Jaaroverzicht ‘Overige’ foto’s 2020



Wijk bij Duurstede op nieuwjaarsdag 2020

Na het jaaroverzicht van de meest opmerkelijke OV-foto’s en het FHM’etje met corona-foto’s, is dit het overzicht in de categorie ‘overige’. Het is aan het genoemde virus te wijten dat ik in 2020 wat minder foto’s gemaakt heb dan in normale jaren, en dat de meeste daarvan gemaakt zijn in de omgeving van Leiden.

Minder foto’s, maar niet echt heel erg weinig. In 2020 liet ik de sluiter van mijn compact-camera of smartphone toch niet minder dan 6852 keer klikken. O.K., dat is zo’n 30% minder dan in 2019 (8988 foto’s), maar toch een respectabel aantal. Het zijn een kleine 20 foto’s per dag. Ik heb elke grasspriet en straatklinker in de regio nu wel eens vastgelegd.

Van die overvloed kwamen er 1233 in de vorm van JPG’s op mijn site terecht; collagefoto’s geteld voor één. Dat is zelfs nog iets meer dan in 2019 (1156). Klaarblijkelijk ben ik onder corona een stuk minder kieskeurig geweest dan normaal. In ieder geval heb ik er voldoende om onderstaand overzicht samen te kunnen stellen.

Hier volgen ze, in seizoensvolgorde, met eerst dus nog een paar van buiten de regio.

 

Deze nam ik al op de eerste zaterdag van het jaar in de Nieuwegeinse wijk Galecop. In het Engels is galecop een rukwindsmeris, wat je je er ook maar bij wilt voorstellen. Maar in het Middelnederlands was een cop(e) een stuk land, en Gale mogelijk een naam. Windvlagen staan er altijd wel in die wat kale polderwijk, waar alleen de hoogspanningskabels niet langs een liniaal getrokken zijn.

Meteen al een mooi landelijk contrast met de vorige foto. De Mallumse watermolen bij het Twentse Eibergen draait al 3 eeuwen zijn rondjes.


 

En dit is Harmelen in het Groene Hart. Het dorpje dankt zijn naamsbekendheid vooral aan de treinramp van 1962, die strikt genomen ook nog niet eens in Harmelen plaatsvond.

 

De kalkovens en een oud kalkschip tussen de nieuwbouw van Hasselt, Overijssel, dat op 22 februari nog niets wist van het leed dat het stadje enkele weken later zou treffen.

‘Dat bijzondere licht op Walcheren, waar schilders zo dol op waren! Je ziet dat het anders is dan thuis. Maar omschrijf het maar eens!’, schreef ik. Behalve omschrijven, kun je het natuurlijk ook fotograferen. Dat licht bestaat namelijk echt; ik verbeeld het me niet. Ik was op schrikkeldag in Oostkapelle, waar meer Duitsers resideren dan Zeeuwen.

En dan zijn we nu al aanbeland bij de lockdown-wandelingen in maart in Leiden (alhoewel: Voorschoten en Zoeterwoude Dorp liggen ook nog binnen de bewandelbare zone rond mijn woning). En dan liefst wandelen als nachtvlinder; des te minder mensen kwam ik onderweg tegen. Hier: de Leidse Sterrenwacht op een nacht die niet geschikt is om naar de sterren te kijken: bewolkt.


Maar die mooie lenteavonden waren ook de moeite waard. Kraakheldere luchten avond na avond; minder vervuiling door auto’s en vliegtuigen.

 

En hier, op het Boshuizerpad in mijn buurtje Leiden Zuidwest, spookt het ‘s nachts. Behalve als ik er loop, want ik geloof niet in spoken.

 

Zelfs hier heb ik nooit een geest gezien. De ingang van begraafplaats Groenesteeg.

We stappen op de elektrische- of OV-fiets fiets en gaan de wijdere omgeving verkennen.

 

Molen de Geregtigheid aan de Molentuinweg in Katwijk aan den Rijn in de avondschemering. 'Prachtig, die maan!', schreef een fan. Maar het is een straatlantaarn.

 

Koeien op een kluitje bij het Spookverlaat in Hazerswoude. Ik heb iets met spoken in dit overzicht.

 

Het opvallende beeld ‘Maatjes’ van de Katwijkse beeldhouwer Gerard Brouwer aan de Boulevard in Katwijk aan Zee. Die vogel links hoort er niet bij; die kan echt vliegen.

 











Drie keer het 14-eeuwse donjon Huys Dever (of d’Ever) in Lisse vanuit een bijzondere hoek. Gek, maar als je dit huis opzoekt op Google Afbeeldingen, zie je hem een keer of 100, en dan ook 100 keer frontaal of en profil. Vrijwel niemand zal nou eens een origineel camerastandpunt innemen. Misschien kun je dat niet verwachten op de populairste trouwlocatie van de streek. De aandacht gaat toch in de eerste plaats uit naar de bruid(egom), van wie ik er heel wat vereeuwigd heb gezien.


 

Gouda, minstens 60 km heen en weer, is nog net te befietsen vanuit Leiden. De Waag van Gouda.


 

De Watertoren van Scheveningen en een kilometer verderop schepen vanuit de duinen van Meijendel.

 

2020 was op deze site, behalve het jaar van corona, ook het jaar van het Singelpark Leiden. Ik zag het park zijn definitieve gestalte krijgen toen ik vanaf december 2019 jaarrond rondwandelde. Op de foto de sierlijke nieuwe voetgangersbrug Hapynion over de Nieuwe Rijn.

 

Overschie, gemeente Rotterdam; vrij ver van huis met de elektrische fiets, en met nog genoeg stroom in de accu om in ieder geval het centrum van Voorschoten te halen, zoals zou blijken.

 

Agnetapark Delft, waar arbeiders onder de rook en in de stank woonden van hun fabriek, en meer dan 100 jaar geleden al bijna thuiswerkers avant la lettre waren.

 

Mag je hier nou fietsen of niet? We zijn in Oegstgeest. Bijna alle fietspaden in de Kop van Zuid-Holland lagen in de zomer op de schop, en de omleidingsroutes waren vaak niet erg duidelijk aangegeven.

 

Architectuur met smoel in Noordwijk…


…en in Oegstgeest.

 

Bij huize De Paauw in Wassenaar.

 

En ook het jaar 2020 is rond. Herfstbladeren en plassen in Landgoed De Horsten in Wassenaar / Voorschoten.

Voorlopig is het nog een open vraag wanneer op deze site de rubriek De digitale reiziger weer van start gaat, met OV-reizen en rapportages uit heel Nederland en omstreken. De groep waartoe ik behoor is aan de beurt voor vaccinatie ergens tussen maart en oktober 2021; een ruime marge, handig voor de jaarplanning! En die groep bestaat dan uit de thuiswonende senioren tussen 60 en 75 jaar, al dan niet krakkemikkig, maar in ieder geval nog wel mobiel genoeg om zelfstandig naar de priklocatie te komen. Daar zijn er 3 miljoen van.

Wat in de vorige alinea staat, is de stand van zaken op dinsdagavond 5 januari 2021 om 19:25 uur, als ik dit stukje aan het tikken ben. Het verandert met het uur. Patientia; afwachten is het devies.

Frans Mensonides
8 januari 2021   


Rijk geïllustreerde artikelen over wandelen en fietsen tijdens corona:

Singelpark Leiden (mei / sepember 2020)
Liefs in tijden van CoronaDe drukte, dat zijn de anderen - Op naar de versoepeling  (maart-mei 2020)
Uitjes en zure bommen (mei 2020)
Altijd wind mee!; ervaringen met de elektrische fiets (juli 2020)
Fietsen tijdens de Tweede (Hitte)Golf, ofwel: Plakboek van een plakzomer (juli / augustus 2020)
SLOW! Foto-fietsvakantie in Zuid-Holland (september 2020)
Fietsen met thema’s (1) (oktober / november 2020)
Fietsen met thema's (2) (november  / december 2020)


Eerdere jaaroverzichten:


© Frans Mensonides, Leiden, 2021