Jaaroverzicht 2021 in foto’s – Overig


Gezien ergens in de Leidse binnenstad. Het hele jaar 2021 in 2 woorden samengevat.
Gezien, ergens in de zomer, in Middelburg. De hele levensweg, samengevat in 3 woorden.

Dit is het jaaroverzicht van de meest opvallende ‘Overige’ foto’s die ik in het voorbije jaar 2021 heb gepubliceerd op mijn Thuispagina. Een ‘overige foto’ betekent bij mij: een foto waarop niets staat afgebeeld dat doet denken aan openbaar vervoer. Het – wat karig uitgevallen - jaaroverzicht van OV-foto’s is vorige week al verschenen.

Dit chronologische jaaroverzicht weerspiegelt lockdown-omstandigheden en het gebrek aan mobiliteit van iemand die het OV niet durft te gebruiken in een corona-winter en dan afhankelijk is van zijn elektrische fiets. Het overzicht begint in de onmiddellijke omgeving van Leiden, waaiert dan langzaam maar zeker uit over Zuid-Holland, daarna in de zomer over het hele land en eindigt weer in Leiden. Een buitenlandse ferkansie zat er voor mij ook in 2021 niet in.

 

Maar de zon schijnt voor iedereen, zoals de oude Romeinen al zeiden, en een regenboog staat ook aan de hemel voor iedereen die geen pot met goud verwacht aan het eind ervan. Dit fraaie exemplaar zag ik op een van de eerste dagen van het jaar boven  Leidschendam.


De meerderheid van de foto’s heb ik in 2021 dus gemaakt in de gemeente Leiden, waar ik vrijwel wekelijks nog hoekjes ontdek die ik in de 58 jaar dat ik er woon, nog nooit eerder gezien heb. Zo nu en dan eens een zijsteeg van een zijstraat binnenlopen, dat leidt altijd tot verrassingen.

Op de foto de Hekkensteeg, waar ik nog nooit eerder een voet had gezet.

 

Flaneren tijdens een avond-lockdown in een stille stad. De Hogewoerd.

 

De winter van 2021 kende enkele korte vorstperioden. IJzige zondagswandeling langs de Korte Vliet tussen Leiden en Voorschoten…

…en de dag daarvoor in de zon langs de Witte Singel en de Sterrenwacht. Na 2 weekenden en de tussenliggende week was de ijspret alweer over. 

 

Warmond

 

‘Zet er nog even dat hek voor met dat omleidingsbord’, zal de voorman op vrijdagmiddag gezegd hebben tegen het jongmaatje.
‘OK, baas’.
Kwak! En nu snel naar huis! Hij zal niet gezien hebben, dat de pijl regelrecht het water in leidde. Het was op het Steenschuur, waar ik ooit zelf jongmaatje was in een openbare bibliotheek die nu appartementen is.


We maken een sprong naar de lente, die aanvankelijk maar niet wilde aanbreken. Zoals de zon schijnt voor iedereen, zo bloeien ook de tulpen voor iedereen die ze wil zien. En dat waren een stuk minder buitenlandse toeristen dan normaal. Wij zijn hier in de omgeving van Noordwijk.

 

Superfoto van een supermaan, gefotografeerd vanaf de Wouterenbrug, een hoog bruggetje in de Vreewijk. Soms verlaat ik bij nacht en ontij de woning met een camera om een mooie nachtfoto te schieten. Dit was echter 100% een toevalstreffer. Na beklimming van dat bruggetje viel mijn oog op die grote, volle maan, die net door de wolken kwam breken. Ik had mijn camera niet bij me, en schoot hem met mijn telefoon.

 

 Lift en roltrappen naar de Nelson Mandela-voetgangers- en fietsersbrug in Zoetermeer.

 

Die barrière in Zoetermeer nam ik op weg naar het nieuwe Depot (in de volksmond: De Pot) van het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

 

Hmmm, ijs! Elburg.

Nijmegen

 

De GeleTuin is een van de 30 Tuinen van Mien Ruys (‘Bielzen Mien’) in Dedemsvaart.

 

Kasteel Bouvigne in Breda

 
Soms wil ik in een overbekende stad nu eens niet de geijkte bezienswaardigheden fotograferen, maar zomaar ergens een straatje of een hoekje. Middelburg en ’s-Hertogenbosch.

 

Dit bijzondere bouwsel in het verder zo normale winkelhart van Veenendaal  is het overblijfsel van een villa uit het begin van de 20ste eeuw. Na een handjevol verbouwingen ziet die er niet helemaal meer zo uit als de architect het getekend heeft. Het dient nu tot niets meer, maar de Veenendalers zijn er heel erg aan gehecht, geloof ik.

 

 

Op twee opeenvolgende zaterdagen in oktober zag ik dit extreme contrast in nieuwbouw. Op de bovenste foto de Groningse wijk Meerhoven, waar 2300 mensen wonen op een oppervlak van 25 km2. Op de onderste de Zalmhaventorens in Rotterdam, waaronder die hele hoge, met zijn 203 meter en 62 etages het hoogste woon- en / of kantoorgebouw van Nederland. In dat complex wonen straks zo’n 1200 mensen op een grondvlak van nog geen 2 hectare.

Je zou je kunnen voorstellen dat ze in zo’n overbevolkt stuk stad geen behoefte hebben aan ook nog eens een begeleid wonen-project voor 9 probleembewoners. Toch is het niet in Rotterdam waar ik overal protestborden zag tegen dat negental nieuwe buren, maar in Meerhoven. Vol=vol...

Daarna belandden we in een vijf-tot-vijf lockdown-winter en daarmee weer in Leiden en de onmiddellijke omgeving.


 Na sluitingstijd: De Haarlemmerstraat in Leiden en het winkelhart van Rijnsburg

 

Park Allemansgeest in Voorschoten

 

En op de valreep deze nog niet eerder gepubliceerde foto van de Oude Singel in Leiden.

Frans Mensonides
2 januari 2022Eerdere jaaroverzichten:


© Frans Mensonides, Leiden, 2022