Jaaroverzicht 2023 in foto’s – Overige foto's

De kop van het nieuwe jaar is er alweer af! Er is al één week van 2024 verstreken, en nu dan toch nog het jaaroverzicht van de meest opvallende overige-foto’s op mijn site uit 2023. Een ‘overige’ foto (voor de bezoeker die vandaag voor het eerst op mijn Thuispagina belandt, en de eerste 27 jaargangen dus gemist heeft) is een foto die NIET het openbaar vervoer tot onderwerp heeft. Het jaaroverzicht van OV-foto’s is verschenen op oudejaarsdag.

Aan de bovenkant van deze pagina iets wat op deze site toch wel zeldzaam is: een selfie, met behulp van een grote, spiegelende bol in het winkelhart van Ede. Het is meer iets voor mensen die zichzelf zien als het middelpunt van het universum. Ik trek een gezicht van: die foto zal wel weer mislukken. Op voorhand zag ik er geen kandidaat in voor het jaaroverzicht.

Bovenop de bol van roestvrij staal bevindt zich (niet zichtbaar op de foto) ook nog een bronzen tak met bladeren. Het kunstwerk, met de naam Point Growth, is in 2017 vervaardigd door de Koreaanse kunstenaar Lim Dong Dak. De bol staat volgens dit artikel in De Gelderlander voor de zon, de aarde en geboorte.

We gaan chronologisch door het jaar heen: van winter, via lente, zomer en herfst weer terug naar de winter.

Boom aan een gracht in Gouda, die zijn takken als grijparmen lijkt uit te strekken naar argeloze voorbijgangers.

 

Het kruispunt van het Vredenburg, de Lange Viestraat en de Sint Jacobstraat in Utrecht is misschien wel het meest befietste stuk openbare weg van Nederland. 35.000 tweewielers per dag passeren dit punt, en er botsen er zelden of nooit 2 tegen elkaar.

 

Doorkijkje met 2 bruggen in Zierikzee.


Ik stapte uit bij het Limburgse station Klimmen-Ransdaal, dat door een panel van reizigers was uitgeroepen tot Meest Gewaardeerde Station van Nederland. Het dorpje Ransdaal zelf mag er ook wezen.

 

Vakantiehuisjes in Hoek van Holland, met uitzicht op de zee. 365 (en in 2024 zelfs 366) dagen per jaar te huren, en van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat bereikbaar met de metro.

 

Op deze grenspaal stuitte ik (figuurlijk; ik botste er niet tegenaan) tijdens een bollen-fietstocht in april. Hij staat in Wassenaar, en wel op de hoek van de Kokshornlaan en de Oostdorperweg.

 

Op en top Beiers: Imbiss, Bratwurst, Lederhosen, alles aanwezig. En ook het bier vloeit altijd rijkelijk op de Viktualienmarkt in München.


De Karlsplatz, alias Stachus, in dezelfde stad.

 

Nogmaals een foto uit de hoofdstad van Beieren. De Marienplatz gefotografeerd vanuit het zieltogende warenhuis Galeria.

 

Soms wordt het een mens allemaal even teveel van het goede. Het overkomt dit jongetje te midden van de duizenden schilderijen in de Alte Pinakothek, een museum in München dat ik zwaar overschat vond. Hij laat de juf van zijn school lekker zwammen en is neergezegen op een bankje.

Ik vroeg me in het stuk over Beieren af, wat hem kwelde: autisme, Asperger, PDD NOS,  ADHD,  concentratieproblemen, dyscalculie, dyslexie, hoogbegaafdheid, hoogsensitiviteit en/of overprikkeldheid. Maar misschien is het ook wel een geval van het Stendhal-Syndroom, overvoerd zijn met schoonheid.

 

Waar München de stad is van de grote pleinen, is Augsburg meer die van de knusse steegjes.

 





2 maal Ouderkerk aan de Amstel


Die ene bloem fleurt de hele steeg op. En die steeg is dan de Herensteeg in Leiden.

 

Winkelcentrum De Poort in een oude meubelfabriek in Oirschot. Deze foto is made in Brabant

 

Beeldrijm in Amsterdam IJburg, een wijk waar veel geschept en geschapen wordt.

 

6 dagen in Odense (spreek uit zo ongeveer als: ‘OOD’nse’), geboortestad van de bekendste Deen uit de geschiedenis: de sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. Dit horecastraatje in het stadshart is wel bijzonder ‘hygge’ (knus, gezellig).

 

Amalienborg in Kopenhagen: 4 koninklijke paleizen aan hetzelfde plein, waarvan één voor koningin Margrethe, één voor kroonprins Frederik, één voor diens broer Joachim en één voor eventuele logees. De koningin maakte op oudejaar bekend dat ze halverwege januari 2024 zal aftreden ten gunste van haar zoon Frederik. Zou dat nou ook gepaard gaan met een ruil van paleizen, of zouden ze – wel zo handig! – elk in hun eigen paleis blijven wonen?








Ook in Kopenhagen staat de Rundetaarn (Ronde Toren), opgericht in de 17e eeuw als astronomisch observatorium, en thans museum en uitkijkpost. Van binnen is het gebouw nog bijzonderder dan van buiten. De wenteltrap die je verwacht, zit er niet in. Je stijgt via een sterk hellende, omhoog spiralende vloer.

 

 

Het monumentenrijke stadje Ribe in Jutland


En dit vakwerkhuis in Svendborg, op Funen, nog steeds in Denemarken.

 

Het enige kasteel van Drenthe staat in Coevorden, wat ook de enige echte stad is in de provincie, met stadsrechten die uit de middeleeuwen dateren.

 


Echt heel bijzonder, bij-zonder, de zon met een halo en 2 bijzonnen! Zoiets heb ik hooguit 3, 4 keer eerder gezien in mijn leven. Deze zag ik in het Grift-park in Utrecht, op maandag 16 oktober, 17:15 uur. De oorzaak van dit verschijnsel: lichtbreking in ijskristallen in cirruswolken (windveren).

 


Een soort alternatieve kerstversiering was in november te zien op de Voorstraat in Voorschoten. Geen lichtjes in bomen, maar lampen ONDER bomen, die alle herfstbladeren in vuur en vlam zetten.

Ik was van plan die foto te promoveren tot mijn eigen alternatieve kerstkaart, mijn jaarlijkse Midwintergroet. Daarom wilde ik een week later nog een betere foto maken op de Voorstraat, maar de verlichting bleek al verwijderd. Misschien na klachten van omwonenden; dat zou ik me wel kunnen voorstellen. En ik maakte een andere Midwinterfoto 2023.



Vanwaar een alternatieve niet-kerstkaart, zonder enig kerstsymbool, zonder kerstmannen, kerststerren, kerstbomen? Waarom plaats ik elk jaar een Midwintergroet op mijn site, en mail ik die ook naar vrienden, familieleden, kennissen en (nu: ex-)collega’s? Waarom doe ik dat?

Het is nadrukkelijk niet om ‘woke’ te zijn naar Islamieten, Hindoes, Boeddhisten en wie dan ook. Ik verstuur al jaren al Midwintergroeten, al heel lang voordat dat bespottelijke overtrokken woke gedoe in de mode kwam.

Ik heb het in 2014 al eens uitgelegd in mijn rubriek FHM’s. De winterzonnewende spreekt me gewoonweg meer aan dan het kerstfeest en de jaarwisseling. Maar als ik eerlijk ben: het is ook wel een beetje omdat letterlijk iedereen kerstkaarten verstuurt, en ik niet graag na-aap wat iedereen al doet.

Is dat ook weer opgehelderd!

Winterse avondschemering in Kloetinge, bij Goes. Medio december nam ik de trein naar Zeeland om iets te schrijven over de verzakking van de enige spoorlijn in die provincie. Die verzakking was een paar dagen later verholpen; het (niet al te boeiende) verhaal was daarmee achterhaald en is nooit verschenen op de site. Maar ik had wel een paar aardige foto’s gemaakt in Arnemuiden en Kloetinge. Het laatste dorp ligt op een klein halfuur lopen van station Goes.

Deze foto dan tot besluit van dit jaaroverzicht. En de rest van Arnemuiden en Kloetinge komt wel een keer in de rubriek Overgeschoten foto’s.

Frans Mensonides
7 januari 2024

Eerdere jaaroverzichten:


© Frans Mensonides, Leiden, 2024