Maastunnel en WaalhavenPernis en BeneluxtunnelAnderhalf nieuw station: Utrecht Vaartsche Rijn en Amsterdam RAI
juli 2016 BUCHNaar Schoorl - Inkoppertje: Groet uit Groet - Toch nog het Klimduin -‘Dikke lijnen worden dikker, dunne lijnen verdwijnen’; van deur tot deur in de Randstad - Vlag uit: Tilburg Noord uit isolement! - Oisterwijkse vennenOisterwijk, Heukelom en Berkel-Enschot - Hallo Bandoeng, hier Radio Kootwijk - Halte Assel, Echoput, Julianatoren en verder - Terug in BUCH: Uitgeest - Nieuwe worsteling met fietskluizen - ‘Geniet van dit zicht voordat er een snelweg ligt’; in en om Uitgeest - Ouddorp: per bus naar trams 
juni 2016 Een verrassende wending - OV-Fiets - Putten - Knap Goor! - Enschede, Boekelo en Lonneker - Intermezzo: Fluiten = niet meer instappen - Naar Ede(n) - Aanfietsen - Rond Ede(n) - Brunch en Brexit - In en uit een Zelfservicestalling - De Zak van Zuid-Beveland
mei 2016: Waarom ik ook deze keer pas helemaal tegen het eind van de middag ter plaatse was - Syntus’ plannen met Woudenberg, Scherpenzeel en Renswoude - Lijn 80: Amersfoort – Wageningen - Wolkom, een mooie kille pinksterdag in het Heitelân (1) -Museum Dr8888, onverw8s pr8ig! (100 jaar Dada) -Wy binne los, een mooie kille pinksterdag in het Heitelân (2) - Brug in Weener kaputt: spoor naar Leer gestremd - Jans Pommerans van Bad Nieuweschans - Weener per vervangende bus - Aanpassen, meedoen, verzetten: Verzetsmuseum Amsterdam - Zeeburgereiland 
april 2016
: Bussen in de Neus van Noord-HollandWervershoof en Andijk: ‘If only you were here’ -
Zwaag / Blokker: langs het (vermeende) heksenpad en verder - Uitwaaien op Zuid-BevelandWemelend in WemeldingeHeinekenszand Heinkenszand - Een zaterdag met atmosferische omstandigheden - Het storp Leusden: autospoortje en drive-inwoningen - Leusden: hoe versjteer je een busnet?Kamp Amersfoort: de laarzen van een beul - Zwijndrecht – Dordrecht (door omstandigheden) 
maart 2016: Een dag met een tijdslot; Den Bosch – Nijmegen, w/o Rosmalen - Open-jassendag in Wezep - Salto mortale van een toetsenist: Keith Emerson overleden - Elburg: Admiraal Kinnenbak - Deurne, soort van eindpuntDeurne, Hét Dorp - De Wieger: ‘Langs het tuinpad van mijn vader.’- Hoekse lijn (3) - MerwedeLingeLijn, NL-Alert en een winter(?)jas van V&D - Onderweg langs de Onderweg: Hoogblokland en Arkel - Via Baflo naar Bowie - 'Baffelder'- David Bowie was
februari 2016
: Waar je nooit uitstapt - Vechtdal - Dalen; (g)een verdacht pakketjeWederom: Emmen ZuidZonder gram in Gramsbergen - Driehuis en Amsterdam Muiderpoort - Zaankanters - Van Zaandam Kogerveld naar Koog aan de Zaan - Kilometers makenDe meest kletsgrage conducteur van NS -Arriva SpurtTerborg en Silvolde: in het rijk van de Tonater - Huet; De dichteren van Doetinchem
januari 2016
: Stadsbussen, met voorbedachten rade of op de bonnefooi -  Breda Princenhage: ontdekking van het tweede Den Haag -  Roermond: gekte in de Outlet - Met de ICE niet over de Valleilijn - Enschede Kennispark - Stokhorst revisited - Microdienst van Deventer - Schiphol Airport - Stadsbus Lelystad - In het voetspoor van de Maharishi - Museum Nieuw LandStrijp-S: het ‘nieuwe’ station en de nieuwe wijkHOV en Phileas-sof in Eindhoven8 met achtbaan door Acht - Flehite, land van de vele waterlopen - Vathorst, wederom -  Nog een keertje de Valleilijn 
december 2015: Rotterdam - Tilburg / Tilburg: verrassende contrasten - Museum De Pont Apeldoornse roots - CODA - Oss, of wat gebeurde er met de halteloze bus? - Oss, de stad en Museum Jan Cunen - Maassluis aan de Hoekse lijn  
november 2015: Boven het Noordzeekanaal - Blindganger: Sprinter Hoofddorp – Hoorn KersenboogerdWognum; Scheringa geschoren -  Bastaard van Holland; Schagen schimmig in de schemer (Skagen skimmig in de skemer) - Leiden versus Deventer - Cultureel weekendZwaan op het spoor: Sloterdijk-Hoorn - Power to the pieper: Opperdoes - Met de blik op Medemblik - Toegift: Geestlijn exit  
oktober 2015
:  1e klas-maand  - IRM - SLT - 'Berliner'- Sprinter - Twello - Protos - Van Boxtel: kip zonder kop - Koploper - IC Direct - Plan V - Station Breda verbouwt zich - De Evangelist van de Lichtstad - Venlo - Velios - DDZ en DDAR - Assen - Arriva-Vechtdallijn - Buffelen naar Kampen - Bilthoven-Lage Vuursche- Den Dolder: herfstkleuren - de 'Panwag', ICE, de 1e der 1e klassen - MerwedeLingeLijn - Wolfheze en Oosterbeek - Achterhoekse Spurt - Twents/Syntus-LINT - And da winner izzzzz:
 
september 2015: Hoekse Lijn vermetrood (of: verlightraild?- Harderwijk; architectuur en moraalStation Zwolle zonder dolle (en zonder winkels)Utrecht Centraal mag best wat meer kosten - Culemborg, waar dode schrijvers voortleven / Weeshuis: van weldoenster tot helleveeg;
juli-augustus 2015: Introductie - Een dag met gegeven omstandigheden (zomerstorm)  - Veenboemel Alphen a/d Rijn-Gouda - Op Papland  - Doesburg: goed geconserveerd - Nijmegen Lent  en De Oversteek -  Westerscheldetunnel - Terneuzen, waar het licht bijna te zout is voor het oog - Museum Schooltijd: zwijmelen in nostalgie -  Haagse School in Dordrecht - Oudenbosch: de koepel in de kop  -  Boheemse Rapsodie, of: haat-liefdeverhouding met RandstadRail  

     

Eerder verschenen afleveringen:

© Frans Mensonides, Leiden, 2017